درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis AD) نوعی بیماری شدید اگزما

مجله پزشکی و سلامت
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 7 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis AD) نوعی بیماری شدید اگزما

چکیده مطلب : درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis AD) نوعی بیماری شدید اگزما است که منجر به خارش، قرمزی و تحریک پوست می‌شود. علل مختلفی برای به‌وجودآمدن این بیماری پوستی می‌شود که علل ژنتیکی مهم‌ترین علت آن است. درمان این بیماری می‌تواند در برخی از افراد تا سال‌ها طول بکشد. برای درمان این بیماری بهتر است از پمادها و کرم‌های مخصوص پوست آتوپیک استفاده نمود.

پوست آتوپیک به چه معنی است؟ علائم و نشانه؟

درماتیت آتوپیک Atopic dermatitis (AD) نوعی بیماری شدید مزمن و التهابی است که منجر به ایجاد لکه‌های قرمز و خارش بر روی پوست می‌شود و می‌تواند باعث ترک و زخمی شدن پوست شود. درماتیت آتوپیک در دسته بیماری‌هایی به نام آتوپیک قرار می‌گیرد که به معنی واکنش آلرژیک است.

این بیماری پوستی بیشتر در کودکان شایع است اما در هر سنی ممکن است رخ دهد. دورهٔ بیماری درماتیت آتوپیک طولانی‌مدت (مزمن) است و به‌صورت دوره‌ای اثرات آن شعله‌ور می‌شود و همچنین ممکن است با آسم یا تب یونجه نیز همراه باشد. در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای درماتیت آتوپیک پیدا نشده است. اما درمان‌ها و اقدامات خودمراقبتی می‌توانند اثرات آن را تسکین داده و از شیوع مجدد آن جلوگیری کنند. به‌عنوان‌مثال، شما می‌توانید کرم‌ها و لوسیون‌های مرتبط با این بیماری را تهیه و استفاده کنید.

 

خرید انواع محصولات درمانی درماتیت آتوپیک آردن از بخش فروشگاهی سایت دکتر سوشا

علت‌های بروز درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis AD)

علت درماتیت آتوپیک مشخص نیست، اما به نظر می‌رسد این بیماری از ترکیبی از عوامل ژنتیکی (ارثی) و محیطی ناشی شود. شواهد نشان می‌دهد که این بیماری با سایر اختلالات به‌اصطلاح آتوپیک مانند تب یونجه (آلرژی‌های فصلی) و آسم همراه است که بسیاری از افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک نیز به آنها مبتلا هستند. بعلاوه، بسیاری از کودکانی که علائم درماتیت آتوپیک را پشت سر می‌گذارند، دچار تب یونجه یا آسم می‌شوند. اگرچه یک اختلال لزوماً باعث بیماری دیگری نمی‌شود، اما ممکن است به هم ربط داشته باشند، بنابراین به محققان سرنخی برای درک بهتر درماتیت آتوپیک می‌دهد.

در برخی موارد محققان به این نتیجه رسیده‌اند که در بسیاری از مبتلایان، مقدار کمّی یک نوع پروتئین به نام فیلاگرین در پوستشان کاهش‌یافته یا اشکال داشته باشد. به نظر می‌رسد این پروتئین در حفظ هیدراتاسیون طبیعی پوست مهم است. فیلاگرین نقش مهمی در تشکیل سدّ دفاعی پوست دارد و افراد مستعد اگزما تنها دارای یکی از 2 ورژن موردنیاز فیلاگرین می‌باشند.

بروز پوست آتوپیک از کودکی

به گفته برخی دیگر از محققان درماتیت آتوپیک ناشی از واکنش پوستی است. این واکنش منجر به خارش مداوم، تورم و قرمزی پوست می‌شود. افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک ممکن است حساسیت بیشتری داشته باشند زیرا پوست آنها فاقد پروتئین های خاصی است که از سد پوستی در برابر آسیب‌های خارجی محافظت کنند.

مسئلهٔ نگران‌کننده در این بیماری این  است که درماتیت آتوپیک بیشتر در نوزادان شایع است و از سن 2 تا 6 ماهگی شروع شود. افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک اغلب سابقه خانوادگی در بیماری‌ها و آلرژی‌هایی مانند آسم، تب یونجه یا اگزما وجود دارد و اغلب در تست پوستی حساسیت دارند. بااین‌حال، درماتیت آتوپیک ناشی از یک آلرژی نیست

 

مقاله پيشنهادي ما: مراقبت از پوست نوزادان: نوع پوست کودک شما چیست؟

.

 

علائم درماتیت آتوپیک

موارد زیر می‌تواند علائم درماتیت آتوپیک را بدتر کند:

  • آلرژی به گردوغبار یا حیوانات
  • هوای سرد و خشک در زمستان
  • سرماخوردگی یا آنفولانزا
  • اگزما در اثر تماس با مواد تحریک‌کننده و مواد شیمیایی
  • آسیب‌های پوستی در اثر استرس عاطفی
  • خشک شدن پوست در اثر حمام مکرر یا شنا
  • تغییر ناگهانی دما
  • عطرها یا رنگ‌های اضافه شده به لوسیون یا صابون‌های پوستی

 

مقاله پيشنهادي ما: خشکی پوست دست نشانه چیست؟ (علت خشکی و راههای درمان)

 

علائم درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis AD)

علائم درماتیت آتوپیک (اگزما) در افراد مختلف متفاوت است و شامل موارد زیر است:

  • پوست خشک
  • خارش که به‌ویژه در شب ممکن است شدید باشد
  • لک‌های قرمز تا قهوه‌ای مایل به خاکستری خصوصاً روی دست‌ها، پاها، مچ پا، مچ دست، گردن، سینه، پلک‌ها، داخل نواحی خم آرنج و زانوها، و در نوزادان در قسمت صورت و پوست سر
  • برجستگی‌های کوچک و بزرگ که هنگام خراشیدن باعث کنده شدن و یا پوسته و پوسته شدن شوند
  • پوست ضخیم، ترک‌خورده، حساس و متورم در اثر خراشیدن
  • درماتیت آتوپیک اغلب قبل از 5 سالگی شروع می‌شود و ممکن است تا بزرگسالی ادامه یابد. برای بعضی از افراد، به‌صورت دوره‌ای شعله‌ور می‌شود و بعد از مدتی حتی برای چند سال به‌صورت کلی پاک می‌شود.

 

خرید آبرسان برای پوست آتوپیک از بخش فروشگاهی سایت دکتر سوشا

 

تشخیص درماتیت آتوپیک

برای شناسایی درماتیت آتوپیک (اگزما) نیازی به آزمایش از طریق مراکز پزشکی و آزمایشگاهی نیست. پزشک شما با معاینه پوست و بررسی سابقه پزشکی شما به‌احتمال زیاد وجود این بیماری را تشخیص می‌دهد. همچنین ممکن است برای رد سایر بیماری‌های پوستی یا شناسایی شرایط همراه با اگزما، از تست پچ یا آزمایشات دیگر استفاده کند. توجه داشته باشید اگر به‌عنوان والدین مشکوک هستید که غذای خاصی باعث بثورات در پوست کودکتان شده است، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

چگونه می‌توان درماتیت آتوپیک را درمان کرد؟

درماتیت آتوپیک می‌تواند به‌صورت مداوم و طولانی‌مدت باقی بماند. برای کنترل آن ممکن است لازم باشد در طی ماه‌ها یا سال‌ها درمان‌های مختلفی را امتحان کنید و حتی اگر درمان موفقیت‌آمیز باشد، علائم و نشانه‌ها ممکن است دوباره بازگردند.

تشخیص درماتیت آتوپیک

مراقبت از پوست در خانه

  • مراقبت روزانه از پوست ممکن است نیاز به داروها را کاهش دهد. برای کمک به شما در جلوگیری از خارش پوست:
  • بهتر است از پمادهای مرطوب‌کننده، کرم موضعی استروئیدی یا داروی دیگری که توسط پزشک تجویز شده، استفاده کنید.
  • همچنین میتوانید برای کاهش خارش شدید، داروهای آنتی‌هیستامین مصرف کنید.
  • پوست خود را با استفاده از پمادها، کرم‌ها یا لوسیون‌ها 2 تا 3 بار در روز مرطوب نگه دارید. محصولات پوستی را انتخاب کنید که حاوی الکل، رایحه، رنگ و سایر مواد شیمیایی نباشند. این محصولات را می‌توانید از قسمت فروشگاه سایت دکتر سوشا خریداری نمایید.

 

مقاله پيشنهادي ما: فواید کرم آبرسان برای انواع پوست چرب، خشک و مختلط

 

هنگام شستن یا حمام کردن:

  • پوست خود را برای مدت‌زمان کوتاه‌تری در معرض آب قرار دهید. استحمام با مدت‌زمان کوتاه و خنک بهتر از وان‌های گرم هستند.
  • به‌جای صابون‌های معمولی از مواد شوینده و تمیزکننده بدن برای پوست‌های حساس استفاده کنید.
  • پوست خود را بیش از حد تمیز یا خشک نکنید.
  • بعد از استحمام که بدن مرطوب است، از کرم‌های بدن، لوسیون‌ها یا پمادهای مخصوص پوست‌های آسیب‌دیده استفاده کنید.
  • برای خرید کرم‌های تخصصی پوست آتوپیک به قسمت مراقبت از پوست فروشگاه دکتر سوشا مراجعه کنید.

 

دارو برای درمان درماتیت آتوپیک

کرم‌هایی که خارش را کنترل می‌کنند و به ترمیم پوست کمک می‌کنند بهترین گزینه هستند. پزشک شما ممکن است یک کرم یا پماد حاوی کورتیکواستروئید (corticosteroid) تجویز کند. بعد از مرطوب کردن پوست دارو را طبق دستور آن استفاده کنید. استفاده بیش از حد از این دارو ممکن است عوارضی از جمله نازک شدن پوست ایجاد کند.

کرم‌های دیگر حاوی داروهایی بانام بازدارنده‌های کلسینورین – مانند تاکرولیموس (پروتوپیک) یا tacrolimus (Protopic) و پیمکرولیموس (اِلیدل) pimecrolimus (Elidel) است که سیستم ایمنی بدن شما را تحت تأثیر قرار می‌دهند. این درمان‌ها برای افراد بالای 2 سال برای کمک به کنترل واکنش‌های پوستی استفاده می‌شوند و حتماً بعد از مرطوب کردن پوست و طبق دستورالعمل مخصوص خودشان استفاده کنید. نکته حائز اهمیت این است که هنگام استفاده از این محصولات از قرارگیری در زیر نور شدید خورشید خودداری کنید.

آنتی‌هیستامین‌های خوراکی ممکن است به کاهش خارش یا آلرژی کمک کنند.

 اگر پوست شما آلوده است و احتمال عفونی شدن پوست نیز وجود داشته باشد، پزشک شما کرم‌ها یا قرص‌های آنتی‌بیوتیک تجویز خواهد کرد.

 فتوتراپی، درمانی است که در آن پوست شما را در معرض نور ماورا بنفش (UV) قرار می‌دهند. اما این روش درمان به دلیل استفاده از نور فرابنفش و مضرات آن آخرین گزینهٔ پیشنهادی پزشکتان خواهد بود. برای آگاهی از مضرات اشعه فرابنفش و کاربردهای آن، شما می‌توانید مقاله‌ای که به تشریح لامپ های ضدعفونی کننده فرابنفش پرداخته‌ایم را مطالعه کنید. در این مقاله آسیب‌های موقتی و طولانی‌مدت این اشعه به طور کامل توضیح داده شده‌اند.

داروی درماتیت آتوپیک

تفاوت بین اگزما و درماتیت آتوپیک چیست؟

درماتیت آتوپیک یکی از علل اگزما است که باعث التهاب و تحریک پوست می‌شود و به‌صورت یک بیماری مزمن پوستی شناخته شده است. اگرچه درماتیت آتوپیک می‌تواند بزرگسالان را درگیر کند، اما بیشتر در نوزادان و کودکان کم سن مشاهده می‌شود. عواملی که ممکن است باعث بدتر شدن درماتیت آتوپیک شوند شامل رطوبت کم، هوای سرد، آلرژی‌های فصلی و قرارگرفتن در معرض صابون‌ها و شوینده‌های مضر است.

در سویی دیگر اگزما به‌خودی‌خود یک بیماری نیست، بلکه توصیفی برای گروهی از بیماری‌های پوستی است که باعث التهاب و تحریک پوست می‌شود. خود اگزما مسری نیست. بااین‌حال، اگر تاول‌ها آلوده شوند، ممکن است عفونت گسترش یابد و در نهایت باید به این نکته تأکید کرد که درماتیت آتوپیک رایج‌ترین نوع اگزما است. علائم اگزما شامل خارش همراه با تاول‌هایی است که بیرون می‌ریزند و در نهایت پلاک‌های پوستی ضخیم شده تولید می‌کنند. بثورات ممکن است در صورت، مچ دست، دست، پا، پوست سر یا پشت و زانوها ظاهر شود. استفاده از کرم‌ها، لوسیون‌ها و سایر مرطوب‌کننده‌ها می‌تواند به مدیریت علائم کمک کند.

در فروشگاه دکتر سوشا می‌توانید انواع محصولات مرطوب‌کننده خارجی و ایرانی را خریداری نمایید.

آیا آفتاب برای درمان درماتیت آتوپیک مفید است؟

علاوه بر تولید ویتامین D ، نور خورشید ممکن است اثرات مثبت دیگری نیز داشته باشد. تحقیقات نشان داده است که قرارگرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش خورشید ممکن است به کاهش التهاب پوست کمک کند، در نتیجه مقداری از خشکی، خارش و بثورات که از نشانه‌های اگزما هستند را کاهش می‌دهد. اما همان‌طور که در مطالب بالا ذکر شد درصورتی‌که درمان دارویی را شروع کرده‌اید قبل از قرارگیری در معرض تابش نور خورشید حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

چه مدت درمان درماتیت آتوپیک طول می‌کشد؟

به‌صورت مستقیم و اساسی به پاسخ آن به درمان بستگی دارد. در اکثر موارد درماتیت تماسی طی دو تا سه هفته بهبود می‌یابد یا سال‌ها ادامه دارد. حدود نیمی از کودکان مبتلا به اگزمای آتوپیک هنوز در بزرگسالی این مشکل را دارند. مواقعی وجود دارد که وضعیت بیمار بدتر نیز می‌شود. در این زمان، ممکن است هیچ نشانه‌ای از درماتیت آتوپیک (بهبودی) وجود نداشته باشد و پروسهٔ بهبودی می‌تواند هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها به طول انجامد.

آیا درماتیت آتوپیک بر سیستم ایمنی بدن تأثیر دارد؟

درماتیت آتوپیک یک بیماری ایمنی است، به این معنی که سیستم ایمنی بدن را درگیر می‌کند. با درماتیت آتوپیک، سیستم ایمنی بدن شما بسیار حساس شده و می‌تواند حتی به کوچک‌ترین مواد حساسیت‌زا یا تحریک‌کننده نیز واکنش نشان دهد. این واکنش می‌تواند باعث ایجاد التهاب اضافی در زیرپوست شود.

نتیجه گیری : در کنار تمام نکات منفی که ممکن است در الکل‌های صنعتی وجود داشته باشد و در صورت استفاده نادرست از این محصولات مشکلات فراوان به وجود بیاید نوع دیگری از الکل‌های چرب وجود دارند که در محصولات آرایشی و بهداشتی برای بهبود سلامتی پوست استفاده می‌شوند. اگر از محصولی استفاده می کنید که حاوی الکل است، مطمئن شوید که این ماده به عنوان شستشو کننده و ضدعفونی کننده است


منبع مقاله :

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این مقاله مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر