نوار قلب جنین nst چیست [از مراحل انجام تا نحوه تفسیر]

مجله پزشکی و سلامت
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 5 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
نوار قلب جنین nst چیست [از مراحل انجام تا نحوه تفسیر]

چکیده مطلب

نوار قلب جنین که با تست NST گرفته می‌شود، یک تست متداول قبل از تولد است که برای بررسی سلامت کودک استفاده می‌شود. در طی آزمایش نوار قلب جنین ، ضربان قلب کودک مورد بررسی قرار می‌گیرد تا پزشک ببیند که قلب جنین چگونه به حرکات کودک پاسخ می‌دهد. در ادامه مطلب توضیحات کاملی را راجع به این آزمایش در اختیار شما قرار می‌دهیم.

نوار قلب جنین برای چیست (NST) 

تست (nonsstress test) یک آزمایش غیر تهاجمی است که خطرات جسمانی برای شما یا کودک شما ایجاد نمی‌کند. اصطلاح “استرس” در کلمه NST به این واقعیت اشاره دارد که جنین برای انجام این آزمایش در استرس قرار نمی‌گیرد. پزشک شما برای ایجاد حرکت کودک از داروها استفاده نمی‌کند، NST آنچه کودک شما به طور طبیعی انجام می‌دهد را ثبت می‌کند.

این تست حرکت کودک، ضربان قلب کودک و انقباضات شما را ثبت می‌کند. زمانی که کودک از حالت استراحت خارج می‌شود و یا در هنگام انقباض در زمان زایمان حرکت می‌کند، تغییراتی در ضربان قلب جنین مشاهده می‌شود که این تغییرات در ریتم قلب جنین در تست NST ثبت می‌شود. قلب کودک شما هنگامی که حرکت می‌کند، باید سریع تر ضرب و شتم کند (درست مثل قلب شما) این تغییر می‌تواند به شما اطمینان دهد که کودک شما سالم است و به اندازه کافی اکسیژن دارد.

یک پیشنهاد رایگان به کاربران : در صورتی که سوالی دارید، می‌توانید به بخش مشاوره پزشکی آنلاین سایت پزشکی دکتر سوشا مراجعه کرده و سؤالات خود را مطرح نمایید.

تست NST به چه منظور انجام می‌شود

تست NST برای ارزیابی سلامتی کودک قبل از تولد استفاده می‌شود. هدف از این آزمایش ارائه اطلاعات مفید درباره میزان اکسیژن کودک، چک کردن ضربان قلب وی و نحوه پاسخ قلب به حرکت کودک شما است.

به طور معمول، قلب کودک در اواخر بارداری که فعال‌تر است، سریع‌تر می‌تپد. با این حال، شرایطی مانند هیپوکسی جنین ( هنگامی که کودک اکسیژن کافی دریافت نمی‌کند) می‌تواند موجب شود که حرکات و قلب کودک کند شود. به همین دلیل است که پزشک گاهی که حرکات کودک کند می‌شود و یا پزشک اوو را در خطر مرگ می‌بیند، انجام تست NST را برای مادر تجویز می‌کند.

پزشک شما ممکن است در شرایط زیر تست NST را برای شما توصیه کند:

  • سابقه بارداری متعدد با عوارض
  • بیماری اساسی مانند دیابت نوع یک، بیماری قلبی یا فشار خون بالا در دوران بارداری
  • حاملگی که دو هفته از تاریخ معوق طولانی‌تر شده است
  • سابقه عوارض در بارداری قبلی
  • کاهش حرکات جنین یا مشکلات احتمالی رشد جنین
  • حساسیت به Rh : یک وضعیت بالقوه جدی که ممکن است رخ دهد، به طور معمول در طی بارداری دوم یا متعاقب آن، هنگامی که گروه خونی آنتی ژن گلبول‎های قرمز منفی است و گروه خونی کودک شما Rh مثبت است.
  • مایع آمنیوتیک کم

نوار قلب جنین : تست NST به چه منظور انجام می‌شود

تست NST یا نوار قلب جنین چه زمانی گرفته می‌شود

به طور معمول، هنگامی که تصور می‌شود کودک در معرض خطر مرگ قرار دارد، به طور مثال زمانی که کودک شما برای چندین ساعت و یا چندین روز بدون حرکت است، تست NST یا نوار قلب جنین توصیه می‌شود. این تست معمولاً بعد از 28-26 هفته بارداری انجام می‌شود. نتایج خاص تست NST ممکن است نشانگر این باشد که شما و کودک شما به نظارت، آزمایش و مراقبت ویژه نیاز دارید.

برای داشتن دوران بارداری ایمن‌تر پیشنهاد می‌کنیم مطلب چکاپ قبل بارداری + قبل از اقدام برای بارداری چه کارهایی انجام دهیم ؟ را از سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید.

گرفتن نوار قلب از جنین

برای انجام تست NST و گرفتن نوار قلب جنین باید مراحل زیر را طی کنید:

آماده سازی برای انجام تست NST

آزمایش NST معمولاً در مطب پزشک انجام می‌شود و به طور معمول نیاز به آماده سازی خاصی ندارد، تنها کافی است قبل از انجام تست کمی شیرینی یا وعده غذایی خود را خورده باشید تا جنین حرکت کند.

قبل از انجام تست NST

پزشک فشار خون مادر باردار را قبل از شروع تست NST اندازه‌گیری می‌کند.

مراحل انجام تست NST

  • در طول تست NST ، روی یک صندلی درحال خواب قرار خواهید گرفت.
  • فشار خون خود را در فواصل منظم در طول آزمایش گرفته خواهد شد.
  • پزشک شما سنسوری را در اطراف شکم شما قرار می‌دهد که ضربان قلب جنین را اندازه‌گیری می‌کند.
  • به طور معمول، تست NST بیست دقیقه طول می‌کشد. با این حال، اگر کودک شما غیرفعال یا در خواب باشد، برای اطمینان از نتایج دقیق، باید 20 دقیقه دیگر (با این انتظار که کودک شما فعال خواهد شد) آزمایش را تمدید کرد. پزشک شما ممکن است با قرار دادن یک دستگاه ایجاد نویز روی شکم، کودک را تحریک به حرکت کند.

بعد از تست NST

پس از اتمام تست NST ، بلافاصله پزشک یا پرستار نتایج را با شما در میان می‌گذارد.

نوار قلب جنین : بعد از تست NST

نحوه تفسیر نوار قلب جنین یا نتایج تست NST

نتایج یک تست NST به صورت زیر در نظر گرفته شده است:

نوار قلب سالم جنین یا نتیجه NST نرمال

قبل از هفته 32 بارداری ، در طول 20 دقیقه تست NST ، اگر ضربان قلب کودک شما دو بار یا بیش‌تر، حداقل 10 ثانیه به بالاتر از سطح پایه برود، نتیجه تست NST جنین عادی (واکنشی) است. در هفته 32 بارداری یا بعد از آن، اگر ضربان قلب کودک شما دو بار یا بیشتر به مدت حداقل 15 ثانیه به سطح مشخصی بالای سطح پایه برسد، نتایج نرمال تلقی می‌شوند.

نتیجه NST غیر طبیعی

اگر در تست NST ، ضربان قلب کودک شما معیارهای گفته شده در بالا را برآورده نکند، نتایج غیر طبیعی یا غیر واکنشی در نظر گرفته می‌شوند. اگر کودک شما در طول تست، غیر فعال یا خواب باشد، نتایج تست NST ممکن است غیر طبیعی باشد. اگر آزمایش تا 40 دقیقه تمدید شود و نتایج تست NST کودک شما غیر واکنشی است، پزشک شما به احتمال زیاد یک آزمایش قبل از تولد دیگر را برای بررسی بیشتر سلامتی کودک شما انجام می‌دهد. مثلا:

  • آزمایش مشخصات بیوفیزیکی: یک پروفایل بیوفیزیکی یک تست NST را با سونوگرافی جنین ترکیب می‌کند که تنفس کودک ، حرکات بدن ، میزان عضلات و سطح مایعات آمنیوتیک را ارزیابی کند.
  • تست استرسانقباضی: در این آزمایش نحوه واکنش ضربان قلب کودک هنگام انقباض رحم شما بررسی می‌شود. در طی آزمایش استرس انقباضی، اگر فعالیت کافی در رحم به تنهایی رخ ندهد، به شما اکسی توسین داخل وریدی داده می‌شود یا از شما خواسته می‌شود نوک سینه های خود را برای القای فعالیت رحم مالش دهید.

ارائه دهنده خدمات درمانی شما همچنین ممکن است از شما بخواهد که آن روز تست NST دیگری انجام دهید تا علت اصلی نتیجه غیر واکنشی تست NST را دریابد. علل احتمالی که موجب نتیجه تست NST غیر واکنشی می‌شوند، عبارتند از:

  • جنین غیرفعال یا در خواب است
  • کاهش اکسیژن (هیپوکسی جنین)
  • استعمال سیگار توسط مادر
  • استفاده مادر از داروها
  • ناهنجاری‌های عصبی یا قلبی جنین

نتیجه گیری:

اگرچه ممکن است پزشک شما در دوران بارداری تان شما را ملزم به انجام تست NST کند، اما به ندرت ، در طی تست NST ، مشکلاتی در ضربان قلب کودک تشخیص داده می‌شود که نیاز به نظارت یا درمان بیشتر دارد. بعد از انجام این آزمایش راجع به نتیجه تست، با دقت با پزشک خود صحبت کنید.


مقالات پیشنهادی دکتر سوشا :


منبع مقاله :

تهیه و گردآوری : سایت سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این مقاله مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر