درمان قطعی سندروم پای بیقرار

مجله پزشکی و سلامت
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 4 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
درمان قطعی سندروم پای بیقرار

چکیده مطلب 

سندروم پای بی قرار بیماری است که در آن فرد کنترل حرکات ماهیچه ساق یا ران پای خود را ندارد و پای فرد دچار پرش‌های ناگهانی می‌شود. به‌علاوه این حرکات، نشانه‌های ناخوشایند دیگری نیز در بیماران وجود دارند. در این مقاله به علائم این بیماری، عوامل به وجود آورنده و تشخیص آن مروری خواهیم داشت. همچنین امکان وجود درمان قطعی سندروم پای بیقرار را بررسی خواهیم کرد.

سندروم پای بی قرار چیست؟

سندروم پای بی قرار یا Restless Leg Syndrome (به‌اختصار RLS) نوعی بیماری است که در آن فرد مبتلا علائم ناخوشایندی مانند فلجی یا خزش در ماهیچه ساق یا ران پای خود احساس می‌کند. این حس معمولاً در عصر یا شب بدتر می‌شود. در بیشتر مواقع بازوها نیز درگیر این حس می‌شوند.

سندروم پای بی قرار همچنین با حرکات ناگهانی غیرارادی دست‌ و پا همراه است که به آن حرکت دوره‌ای بازوها در خواب (Periodic Limb Movements in Sleep یا PLMS) گفته می‌شود.

اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به بیماری پارکینسون مبتلا هستید، مقاله ” راه درمان پارکینسون با داروهای گیاهی و طبیعی ” را در وب‌سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در  مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

چه چیز باعث به وجود آمدن سندروم پای بی قرار می‌شود؟

در بیشتر مواقع، دلیل خاصی برای بروز این بیماری وجود ندارد. برخی متخصصان اعصاب باور دارند که علائم بیماری پای بی قرار با نحوه ترتیب اثر دادن دوپامین در بدن مرتبط باشد. دوپامین در کنترل ماهیچه‌ها نقش دارد و به‌عنوان یک انتقال‌دهنده عصبی بین مغز و سیستم عصبی عمل می‌کند.

اختلال عصبی یکی از عوامل مهم این بیماری است. اگر سلول‌های عصبی آسیب ببینند، میزان دوپامین در مغز کاهش پیدا می‌کند که باعث اسپاسم های عضلانی و حرکات غیرارادی می‌شود. سطح دوپامین در خون در اواخر روز کاهش میابد و توضیح مناسبی برای افزایش علائم سندروم پای بی قرار در انتهای روز است.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” درمان بیماری پارکینسون با طب سنتی ” را نیز در وب‌سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید.

علائم سندروم پای بی قرار چیست؟

برخی افراد تنها گاهی اوقات علائم سندروم پای بی قرار را از خود بروز می‌دهند درحالی‌که برخی دیگر هرروزه آن‌ها را نشان می‌دهند. علائم این بیماری می‌تواند از متعادل تا وخیم باشد. در موارد وخیم، سندروم پای بی قرار می‌تواند فعالیت‌های روزانه فرد را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

از جمله علائم سندروم پای بی قرار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حس مورمور شدن ، گزگز کردن و سوزش
  • حس خارش یا تکان خوردن در نقاطی از پا و یا حس حرکت حشرات روی پوست
  • بی‌حسی یا احساس فلج بودن در نقاطی از پا
  • حس گرفتگی و درد و کشش به خصوص در ماهیچه ساق پا
  • حس اینکه مایع گازداری در عروق در حال جریان است

حتما بخوانید : ” استخوان مچ پا و عامل صدا دادن آن چیست “

برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

درمان قطعی سندروم پای بیقرار : علائم سندروم پای بی قرار چیست؟

تشخیص سندروم پای بی قرار چگونه انجام می‌شود؟

تاکنون هیچ‌گونه تشخیص و یا درمان قطعی سندروم پای بیقرار شناسایی نشده است. تشخیص سندروم پای بی قرار بر اساس علائم، سوابق پزشکی و خانوادگی، آزمایش‌های فیزیکی و نتایج آزمایش‌ها انجام می‌شود. عمدتاً چهار نشانه وجود دارد که پزشک برای تشخیص بیماری پای بی قرار استفاده می‌کند:

  • اصرار زیاد برای تکان دادن پاها که معمولاً با حس ناراحتی مانند خارش یا مورمور شدن همراه است.
  • بدتر شدن علائم در شرایطی که فرد غیرفعال یا در حال استراحت است.
  • نشانه‌های ناراحتی با تکان دادن یا مالش پاها رفع می‌شوند.
  • علائم ناراحتی در عصر و شب بدترین حالت ممکن را دارند.

ممکن است پزشک معالج شما سؤالات زیر را برای تشخیص وخامت از شما بپرسد:

  • هرچند وقت یک‌بار نشانه‌ها در شما پدیدار می‌شوند؟
  • میزان ناراحتی از نشانه‌ها تا چه حد است؟
  • آیا بروز علائم باعث ایجاد پریشانی در شما می‌شود؟
  • آیا اختلالات خواب در شما وجود دارد که باعث بروز خواب ‌آلودگی شود؟

آزمایش خون هم می‌تواند برای تشخیص سندروم پای بی قرار به کار رود. بسیار مهم است که در آزمایش خون سطح آهن خون مورد آزمایش قرار گیرد. کم‌خونی می‌تواند باعث ایجاد علائم ثانویه سندروم پای بی قرار شود.

تست خواب نیز یک روش دیگر برای تشخیص سندروم پای بی قرار است. در این آزمایش فرد مبتلا در مدت‌زمان معینی بر روی تخت می‌خوابد تا حرکات غیرارادی پای آن‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” درمان کمر دردهای عصبی ” را نیز در وب‌سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید.

درمان قطعی سندروم پای بیقرار چیست؟

اگر وخامت این بیماری در حد متوسط باشد، با تغییرات اندکی در شیوه زندگی می‌توان بروز علائم آن را کاهش داد. در شرایطی که بیماری در سطح شدید قرار دارد، استفاده از داروها می‌تواند مؤثر باشد.

 اگر بروز علائم این بیماری به دلیل مشکلات سلامتی باشد، می‌توان با رفع آن مشکل بیماری را بهتر کرد. برای مثال اگر کمبود آهن خون باعث بروز بیماری شده است، می‌توان از مکمل‌های آهن استفاده نمود.

تغییرات در سبک زندگی نیز می‌توانند تا حدی شرایط را بهبود بخشند. برای مثال:

  • از مصرف محرک‌هایی مانند کافئین، تنباکو و الکل در عصر خودداری شود.
  • در صورتی که فرد سیگار می‌کشد آن را ترک کند.
  • بطور منظم و روزانه ورزش انجام شود (اما این ورزش‌ها در عصر انجام نشوند).
  • عادات خواب مناسب پیش‌گرفته شوند. مثلاً هرروز در ساعتی مشخص وارد تخت ‌شده و از آن خارج شوند، خواب روزانه نداشته باشند، پیش از رفتن به تخت زمانی برای ریلکس کردن صرف شود و از مصرف کافئین پیش از خواب خودداری شود.
  • از مصرف داروهایی که به نظر می‌رسد باعث تشدید علائم می‌شود خودداری شود.

داروهای مورد استفاده در سندروم پای بی قرار کدام اند؟

مصرف داروهایی که دارای دوپامین هستند می‌توانند سطح دوپامین خون را تنظیم نمایند و باعث کاهش بروز علائم شوند. ازجمله این داروها می‌توان به روپینیرول، پرامی پکسول و برچسب‌های پوستی روتیگوتین اشاره کرد.

استفاده از مسکن‌های نیمه قوی مثل کدئین‌ها نیز می‌تواند در کاهش درد حاصل از بیماری پای بی قرار مؤثر باشند. همچنین گاباپنتین و پریگابالین هم می‌توانند برای رفع علائم تأثیرگذار باشند.

نتیجه گیری:

همان‌طور که اشاره شد، دلیل به وجود آمدن این بیماری هنوز کشف نشده است، بنابراین درمان قطعی سندروم پای بیقرار وجود ندارد. تشخیص به‌موقع این بیماری می‌تواند از بروز شرایط حاد آن جلوگیری کند. همچنین مصرف داروها تا حد زیادی در کاهش علائم آن نقش دارد.


منبع مقاله :

تهیه و ترجمه : سایت سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این مقاله مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر