بهترین راههای درمان خانگی خشکی بینی

مجله پزشکی و سلامت
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 6 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
بهترین راههای درمان خانگی خشکی بینی

درمان خانگی خشکی بینی چیست؟

درمان خانگی خشکی بینی قبل از دانستن علت اصلی آن، امکان‌پذیر نیست. خشکی بینی گرچه یک وضعیت ناخوشایند است؛ اما به ندرت می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری جدی باشد. در حقیقت در بیشتر موارد، علت خشکی بینی چیزی است که می‌توانید به آسانی آن را برطرف کنید.

برخی از شایعترین علل خشکی بینی عبارتند از:

  • بیشترین دلیل بروز چنین مشکلی عوارض دارویی است. آنتی هیستامین ها که در درمان آبریزش بینی به کار می‌روند، در رأس این داروها قرار دارند. در این شرایط شما سعی در رفع یک مشکل دارید در حالی که مشکلی دیگر به وجود آورده‌اید.
  • داروهایی نظیر اسپری‌های بینی، برخی از گشادکننده‌های نای و داروهای حاوی آتروپین( که ممکن است در برخی قطره‌های چشمی و برخی مسکن‌ها و داروهای قلبی وجود داشته باشد) نیز می‌توانند موجب خشکی بینی شوند.
  • آب و هوا از دیگر علل شایع بروز این مشکل است. در شرایطی که گرمای هوا افزایش و رطوبت کاهش می‌یابد، راه‌های هوایی بینی رو به خشکی می‌گذارند.
  • خشکی بینی می‌تواند علامت دو بیماری نادر نیز باشد؛ کراتوکونژنکتیویت سیکا که در آن نه‌تنها بینی بلکه چشم و دهان نیز به طور مزمن دچار خشکی می‌باشند و دیگری نشانگان شوگرن می‌باشد. این نشانگان جزء بیماری‌های روماتیسمی محسوب می‌شود که مخاط و غدد بزاقی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” خشکی لب نشانه چیست؟ ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

چه زمانی لازم است برای خشکی بینی به پزشک مراجعه کنیم؟

به طور کلی این عارضه مشکل خطرناکی نیست و می‌توانید با کمک درمان خانگی خشکی بینی آن را برطرف کنید. با این وجود در موارد خاصی لازم است که تحت نظر پزشک درمان را آغاز کنید، مانند زمانی که:

  • مخاط بینی آن‌چنان خشک شده باشند که ترک خورده و خونریزی دهند.
  • چشم‌ها و دهان شما نیز خشک شده باشند.

برای درمان خانگی خشکی بینی ابتدا داروهایتان را بررسی کنید

اگر از داروهای ضد حساسیتی و یا داروهای حاوی آتروپین استفاده می‌کنید، از پزشک خود بخواهید که در صورت امکان دوز آن‌ها را کاهش داده و یا مصرف آن‌ها را قطع کند. از سوی دیگر تمامی داروهای مصرفیتان را با پزشک خود بررسی کنید که آیا تغییری لازم است یا خیر.

درمان خانگی خشکی بینی با مصرف آب فراوان

خود را هیدراته نگه دارید؛ زیرا کمبود آب ممکن است مایعات بدن شما را کاهش دهد و خشکی بینی شما را بدتر کند. اطمینان حاصل کنید که روزانه 8 تا 10 لیوان بنوشید. از آب خالص گرفته تا آب میوه، هرچه می‌توانید بیشتر بنوشید. رساندن آب به بدن بسیار مهم است. بهتر است به جای آنکه به صورت موضعی به بافت آب برسانید، اجازه دهید نیاز آن از داخل بدن تأمین گردد.

درمان خانگی خشکی بینی : درمان خانگی خشکی بینی با مصرف آب فراوان

برای درمان خانگی خشکی بینی برخی از غذاها را حذف کنید.

یکی از نکات مهم برای درمان خانگی خشکی بینی این است که غذاهایی که باعث تشدید خشکی بینی می‌شوند را از رژیم غذایی خود حذف کنید. برخی از مواد غذایی باعث از دست رفتن آب بدن می‌شوند، مانند:

  • نوشیدنی‌های کافئین‌دار
  • غذاهای شور
  • الکل

همچنین از مصرف خوراکی تند و داغ خودداری کنید؛ زیرا با این کار، روند درمان خشکی بینی تسریع می‌گردد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” خشکی پوست دست نشانه چیست؟ ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

برای درمان خانگی خشکی بینی سرم فیزیولوژی را امتحان کنید

هرچند بار که می‌توانید بینی خود را با سرم فیزیولوژی شستشو دهید. می‌توانید قطره‌های بینی کلرور سدیم و یا اسپری‌های سالین را همیشه به همراه داشته باشید و هرگاه نیاز شد، از آن‌ها استفاده کنید.

برای درمان خانگی خشکی بینی هوا را مرطوب کنید.

با یک مرطوب‌کننده هوا، رطوبت خانه را حفظ کنید. در اتاق خواب از دستگاه بخور استفاده کنید تا هوای اتاق در حین خواب نیز مرطوب بماند.

درباره مصرف کرم دقت کنید

از پمادهای مرطوب‌کننده درون بینی زمانی استفاده کنید که مخاط بینی بسیار خشک و یا ترک خورده باشد. دقت داشته باشید که با تنفس آن‌ها را به درون ریه نکشید. چراکه ورود این مواد به ریه موجب بروز نوعی ذات‌الریه خواهد شد.

درمان خانگی خشکی بینی : درباره مصرف کرم دقت کنید

برای درمان خانگی خشکی بینی ، روغن نارگیل را فراموش نکنید.

روغن نارگیل یک روغن گیاهی ساده، طبیعی و مؤثر است که بوی خوبی هم دارد. روغن نارگیل می‌توانید خیلی زود خشکی بینی را برطرف کند، بدون آنکه هنگام استفاده از آن، دچار مشکل شوید.

برای درمان خانگی خشکی بینی با روغن نارگیل به مواد زیر نیاز دارید:

  • 2/1 قاشق چای‌خوری روغن نارگیل
  • یک گوش پاک‌کن
  • یک کاسه کوچک

روش کار:

نصف قاشق چای‌خوری روغن نارگیل را در یک کاسه کوچک ریخته و در مایکروویو قرار دهید و آن را گرم کنید تا به اندازه کافی نرم و قابل استفاده شود (حدود 10 ثانیه). لازم نیست به طور کامل ذوب شود و همین که به صورت نیمه جامد درآید، کافی است. سپس گوش پاک‌کن را در آن فروببرید و به کمک آن داخل هر سوراخ بینی را به خوبی چرب کنید. برای نتیجه گرفتن از این روش درمان خانگی خشکی بینی، این کار را سه بار در روز انجام  دهید که یک بار آن حتماً قبل از خواب باشد.

درمان خانگی خشکی بینی با بخور دادن

در صورتی که  دچار خشکی بینی شده باشید، ممکن است هرگز به فکر استفاده از بخور نیفتید. در صورتی که اگر اجازه دهید بخار آب داخلی مجاری بینی شما را پر کند، باعث رطوبت غشای مخاطی خشک شده این قسمت‌ها خواهد شد. همچنین به پاکسازی این حفرات نیز کمک می‌کند.

برای این درمان خانگی خشکی بینی به لوازم زیر نیاز خواهید داشت:

  • یک دستگاه بخور و یا یک ظرف با قابلیت قرار گرفتن روی شعله
  • یک حوله

روش کار:  

به اندازه چند فنجان آب را به جوش بیاورید( به کمک دستگاه بخور و یا داخل ظرف)، سپس صورتتان را روی آن قرار دهید و برای 10-5 دقیقه داخل آن نفس عمیق بکشید. بهتر است بعد از بخور دادن، با کمک روش خانگی خشکی بینی با روغن نارگیل، کارتان را دنبال کنید. در صورتی که نمی‌توانید یک ظرف آب جوش برای خودتان مهیا کنید، حتی بخار خارج‌ شده از یک فنجان چای داغ و یا گرفتن یک دوش آب گرم نیز می‌تواند به شما کمک کند.

درمان خانگی خشکی بینی با روغن بادام و ژل آلوئه ورا

روغن بادام یک نرم‌کننده یا مرطوب‌کننده طبیعی است که می‌تواند پوست حساس پوشاننده مجاری را نرم‌تر و قابل انعطاف‌تر کند، بنابراین خشکی بینی را کاهش می‌دهد و یا کاملاً برطرف می‌کند. روغن بادام همچنین می‌تواند تبخیر آب از مجاری بینی را کاهش دهد.

آلوئه ورا می‌تواند به سرعت خشکی را برطرف کند، اما همانند روغن بادام، یک رطوبت پایدار را تأمین نمی‌کند. از آلوئه ورا می‌توان برای تسکین اولیه استفاده کرد و از روغن بادام برای گرفتن نتایج ماندگارتر.

برای درمان خانگی خشکی بینی با آلوئه ورا و روغن بادام به مواد زیر نیاز دارید:

  • 2/1 قاشق چای‌خوری روغن بادام
  • 4/1 قاشق چای‌خوری ژل آلوئه ورا(اختیاری)

روش کار:

روغن بادام و ژل آلوئه ورا را کاملاً مخلوط کنید. یک گوش پاک‌کن را به این مخلوط آغشته کنید و به آرامی داخل سوراخ بینی را به آن آغشته کنید. شما همچنین می‌توانید با یک پنبه گلوله شده این کار را انجام دهید و اجازه دهید دقایقی داخلی بینیتان بماند.

درمان خانگی خشکی بینی با گلیسیرین

یکی از راههای درمان خانگی خشکی بینی، استفاده از گلیسیرین است. گلیسیرین به عنوان نرم‌کننده عمل می‌کند که تأثیر زیادی در رفع خشک بینی دارد.

در این روش درمان خانگی خشکی بین، کافی است چند قطره گلیسیرین را در هر سوراخ بینی خود بچکانید و اجازه دهید بماند. در صورتی که مقداری از گلیسیرین به حلق وارد شد و آن را بلعیدید، اصلاً نگران نباشید، چون خطر خاصی ندارد. این روش خانگی درمان خشکی بینی واقعاً مؤثر است و پیشنهاد می‌کنیم آن را حتماً امتحان کنید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” خشکی دهان | عوارض و روش‌های درمان خشکی دهان ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

درمان خانگی خشکی بینی : درمان خانگی خشکی بینی با گلیسیرین

درمان خانگی خشکی بینی با روغن ویتامین E

ویتامین E برای پوست انسان بسیار مفید است. علاوه بر خواص ضد التهابی و همچنین آنتی اکسیدانی آن، ویتامین E به راحتی توسط پوشش مخاطی مجرای بینی جذب شده و خشکی بینی را به صورت مؤثری برطرف می‌کند.

برای درمان خانگی خشکی بینی با ویتامین E:

  • یک کپسول ویتامین E را ببرید.
  • سر را به سمت عقب ببرید و 2-3 قطره از این روغن را در سوراخ‌های بینی خود بریزید.
  • این روال را دو بار در روز تکرار کنید.

چند نکته در مورد خشکی بینی

علاوه بر نکاتی که برای درمان خانگی خشکی بینی گفتیم، در صورتی که به خشکی بینی دچار هستید، به نکات زیر توجه کنید:

  • گرد و غبار و سایر آلاینده‌های زیست‌محیطی و باکتری‌های موجود هوا می‌توانند نشانه‌های خشک بینی را تشدید کنند؛ بنابراین، برای محافظت از چنین مشکلات، بینی خود را دو بار در روز به طور کامل تمیز کنید.
  • هنگام خروج از منزل، بینی خود را با ماسک‌های مخصوص بپوشانید تا از آلودگی‌ها در امان باشید.
  • داخل بینی را با دستان یا هر شیء دیگری تمیز نکنید؛ زیرا لایه مخاطی داخل بینی بسیار حساس است و ممکن است رگ‌های خونی ظریف داخل بینی پاره شده و منجر به خونریزی بینی و همچنین تشدید خشکی گردد.
  • برای تمیز کردن داخل بینی خود، از دستمال مرطوب‌ مخصوص نوزادان استفاده کنید تا از تحریک و خشک شدن این مجاری جلوگیری کنید.

سعی کنید بیشتر در محیط‌های مرطوب قرار بگیرید، یا به کمک دستگاه‌های مرطوب‌ کننده هوا ، این محیط‌ها را برای خود بسازید.


منبع مقاله :

تهیه و ترجمه : سایت سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این مقاله مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر