چه آزمایشی برای ریزش مو باید انجام داد؟

مجله پزشکی و سلامت
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 4 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
چه آزمایشی برای ریزش مو باید انجام داد؟

چکیده مطلب

ریزش مو یا آلوپسی یک واژه ی عمومی برای توصیف کاهش موی سر یا بدن می‌باشد. اصلی‌ترین دلایل ریزش مو افزایش سن و ریزش مو ارثی است. علت ریزش مو ممکن است به دلایل مختلف مانند بی‌خوابی، بیماری‌های خود ایمنی، استرس، عوارض بعضی از داروها و کم‌خونی باشد. در این مقاله دلایل ریزش مو و تست‌های مربوط به ریزش مو را بررسی می‌کنیم.

تست‌های مربوط به ریزش مو شامل چه مواردی است؟

اگر شما تجربه‌ی ریزش مو را دارید؛ در مرحله‌ی اول پزشک دلایل ریزش موی شما را بررسی می‌کند. برای بررسی علت ریزش مو از تست‌های هورمونی، بیوپسی پوست سر، تست تراکم سنجی و تست کشش مو استفاده می‌شود. پزشک شما ممکن است برای معاینه ی وجود قارچ و عامل های میکروسکوپی از موی شما نمونه بگیرد تا میزان آسیب و یا ریزش مو را بررسی کند.
آزمایش خون شامل بررسی سطح هورمون و دیگر موارد نیز گرفته می‌شود و براساس تشخیص پزشک ، درمان مناسب شما شروع می‌شود.

آزمایش‌های هورمونی برای ریزش مو شامل چه مواردی است؟

اگر پزشک شما شک کند که علت ریزش موی شما بیماری‌های خود ایمنی، پرکاری یا کم‌کاری تیروئید و کم‌خونی باشد؛ از شما می‌خواهد که یک سری آزمایش خون انجام دهید این آزمایش می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

• بررسی سطح هورمون ها مانند DHEA، تستسترون، پرولاکتین و هورمون‌های تحریک‌کننده فولیکل و هورمون‌های لوتئینی (LH)
• بررسی سطح هورمون‌های تیروئیدی مانند T3 ،T4 و TSH

ریزش مو : آزمایش‌های هورمونی برای ریزش مو شامل چه مواردی است؟

به‌جز آزمایش‌های هورمونی برای ریزش مو چه مواردی سنجیده می‌شود؟

آزمایش خون

  • شمارش کامل سلول‌های خون (CBC)
  • بررسی سطح ظرفیت کل اتصال به آهن (TIBC): یکی از دلایل ریزش مو کم‌خونی است. در این موارد میزان آهن سرم افزایش می‌یابد، پزشک برای بررسی این احتمال معمولاً آزمایش ظرفیت کل اتصال به آهن را بررسی می‌کند.
  • بررسی سطح آنتی بادی برای بررسی احتمال بیماری‌های خود ایمنی: در برخی از بیماری‌های خود ایمنی نظیر لوپوس بیمار دچار ریزش مو می‌شود. برای بررسی احتمال وجود بیماری‌های خود ایمنی سطح آنتی بادی های خون سنجیده می‌شود.

 

آزمایش بیوپسی سر

بیوپسی پوست سر روش معمولی نیست. پزشک ممکن است برای ارزیابی ریزش مو بیوپسی پوست سر را انجام دهد. برای این کار یک قسمت کوچک از پوست سر برداشته می‌شود و زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود.

آزمایش کشش مو

این آزمایش یک تست تشخیصی ساده است که پزشک هم‌زمان تقریباً 100 عدد مو را به‌ آرامی می‌کشد تا میزان ریزش مو را بسنجد. ریزش یک تا سه عدد مو در محدوده‌ی طبیعی قرار می گیرد.

ریزش مو : آزمایش کشش مو

تراکم سنجی

با استفاده از یک دستگاه بزرگ‌نمایی دستی به نام تراکم‌سنج، کوچک بودن فولیکول مو را بررسی می‌کنند.

آزمایش هورمونی ریزش مو در زنان

در حدود یک سوم از زنان در قسمتی از زندگی دچار ریزش مو می‌شوند. این میزان در بین زنان یائسه بیشتر شده و حدود دو سوم از زنان در سنین یائسگی از ریزش مو رنج می‌برند. ریزش مو در خانم‌ها معمولاً ناراحتی بیشتری نسبت به آقایان ایجاد می‌کند؛ زیرا طاسی سر در میان بانوان در جامعه کمتر قابل قبول است و می‌تواند زندگی اجتماعی آن‌ها را تحت تأثیر بگذارد.
برای مدت زمان طولانی تصور می‌شد که ریزش مو به دلیل غلبه هورمون جنسی مردانه (تستسترون) است که زنان در حالت عادی مقدار کمتری از آن را دارند. اما اکنون مشخص‌ شده نقش هورمون DHT(دی هیدروتستسترون) که از مشتقات تستسترون است بیشتر می‌باشد.
DHT دشمن فولیکول مو است. به این صورت که باعث می‌شود چرخه‌ی رشد مو کوتاه شود، فولیکول مو کوچک‌ شده و به مرور زمان مو نازک و کوتاه شود و ریزش مو رخ دهد. زمانی که میزان هورمون‌های زنانه پایین باشد تعادل DHT به هم می‌ریزد و باعث ریزش مو می‌شود بنابراین یکی از تست‌های مهم برای ریزش مو در زنان بررسی سطح DHT است.

نقش هورمون پرولاکتین در ریزش مو زنان

از دیگر هورمون‌هایی که در آزمایش هورمونی ریزش مو در زنان بررسی می‌شود هورمون پرولاکتین است. بالا بودن سطح پرولاکتین می‌تواند باعث ریزش مو شود. سطح پرولاکتین که همان هورمون شیردهی است در مادران شیرده افزایش می‌یابد و درنتیجه ریزش مو در آن‌ها بسیار شایع است. اما اگر ریزش مو بی‌دلیل و غیرطبیعی بود به‌ احتمال‌ زیاد پزشک آزمایش هورمون پرولاکتین را نیز برای شما تجویز می‌کند.

ریزش مو : نقش هورمون پرولاکتین در ریزش مو زنان

علائم ریزش موی ناشی از به هم ریختن هورمون ها چیست؟

به‌طور معمول ریزش مو به شکل‌های مختلف ظاهر می‌شود. اگر ریزش مو به علت عدم تعادل هورمونی باشد ریزش مو به صورت الگوهای زیر دیده می‌شود:

  • ریزش پراکنده : ریزش مو به صورت پراکنده و از تمامی نواحی سر رخ می‌دهد و نمی‌توان ناحیه خاصی را برای آن مشخص کرد.
  • ریزش مو در ناحیه شقیقه و جلوی سر : ممکن است خالی شدن شقیقه‌ها و جلوی سر ناشی از به هم خوردگی هورمون ها باشد و نیاز به آزمایش هورمونی داشته باشید.
  • ریزش مو در یک‌طرف سر : در بیشتر موارد سمت راست سر دچار ریزش مو می‌شود. همچنین نازک شدن مو و تغییر رنگ مو نیز ممکن است به دلایل هورمونی باشد.

 

نتیجه گیری:

در مقاله بالا متوجه شدیم ریزش مو ممکن است به دلایل مختلف رخ بدهد. پس از مراجعه به پزشک و انجام آزمایش های تجویز شده می‌توانید براساس نظر پزشک از درمان های دارویی نظیر فیناستراید ، ماینوکسیدیل ، انجام اسکالپ سر و یا اصلاح تغذیه کمک بگیرید.


شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این مقاله مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر