مهمترین علل ایجاد درد فک و راه های درمان آن

مجله پزشکی و سلامت
1 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 4 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
مهمترین علل ایجاد درد فک و راه های درمان آن

چکیده مطلب 

درد در ناحیه فک می‌تواند بسیار آزار دهنده باشد، به طوری که توانایی صحبت کردن یا خوردن را از شما سلب نماید. علل زیادی برای به وجود آمدن درد فک وجود دارد، از مشکلات سینوس گرفته تا مشکلات دندانی و این بدین معنی است که تشخیص علت درد فک می‌تواند مشکل باشد. در این مقاله ما قصد داریم همه علل ایجاد کننده درد فک و راه‌های رهایی از آن را بررسی کنیم.

علت درد فک چیست

بیشتر دردهایی که در ناحیه فک حس می‌شوند به دلیل آسیب به مفصل فک است، اما علل دیگری نیز برای آن وجود دارد. شایع‌ترین علل درد فک در زیر آمده است.

مشکل در مفصل گیجگاهی و ماهیچه متصل به آن

یک علت درد فک وجود ناراحتی در مفصل تمپورومندیبولار یا همان مفصل گیجگاهی است که به آن TMD (temporomandibular joint and muscle disorder) گفته می‌شود. مفصل گیجگاهی مفاصل لولایی در دو طرف فک هستند و علت درد فک کنار گوش می‌شوند.

عواملی که می‌توانند باعث به وجود آمدن TMD شوند عبارت‌اند از:

  • درد در ماهیچه کنترل کننده فک
  • وارد شدن آسیب به مفصل فک
  • وجود بیماری آرتریت در صفحات محافظت کننده مفصل فک

آسیب به مفصل فک که کنترل حرکات فک را به عهده دارد، به دلایل زیر می‌تواند ایجاد شود:

  • دندان قروچه کردن در شب
  • به هم فشردن دو فک به همدیگر به دلیل استرس و اضطراب
  • ایجاد آسیب در مفصل فک ،مثلاً داشتن تجربه برخورد چیزی با صورت در حین ورزش کردن

یک پیشنهاد رایگان به کاربران : در صورتی که سوالی دارید، می‌توانید به بخش مشاوره پزشکی آنلاین سایت پزشکی دکتر سوشا مراجعه کرده و سؤالات خود را مطرح نمایید.

سردردهای خوشه‌ای

سردردهای خوشه‌ای یک علت درد فک و صورت هستند. این نوع سردردها معمولاً از پشت و اطراف چشم شروع می‌شوند و درد آن‌ها به فک منتقل می‌شود. سردردهای خوشه‌ای از دردناک‌ترین سردردها هستند.

علت درد فک : سردردهای خوشه‌ای

مشکلات سینوس

سینوس‌ها حفره‌هایی در استخوان جمجمه هستند که در نزدیکی فک قرار گرفته‌اند. اگر به عفونت سینوس‌ها دچار شوید، مخاط زیادی در حفره‌های سینوس ترشح می‌شود. این مخاط زیاد از حد به مفصل فک فشار می‌آورد و علت درد فک و گوش می‌شوند.

وب سایت دکتر سوشا در مقاله‌ای به نام ” چگونه سردرد سینوزیت را از بین ببریم ” همه راه‌های درمان این مشکل را به شما توضیح می‌دهد. مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

نورالژی عصب سه‌قلو

نورالژی تری ژمینال یا نورالژی عصب حالتی است که رگ‌های خونی اطراف این عصب به آن فشار وارد می‌کنند. این مشکل علت درد فک بالا و پایین است.

این مشکل باعث درد در ناحیه پشت سر نیز می‌شود. درد پشت سر می‌تواند علل دیگری هم داشته باشد. برای آگاهی از همه این علل، مقاله ” درد پشت سر نشانه چیست ؟ ” را از مجله پزشکی دکتر سوشا مطالعه نمایید.

مشکلات دندانی

داشتن دندان‌های ناسالم علت درد فک و صورت است. اگر دندان‌های شما مشکلات زیر را داشته باشد، دچار درد در فک می‌شوید:

  • دندان درد به دلیل پوسیدگی دندان یا آبسه دندان
  • شکستگی دندان یا حساسیت به حرارت و فشار
  • بیماری‌های لثه که استخوان فک را تخریب کند

آبسه دندان مشکلی است که در آن حفره دندان دچار عفونت باکتریایی می‌شود و آسیب آن به بافت‌های اطراف هم منتقل می‌شود و علت درد در فک می‌شود. در صورتی که این مشکلات را دارید، سریعاً به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا مشکل اصلی درمان شود.

برای اطلاع از ” انواع درد دندان و نشانه‌هایی که نباید نادیده گرفت ” و اینکه ” برای دندان درد شدید چه باید کرد ؟ ” این مقالات را از مجله پزشکی دکتر سوشا مطالعه نمایید.

علت درد فک : مشکلات دندانی

عفونت استخوان فک

عفونت استخوان یا استئومیلت ، عفونتی است که از طریق جریان خون منتقل می‌شود و به استخوان‌های یک بافت آسیب می‌رساند. وقتی فردی به عفونت استخوان فک مبتلا باشد، استخوان ناحیه گیجگاهی تحت تأثیر قرار می‌گیرد و علت درد فک ،تب و باد کردن صورت می‌شود. این مشکل را می‌توان با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها بهبود بخشید. در شرایطی که عفونت شدید باشد، عمل جراحی انجام می‌شود تا بخش‌های آلوده استخوان برداشته شود.

حمله قلبی علت درد فک صورت

ممکن است این علت درد فک و صورت به نظر شما عجیب باشد، اما حمله قلبی به نقاط دیگری از بدن مثل بازوها، پشت، گردن و فک درد وارد می‌کند. علت درد فک سمت چپ مخصوصاً در خانم‌ها می‌تواند به دلیل وجود حمله قلبی باشد. اگر شما نشانه‌های زیر را هم دارید، حتماً با اورژانس تماس بگیرید تا به بیمارستان منتقل شوید:

  • ناراحتی در ناحیه قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • عرق کردن
  • حالت تهوع
  • داشتن احساس غش

درمان درد فک

درمان قطعی درد فک تنها وقتی ممکن است که شما بتوانید علت درد فک را شناسایی کنید و برای درمان آن اقدام نمایید. روش‌های دیگری نیز وجود دارد که می‌تواند به تسکین درد کمک کنند، اما درمان قطعی نیستند. این روش‌ها در زیر آمده‌اند.

علت درد فک : درمان درد فک

استفاده از کمپرس سرد یا گرم

مقداری یخ را داخل یک کیسه بگذارید و در پارچه نازکی بپیچید. این کمپرس یخ را به مدت 10 دقیقه روی صورتتان بگذارید، 10 دقیقه آن را بردارید تا صورت استراحت کند و سپس آن را روی صورت بگذارید. روش دیگر این است که حوله‌ای را با آب گرم خیس کنید و روی صورت بگذارید. گرما و رطوبت حوله باعث می‌شود ماهیچه فک تسکین یابد.

استفاده از داروهای مسکن

 داروهایی مثل ایبوپروفن و استفامینوفن به تسکین درد کمک می‌کنند.

ماساژ مفاصل

 با استفاده از انگشت اشاره و انگشت وسط، نواحی دردناک فک، مثل نواحی کنار گوش را فشار دهید. انگشتان خود را با حرکات دورانی 10-5 بار در نواحی بچرخانید. دهانتان را باز نگه‌دارید و این کار را مجدداً تکرار نماید. ماساژ دادن گردن نیز می‌تواند به از بین رفتن علت درد فک و گردن کمک کند و فشار از بین برود.

علت درد فک : ماساژ مفاصل

نتیجه گیری:

مشکلات دندانی، عفونت سینوس، وارد شدن آسیب به استخوان فک و ناراحتی مفصل گیجگاهی اصلی‌ترین علل درد فک هستند. برای از بین بردن درد، باید این علل را شناسایی و درمان کرد. با استفاده از داروهای مسکن، ماساژ صورت و استفاده از کمپرس سرد و گرم می‌توان تا حدی درد را بهبود بخشید.


منبع مقاله :

تهیه و گردآوری : سایت سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.

علایم فشار جمجه ای رو درخودم احساس میکنم. برای درمان ب کدام شاخه ی پزشکی باید مراجعه کنم؟

مشاهده کامل

کارشناس وب سایت (2)
کاربر گرامی با سلام علائم بیماری فشار جمجمه ای عبارت اند از: کاهش سطح هوشیاری، سردرد، سرگیجه، تهوع و استفراغ، اختلالات حافظه و هوشیاری، افزایش فشار خون و اختلالات عصبی. البته این علائم بین بیماری های زیادی مشترک هستند و ممکن است مشکل شما چیز دیگری باشد. به هر حال، در صورتی که هر کدام از این علائم را دارید به پزشک مغز و اعصاب مراجعه نمایید تا علت مشکل شما را تشخیص دهید.
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر