تاثیر تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری

مجله پزشکی و سلامت
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 9 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
تاثیر تغذیه سالمندان در سلامت و بیماری

چکیده مطلب 

تغذیه دوران سالمندی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بدن سالمندان به اندازه دیگر افراد توانایی جذب مواد غذایی را ندارد. در برخی موارد لازم است سالمندان از مکمل‌ها استفاده کنند تا ریزمغذی‌های مورد نیاز بدنشان تأمین شود. در این مقاله بررسی می‌کنیم که تغذیه در دوران سالمندی باید به چه طریقی باشد و چه مکمل‌هایی باید استفاده شود.

اهمیت تغذیه در سالمندان

داشتن یک رژیم غذایی متعادل یکی از اساسی ترین عوامل برای حفظ سلامتی است. تغذیه سالم باعث می‌شود که وزن متناسبی داشته باشید، همیشه پر انرژی باشید و مواد غذایی مورد نیازتان را دریافت کنید. همچنین تغذیه سالم ریسک ابتلا به بیماری‌های مزمن مثل بیماری‌های قلبی و دیابت را کاهش می‌دهد.

طبق تحقیقات مرکز تغذیه و فعالیت‌های فیزیکی، از هر 4 سالمند آمریکایی، یکی از آن‌ها تغذیه مناسب ندارد. تغذیه ناسالم ریسک چاقی و لاغری بیش از حد را در افراد افزایش می‌دهد. تغذیه نامناسب می‌تواند باعث تحلیل رفتن عضلات و استخوان‌ها شود و در برابر ابتلا به بیماری‌ها آسیب‌پذیر شوید.

برای اینکه مواد غذایی مورد نیازتان را تأمین کنید، غذاهایی که سرشار از فیبر، ویتامین‌ها، مواد معدنی و دیگر ریز مغذی‌ها هستند را مصرف کنید. غذاهایی که مقادیر زیادی از شکر، چربی‌های اشباع و ترنس و نمک را دارند، کمتر مصرفت کنید. شاید لازم باشد بر اساس مشکلات جسمانی که دارید، تغذیه خود را تغییر دهید.

اگر سالمندی دارید که برای نگهداری او نیاز به مراقب یا پرستار دارید، مقاله ” پرستاری سالمندان ” را مطالعه نمایید تا با محدوده قیمت پرستاری سالمندان و مراکز ارائه دهنده خدمات آشنا شوید.

برای دریافت مشاوره پزشکی آنلاین سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

یک پیشنهاد رایگان به کاربران : در صورتی که سوالی دارید، می‌توانید به بخش مشاوره پزشکی آنلاین سایت پزشکی دکتر سوشا مراجعه کرده و سؤالات خود را مطرح نمایید. 

پماد کیمیا درمان زخم بستر

ملزومات تغذیه سالم در دوران سالمندی

در اصول تغذیه در سالمندی موارد زیر باید در نظر گرفته شده و با دقت بررسی شوند:

کالری دریافتی در تغذیه سالمندان

برای داشتن وزن مناسب، با افزایش سن میزان کالری دریافتی باید کاهش داشته باشد. دریافت کالری بیشتر از آنچه مصرف می‌شود، موجب افزایش وزن می‌شوند.

هرچه سن بالاتر می‌رود، فرد احساس می‌کند که انرژی کمتری دارد و ماهیچه‌ها و عضلاتش تحلیل رفته اند. در نتیجه، سالمندان تحرک کمتری خواهد داشت و کالری کمتری در فعالیت های فیزیکی شان مصرف می‌کنند. همچنین سالمندان از حجم ماهیچه‌هایشان کاسته می‌شود که موجب آهسته شدن متابولیسم و کاهش میزان کالری لازم می‌شود.

اشتها و تغذیه در سالمندان

یکی از موارد مهم در تغذیه دوران سالمندی ، کاهش اشتهای آن‌ها است. در سنین بالا معمولاً حس چشایی و بویایی ضعیف‌تر عمل می‌کند و در نتیجه اشتها کمتر می‌شود.

اگر سالمند در نتیجه‌ی کم بودن فعالیت‌های فیزیکی کالری کمتری مصرف کند، مصرف کمتر غذا مشکل‌ساز نخواهد بود. اگرچه برای داشتن اندام‌ها، ماهیچه‌ها و استخوان‌های سالم باید کالری‌های مورد نیاز خود را دریافت کنند. عدم دریافت کالری مورد نیاز می‌تواند موجب سو تغذیه و مشکلات سلامتی شود.

مشکلات پزشکی و تغذیه در سالمندان

با بالا رفتن سن، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های مزمن مثل دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا و استئوپروز قرار می‌گیرید. برای پیشگیری یا بهبود این بیماری‌ها، پزشک می‌تواند تغییر در تغذیه را توصیه کند.

برای مثال، اگر سالمند به بیماری دیابت، فشار خون بالا یا کلسترول بالا مبتلا باشد، باید از مصرف موادی مثل شکرها، چربی‌های اشباع و ترنس خودداری نمایند. همچنین ممکن است پزشک توصیه کند مصرف سدیم را پایین آورد.

برخی دیگر از سالمندان ممکن است به مواد غذایی مثل پیاز، فلفل، لبنیات و غذاهای پر ادویه حساس باشند، شاید بهتر باشد این مواد غذایی از تغذیه در دوران سالمندی کنار گذاشته شوند.

اگر بیمار سالمند مبتلا به دیابت دارید، مقاله ” بهترین تغذیه برای سالمندان دیابتی ” را مجله پزشکی دکتر سوشا مطالعه نمایید.

پیشنهاد: برای مطالعه مقالات بیشتر در مورد سلامت سالمندان روی لینک کلیک کنید.

دارو ها و تغذیه در دوران سالمندی

برخی سالمندان برای کنترل و بهبودی بیماری‌های مزمن مجبور اند دارو مصرف کنند. برخی داروها ممکن است اشتها را تحت تأثیر قرار دهند. برخی دیگر از داروها ممکن است با مواد غذایی یا مکمل‌های تغذیه تداخل داشته باشند.

برای مثال، اگر سالمند از داروی وارفارین استفاده می‌کند، نباید گریپ‌فروت مصرف کند چون گریپ‌فروت باعث کاهش توانایی بدن در متابولیزه کردن دارو می‌شود. همچنین باید ویتامین K را به اندازه مصرف نماید. ویتامین کا را می‌توان با مصرف اسفناج، کاهو و دیگر سبزی‌های برگی تأمین نمایید.

اگر دارو مصرف می‌کنید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید تا بدانید آیا لازم است در تغذیه خود نیز تغییری ایجاد کنید یا خیر.

سلامت دهان و دندان و ارتباط آن با تغذیه در دوران سالمندی

چون بیشتر سالمندان از دندان مصنوعی برای جویدن غذاها استفاده می‌کنند، باید مراقب سلامت دندان‌های خود باشند. برای مثال اگر دندان‌های مصنوعی سالمندان به خوبی داخل دهان آن‌ها قرار نگیرد، باعث می‌شود که توانایی جویدن آن‌ها کاهش پیدا کرده و باعث بروز سو تغذیه شود. عفونت در دهان نیز ممکن است به همین طریق موجب بروز مشکلات سلامتی شود.

همواره به سالمندان توصیه می‌شود که در صورتی که دندان‌های طبیعی خود را ندارند، از دندان‌های مصنوعی استفاده کنند. نداشتن هیچ‌گونه دندان در دهان باعث کاهش توانایی مصرف غذاها شده و باعث سست شدن بدن و کاهش توان و ضعف بنیه سالمندان می‌شوند.

یکی از موارد بسیار مهم در نگهداری از سالمندان، بهداشت دهان و دندان است. مقاله ” سلامت دهان و دندان در سنین بالا ” را در وب ‌سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی آنلاین سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

تغذیه در سالمندان : سلامت دهان و دندان و ارتباط آن با تغذیه در دوران سالمندی

سیستم ایمنی و تغذیه در سالمندی

هرچه سن بالاتر برود، سیستم ایمنی بدن ضعیف‌تر می‌شود و در نتیجه آن مصرف برخی مواد غذایی موجب بروز مسمومیت می‌شود.

استفاده از مواد غذایی تقویت کننده سیستم ایمنی در هر سنی ضروری است، اما در سالمندان باید مراقبت‌های ویژه‌ای برای تقویت سیستم ایمنی به عمل آورده شود. برای مثال، بهتر است از مواد غذایی که حاوی تخم‌مرغ خام هستند (مثل سس سالاد) خودداری شود.

مکمل تغذیه سالمندان

گاهی مواقع، با وجود داشتن تغذیه مناسب در دوران سالمندی ،دیده می‌شود که برخی مواد ضروری بدن به میزان کمتری وجود دارند. در این موارد توصیه می‌شود که از مکمل تغذیه استفاده شود تا نیازهای تغذیه‌ای سالمندان برطرف شود. موادی که در زیر به آن‌ها اشاره شده است، مواد ضروری هستند که باید در رژیم غذایی هر سالمند وجود داشته باشد یا اینکه از طریق مصرف مکمل‌ها تأمین گردد.

پیشنهاد میکنیم مقاله ” چه مدت مکمل ها را مصرف کنیم ” را از سایت سلامتی و پزشکی دکتر سوشا مطالعه نمایید تا با جزییات مکمل ها و نحوه مصرف آن‌ها آشنا شوید. برای خرید اینترنتی مکمل سالمندان اینجا کلیک کنید.

ویتامین ب 12 و تغذیه در سالمندان

ویتامین B12 برای ساخته شدن گلبول‌های قرمز و ماده ژنتیکی DNA و همچنین حفظ سلامت سلول‌های عصبی، ضروری است. دریافت میزان کافی از ویتامین ب 12 برای افراد سالمند نوعی چالش محسوب می‌شود چون بدن آن‌ها نمی‌تواند به اندازه افراد جوان‌تر، این ویتامین را جذب کند.

مواد غذایی سرشار از ویتامین B12 عبارت اند از: ماهی، گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخم‌مرغ، شیر، و فراورده‌های لبنی. اگر این مواد در سبد غذایی سالمند وجود دارد، اما مشکل کمبود ویتامین ب 12 همچنان پابرجا است، با پزشک مشورت کنید که در صورت نیاز از مکمل‌های ویتامین B12 استفاده شود.

فولات / فولیک اسید و تغذیه در سالمندان

شاید اسم فولات به گوشتان خورده باشد. مقادیر کم از فولات (که از دسته ویتامین‌های اساسی گروه ب می‌باشد)، موجب کم‌خونی و یا تولد نوزادانی با مشکلات نوارهای عصبی می‌شود. تغذیه افراد سالمند مقادیر زیادی از میوه‌ها و سبزی‌های یا غلات را ندارد، پس احتمال کمبود فولات در سالمندان وجود دارد.

میوه‌ها و سبزی‌ها و غلات صبحانه بهترین منبع برای دریافت فولات هستند. اگر این مواد در سبد غذایی سالمند وجود دارد، اما مشکل کمبود فولات همچنان پابرجا است، با پزشک مشورت کنید که در صورت نیاز از مکمل‌های فولات استفاده شود.

یکی از موارد پر اهمیت در حفظ سلامت سالمندان، ورزش سالمندان است.برای اطلاع از این که چه نوع ورزش‌هایی برای سالمندان مناسب است و یا مشاهده ویدئوی آموزشی ورزش سالمندان روی لینک ” ورزش سالمندان ” کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره پزشکی آنلاین سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید..

کلسیم و تغذیه در سالمندان

کلسیم نقش‌های زیادی در بدن ایفا می‌کند، اما اصلی‌ترین نقش آن، سازنده واحدهای استخوانی است. تحقیقات نشان داده است که با بالا رفتن سن، مقادیر کمتری از کلسیم مصرف می‌شود. کلسیم آن‌قدر برای بدن مهم است که اگر شما آن را به حد کافی دریافت نکنید، بدن آن را از استخوان‌ها بیرون می‌کشد. کمبود کلسیم در بدن با افزایش شکستگی در استخوان‌ها و همچنین پوکی استخوان ارتباط مستقیم دارد.

برای جبران کمبود کلسیم در سالمندان، روزانه سه لیوان شیر کم‌چرب بنوشید. یکی دیگر از منابع سرشار از کلسیم، کلم بروکلی است. بدن برای جذب کلسیم نیاز به خود کلسیم و همچنین ویتامین د دارد. بنابراین بهترین راه برای دریافت کلسیم از طریق منابع طبیعی آن است نه از طریق مصرف مکمل‌ها.

ویتامین د و تغذیه در سالمندان

ویتامین د برای جذب کلسیم در بدن ضروری است که موجب حفظ تراکم استخوان شده و از استئوپروسیس جلوگیری می‌کند. تحقیقات اخیر نشان داده است که ویتامین د با بیماری‌های دیگری مثل سرطان، دیابت نوع 1، آرتریت روماتوید، ام‌اس، و بیماری‌های خود ایمنی ارتباط وجود دارد. در افراد سالمند، کمبود ویتامین د با زمین خوردن ارتباط دارد.

مواد غذایی که حاوی ویتامین D هستند عبارت‌اند از غلات، شیر، برخی ماست‌ها، آبمیوه‌ها، ماهی سالمون، ماهی تن و تخم‌مرغ. مواد غذایی کمی هستند که به‌صورت طبیعی حاوی ویتامین د باشند. ویتامین د به‌صورت طبیعی از طریق پوست بدن دریافت می‌شود، و چون با افزایش سن پوست دچار تغییراتی می‌شود، توانایی پوست برای دریافت ویتامین د از نور خورشید نیز کاهش میابد. بنابراین، دانشمندان معتقدند که با افزایش سن مصرف مکمل ویتامین D ضروری است.

پتاسیم و تغذیه در دوران سالمندی

دریافت میزان کافی از پتاسیم باعث می‌شود که استخوان‌ها سالم بمانند. این ماده معدنی، برای عملکرد سلول‌ها و همچنین کاهش فشار خود و احتمال ابتلا به سنگ کلیه، ضروری است. مقدار ضروری توصیه شده برای پتاسیم در افراد سالمند برابر 4700 میلی‌گرم در روز است.

میوه‌ها و سبزی‌ها غنی‌ترین منبع پتاسیم هستند. موز، آلوبخارا، آلو و سیب‌زمینی (دارای پوست) غذاهایی سرشار از پتاسیم هستند. با میل کردن میوه‌ها و سبزی‌ها در کنار هر وعده غذایی می‌توانید مطمئن باشید که میزان کافی از پتاسیم را دریافت می‌کنید. اگر این مواد در سبد غذایی سالمند وجود دارد، اما مشکل کمبود پتاسیم همچنان پابرجا است، با پزشک مشورت کنید که در صورت نیاز از مکمل‌های پتاسیم استفاده شود.

برخی از ویتامین‌ها هستند که می‌توانند با مصرف غذاها نیز تأمین شوند. برای آشنایی با این ویتامین‌ها مقاله ” 8 ویتامین حیف پول ” را بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی آنلاین سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

تغذیه در سالمندان : پتاسیم و تغذیه در دوران سالمندی

منیزیم و تغذیه در دوران سالمندی

منیزیم در 300 فرایند مختلف بدن تأثیر دارد. دریافت میزان کافی از این ماده باعث تقویت سیستم ایمنی، کمک به سلامت کلیه‌ها و قدرت استخوان‌ها می‌شود. بیشتر مواد غذایی که ما مصرف می‌کنیم حاوی منیزیم هستند، اما با افزایش سن میزان جذب منیزیم کاهش میابد. برخی داروهای مصرفی مثل داروهای ادرار آور، جذب منیزیم را کاهش می‌دهند.

روزانه مقادیر زیادی از غذاهای فراوری نشده مثل میوه‌ها، سبزی‌ها، مغزها، دانه‌های کامل و غلات پر کنید. اگر این مواد در سبد غذایی سالمند وجود دارد، اما مشکل کمبود منیزیم همچنان پا برجا است، با پزشک مشورت کنید که در صورت نیاز از مکمل‌های منیزیم استفاده شود.

فیبر و تغذیه در دوران سالمندی

فیبر به گوارش سالم غذاها در سیستم گوارشی کمک می‌کند. مواد غذایی سرشار از فیبر عبارت‌اند از دانه‌های کامل، غلات، میوه‌ها و سبزی‌ها. همچنین فیبر برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی نیز مفید است.

برای دریافت فیبر بیشتر، دانه‌ها، مغزها، میوه‌ها و سبزی‌های بیشتری مصرف کنید. می‌توانید تخم کدو، مغزها و بلوبری خشک را با یکدیگر ترکیب کرده و برای مصرف در اختیار سالمند قرار دهید. اگر این مواد در سبد غذایی سالمند وجود دارد، اما مشکل کمبود فیبر همچنان پابرجا است، با پزشک مشورت کنید که در صورت نیاز از مکمل‌های فیبر استفاده شود.

اسید چرب امگا-3

این اسید چرب غیراشباع که در ماهی یافت می‌شود، فواید بسیاری دارد که ازجمله آن‌ها می‌توان به پیشگیری از ابتلا به آرتروز روماتوئید، کاهش سرعت از بین رفتن مولکول‌ها، و جلوگیری از کاهش دید اشاره کرد.  تحقیقات جدید نشان می‌دهد که اسیدهای چرب امگا سه می‌توانند در جلوگیری از ابتلا به آلزایمر نیز جلوگیری کنند.

برای آشنایی با غذاهای مناسب برای افراد مبتلا به آلزایمر مقاله ” کدام مواد غذایی برای پیشگیری از بیماری آلزایمر مناسب هستند؟ “ را مطالعه نمایید.

برای دریافت مقادیر کافی از اسید چرب امگا-3، حداقل دو بار در هفته ماهی‌هایی مثل سالمون، تن، ساردین و خال مخالی باید استفاده شود. برخی گیاهان مثل سویا، گردو، بذر کتان و روغن کانولا نیز حاوی این ماده هستند. اگر این مواد در سبد غذایی سالمند وجود دارد، اما مشکل کمبود اسید چرب امگا-3 همچنان پا برجا است، با پزشک مشورت کنید که در صورت نیاز از مکمل‌های اسید چرب امگا سه استفاده شود.

آب و تغذیه در دوران سالمندی

آب ممکن است به‌اندازه ویتامین‌ها و دیگر مینرال ها ضروری به نظر نرسد، اما برای حفظ سلامتی بسیار مهم است. با افزایش سن، حس تشنگی کاهش پیدا می‌کند و استفاده از برخی داروها منجر به کاهش آب بدن می‌شود. اگر میزان فیبر دریافتی از رژیم غذایی را افزایش می‌دهید، باید میزان آب را نیز افزایش دهید چون پردازش فیبر به آب نیاز دارد.

روزانه 8 لیوان آب باید مصرف شود. نشانه اینکه به حد کافی آب مصرف می‌کنید این است که ادرار شما به رنگ زرد بسیار روشن باشد. اگر رنگ ادرار زرد یا زرد پررنگ باشد، کمبود آب وجود دارد.

پزشک متخصص تغذیه سالمندان

تمامی پزشکان و متخصصین تغذیه که آموزش تغذیه سالمندان را دیده‌اند، می‌توانند برنامه غذایی مناسب سالمندان را با توجه به وضعیت سلامتی آن‌ها توصیه کنند.

اگر شما مرکز یا متخصص تغذیه هستید که مشاوره تغذیه سالمندان انجام می‌دهید، با ما در ارتباط باشید تا شما را معرفی کنیم.

نیازهای جنسی سالمندان

زندگی جنسی سالمندان مانند دیگر افراد نیاز به رسیدگی دارد. تمایلات جنسی افراد سالمند مانند دیگر افراد نیست و به مرور زمان کاهش یافته است. به جهت بهبود رابطه جنسی سالمندان می‌توان از  تقویت قوای جنسی با میوه ” یا داروهای مکمل استفاده کرد. برخی داروها به جهت حل مشکلات جنسی سالمندان عبارت‌اند از قرص سیلدنافیل یا همان ویاگرا، قرص وگادول، قرص تادالافیل و قرص واردنافیل.

همچنین وب سایت دکتر سوشا در مقاله ای به بررسی ” رابطه جنسی سالمندان و نحوه تقویت آن ” پرداخته است. مطالعه این مقاله را از مجله پزشکی و سلامت drsosha از دست ندهید.


نتیجه گیری:

دریافت کالری کافی و حفظ سلامت دهان و دندان دو عامل مهم در تغذیه دوران سالمندی هستند. گنجاندن میوه و سبزی‌ها در رژیم غذایی روزانه سالمندان می‌تواند تا حد زیادی مواد مورد نیاز آن‌ها مثل کلسیم، پتاسیم، منیزیم، فیبر و ویتامین د را تأمین کند. در صورتی که کمبود این مواد همچنان در خون باقی باشد، می‌توان از مکمل‌ها برای جبران این کمبودها استفاده کرد.


مقالات پیشنهادی دکتر سوشا :


منبع مقاله :

تهیه و گردآوری : سایت سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این مقاله مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر