بواسیر خارجی چیست و چگونه درمان می شود [بهترین روش]

مجله پزشکی و سلامت
1 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 5 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
بواسیر خارجی چیست و چگونه درمان می شود [بهترین روش]

چکیده مطلب 

بواسیر یا همان همورئید از جمله بیماری‌های شایع است که دارای دو نوع بواسیر خارجی و بواسیر داخلی است. هرکدام از انواع همورئید دارای علائم خاص خود هستند. در این مطلب در مورد همورئید داخلی و همورئید خارجی، مشکلات بواسیر در بارداری و روش‌های درمان آن صحبت خواهیم کرد.

بواسیر خارجی یا همان همورئید چیست؟

بواسیر یا همورئید از جمله بیماری‌های شایع است که به صورت التهاب رگ‌ها و تورم آن‌ها در ناحیه راست روده ایجاد می‌شود. همورئید بر اساس محل ایجاد به دو دسته درون رکتوم یا راست روده ( بواسیر داخلی ) و زیر پوست ناحیه راست روده ( بواسیر خارجی ) تقسیم می‌شود.

همورئید خارجی پوست ناحیه اطراف مقعد را که محل قرارگیری اعصاب حس کننده درد است، در برمی‌گیرد. به همین دلیل می‌تواند سبب آسیب و خونریزی در ناحیه مقعد شود. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در ارتباط با همورئید خارجی و روش‌های درمان آن در اختیار شما قرار دهیم.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” چگونه بواسير را بدون عمل جراحی درمان کنیم | درمان بواسیر ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

تفاوت بواسیر خارجی با بواسیر داخلی در چیست؟

همان طور که در بالا عنوان شد، بیماری همورئید شامل دو نوع همورئید داخلی و همورئید خارجی است که در ادامه به تعریف هریک و تفاوت‌های آن‌ها می‌پردازیم:

بواسیر خارجی یا همورئید خارجی

هموروئید خارجی همان آماس و التهاب قابل مشاهده در ناحیه خارجی رکتوم می‌باشد. معمولاً­ این نوع از بواسیر سبب ایجاد برآمدگی در پوست ناحیه مورد نظر می‌شود. این نوع از بواسیر با التهاب، خارش و در مواردی با خون در ادرار و لخته خون درون توده همورئید همراه است.

بواسیر داخلی یا همورئید داخلی

این نوع از توده در درون کانال مقعد واقع شده است. همورئید داخلی بر اساس محل قرارگیری توده در خارج از مقعد دسته بندی شده است. بواسیر داخلی با علائمی نظیر درد، خونریزی و خارش همراه است.

کدام نوع همورئید خطرناک‌تر است؟

اگر توده‌های روی هم افتاده (Prolapsed hemorrhoids) درون کانال مقعد تشکیل شوند، سبب تخریب بافت درون کانال شده و توده ایجاد شده مانع از باز شدن دریچه مقعد خواهد شد. همورئیدهای روی هم افتاده شبیه به یک خوشه انگور هستند که همانند سدی درون کانال مقعد قرار می‌گیرند. اگر این حالت درمان نشود، تبدیل به یک توده فشرده شده که مانع از برقراری جریان خون می‌شود. در نتیجه فشردگی، لخته‌های خون درون همورئید ایجاد می‌شود. همورئیدهای روی هم افتاده یکی از خطرناک‌ترین انواع همورئید هستند که در صورت عدم درمان، باعث ورود توده به جریان خون می‌شوند که در این صورت تنها با عمل جراحی قابل درمان است.

همورئید نوع ترومبوز (Thrombosed hemorrhoids) در موارد حاد و شدید بواسیر خارجی ایجاد می‌شود. این نوع از همورئید که بسیار دردناک نیز است، زمانی ایجاد می‌شود که یک لخته خون در اطراف ناحیه ایجاد شود. ممکن است لخته‌های خون ایجاد شده با ورود به جریان خون، سبب انسداد رگ‌ها و عروق خونی شوند. در این مرحله برای خارج کردن لخته‌های خون نیاز به عمل جراحی است.

مشکلات بواسیر خارجی در بارداری

در دوران بارداری به دلیل رشد رحم، یبوست و همین طور افزایش میزان هورمون پروژسترون، ریسک ابتلا به بواسیر در فرد افزایش می‌یابد. رشد رحم سبب فشار به رگ‌‌های ناحیه لگن شده و با کاهش جریان خون در این ناحیه، فشار بر روی رگ‌های موجود در زیر رحم افزایش یافته و در نتیجه باعث اتساع و تورم رگ‌های این ناحیه می‌شود. یبوست نیز می‌تواند سبب ایجاد و یا تجمع توده‌های همورئید شود که دلیل آن سختی در حرکات روده است. همچنین در دوران بارداری با ترشح پروژسترون، دیواره رگ‌ها در حالت ریلکس قرار دارند، به همین دلیل آماس و تورم در رگ‌ها به راحتی اتفاق می‌افتد. همورئید در سه ماهه سوم بارداری شایع‌تر است. اگر فرد قبل از بارداری مبتلا به همورئید باشد، در دوران بارداری برای همورئید مستعدتر خواهد بود.

در دوران بارداری هم احتمال ابتلا به نوع همورئید ترومبوز وجود دارد. همان‌طور که در بالا هم بیان شد، این نوع همورئید بسیار دردناک بوده و باعث سختی در راه رفتن و نشستن شود.

خونریزی همورئید از موارد متداول در دوران ابتدای پس از وضع حمل است. در بسیاری از موارد هم در صورت پیش‌گیری از یبوست، پس از وضع حمل همورئید از بین می‌رود.

تصویر بواسیر خارجی

در شکل زیر، برای درک بهتر انواع بواسیر خارجی و بواسیر داخلی و مکان‌های قرارگیری هر یک (طبق توضیحاتی که در ابتدای مطلب گفته شد)، آورده شده است.

برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

بواسیر خارجی : تصویر بواسیر خارجی

فهرست انواع روش‌های درمان بواسیر خارجی

روش‌های درمانی متعددی برای درمان بواسیر خارجی وجود دارد که شامل روش‌های خانگی و مرتبط با سبک زندگی، مصرف دارو و انجام برخی جراحی‎‌ها می‌باشد.

1- روش‌های درمان خانگی

شما می‌توانید با اصلاح سبک زندگی (life-style) و در منزل تا حدود زیادی بیماری همورئید را از طریق راهکارهای زیر درمان کنید:

  • استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر بالا: در رژیم غذایی روزانه خود از مواد حاوی فیبر استفاده کنید. میوه‌ها، سبزیجات و دانه‌های کامل را در رژیم غذایی روزانه خود جای دهید.
  • استفاده منظم از وان آب گرم یا حمام آب گرم: دو یا سه بار در روز و هر بار به مدت 15-10 دقیقه ناحیه مقعدی خود را در معرض آب گرم قرار دهید.
  • تمیز نگه داشتن ناحیه مقعدی: روزانه دوش بگیرید و پوست اطراف مقعد را توسط آب گرم تمیز کنید.
  • عدم استفاده از دستمال خشک توالت: پس از اجابت مزاج، از دستمال نمدار و مرطوب بدون عطر و بدون الکل استفاده کنید.
  • استفاده از کمپرس یخ: برای کاهش آماس در ناحیه مقعد از کمپرس آب یخ استفاده کنید.
  • استفاده از مسکن‌ها: استفاده از مسکن‌هایی نظیر استامینوفن، آسپرین یا ایبوپروفن برای کمک به کاهش درد مؤثر است.

با انجام روش‌های بالا، پس از یک هفته علائم همورئید از بین می‌رود. اگر همورئید شما بیش از یک هفته طول کشید و یا با علائمی نظیر درد شدید و یا خونریزی همراه بود، سریع‌تر به پزشک معالج مراجعه کنید.

2- تجویز دارو

اگر همورئید شما حاد نبوده و سبب ایجاد ناراحتی مختصری برای شما شده است، پزشک شما تعدادی کرم بدون نسخه، پماد و یا شیاف برای شما تجویز خواهد کرد. این محصولات شامل ترکیباتی نظیر هیدروکورتیزون و لیدوکائین هستند که باعث رفع خارش و درد می‌شوند.

3- تروبکتومی (thrombectomy) همورئید خارجی

اگر یک لخته خونی دردناک در همورئید خارجی شکل گرفته باشد، پزشک به سادگی و با ایجاد یک برش آن را از بین می‌برد. استفاده از این روش 72 ساعت پس از ایجاد لخته خون مؤثرتر خواهد بود.

4- روش‌های کمی تهاجمی

این روش‌ها برای همورئید‌های دردناک و خونریزی دهنده مورد استفاده قرار می‌گیرند و معمولاً هم نیازی به بیهوشی ندارند. این روش‌ها که شامل اسکلروتراپی، اشعه و لیزر هستند، در درمان همورئید داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

5- روش‌های جراحی

اگر هیچ یک از روش‌های ذکر شده در بالا مؤثر واقع نشد، پزشک روش جراحی را پیشنهاد خواهد داد. جراحی شما بسته به نوع آن می‌تواند سرپایی باشد و یا نیاز به یک شب استراحت در بیمارستان داشته باشد.

  • برداشتن همورئید: در این روش که در درمان همورئید خارجی هم مورد استفاده قرار می‌گیرد و اصطلاحاً hemorrhoidectomy نامیده می‌شود، جراح بافت اضافی را که موجب خونریزی شده است، برمی‌دارد. این روش در درمان همورئیدهای حاد و عود کننده مؤثر است.

درمان همورئید خارجی بدون خونریزی

همان طور که در بالا اشاره شد، روش‌هایی نظیر روش‌های درمان خانگی و استفاده از داروها، متدهای بدون خونریزی هستند که در درمان همورئید خارجی و همورئید داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

با توجه به آنچه گفته شد، همورئید داخلی و همورئید خارجی از جمله بیماری‌های شایع هستند که در صورت عدم درمان ممکن است آزار دهنده باشند. بنابراین در صورت ابتلا به این بیماری و در صورت عدم درمان توسط روش‌های خانگی و وجود درد و خونریزی، مراجعه به پزشک الزامی است.


مقالات پیشنهادی دکتر سوشا : 


منبع مقاله :

تهیه و ترجمه : سایت سلامت دکتر سوشا

داروهای مرتبط با این مقاله
مشاهده و جستجوی داروهای بیشتر

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.

من مادرم پارسال بواسیرشو عمل کرده اما الان نزدیکه دو ساله ادرار نمیتونه کنه، مخصوصا تو زمستون ها

مشاهده کامل

کارشناس وب سایت (2)
کاربر گرامی با سلام مشکل در ادرار کردن بعد از جراحی های ناحیه شکم و لگن معمولا وجود دارد، اما شما اشاره کردید که از قبل از انجام عمل این مشکل را داشتند. از آنجایی که دلایل زیادی مثل سنگ کلیه یا مثانه، تنگی مجرای ادرار و ... میتوانند باعث بروز این مشکل شوند، بهتر است مادر محترم شما به یک پزشک متخصص کلیه مراجعه کنند. چون این موارد تنها حدس هستند و برای تشخیص قطعی حتما باید سونوگرافی انجام شود
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟

باسلام مدت سه ماه است دچار بواسیرشده ماه اول درد و سوزش بدی داشتم و الان خیلی کمتر شده ولی مقداری درد و سوزش دارد بخصوص بعد از اجابت مزاج چندین بار دکتر داخلی رفتم شیاف نوشته ولی بهتر نشدم چکار کنم ایا دارویی قویتر وجود دارد

مشاهده کامل

کارشناس وب سایت (2)
سلام یکی از مهمترین نکات برای رفع علائم بواسیر رعایت بهداشت است. با یک لیف تمیز و صابون و آب گرم ناحیه مورد نظر را بشویید. میتوانید از سرکه برای رفع سوزش محل مورد نظر استفاده کنید. بعد از هر بار اجابت مزاج در لگنی از آب گرم بنشینید. برای رفع درد میتوانید از غذاهای دارای فیبر زیاد مثل میوه ها و سبزیجات استفاده کنید تا عمل دفع راحت تر انجام شود و اگر همچنان با درد همراه بود، از ژل آلوئه ورا برای تسهیل خروج استفاده نمایید. مطالعه موارد بالا نیز به شما کمک میکند.
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر