چه مدت مکمل ها را مصرف کنیم؟

مجله پزشکی و سلامت
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 7 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
چه مدت مکمل ها را مصرف کنیم؟

چکیده مطلب 

حتماً شما از مکمل های غذایی استفاده کرده‌اید؛ اما آیا می‌دانستید نباید مکمل ها را دائماً مصرف کرد؟ آیا می‌دانید بهترین زمان مصرف مکمل چه وقت است؟ آیا می‌دانید مقدار مورد نیاز شما از هر مکمل چه اندازه است و یا اینکه طریقه مصرف مکمل ها به چه صورت است؟ برای اینکه به پاسخ این سؤالات برسید حتماً مطالب زیر را بخوانید.

مکمل ها چه هستند؟

موادی در بدن هستند که وجودشان برای انجام فعالیت‌های روزانه ضروری است؛ اما ممکن است به‌طور طبیعی در بدن ما وجود نداشته باشند. در چنین مواقعی لازم است که نبود این مواد را در بدن به طریقی جبران کرد که از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری شود. مکمل ها این امکان را فراهم می‌کنند که کمبود این مواد غذایی در بدن جبران شوند.

دلیل استفاده از مکمل ها این است که خلأ وجود آن‌ها را در بدن و رژیم غذایی جبران کنیم و یا اینکه از تأثیرات منفی عوامل محیطی بر بدنمان جلوگیری کنیم. در بهترین شرایط، رژیم غذایی باید بتواند بیشتر مواد مغذی موردنیاز را تأمین کند و اگر رژیم غذایی متناسب با زندگی و دارای سبزی‌ها تازه و میوه‌ها باشد این اتفاق می‌افتد؛ اما همیشه اینطور نیست و بسیاری از موادی که ما مصرف می‌کنیم، به خاطر نوع خاک و مواد شیمیایی مورداستفاده، آن‌طور که باید نیازهای بدن ما را تأمین نمی‌کنند.

برخی از ویتامین‌ها هستند که می‌توانند با مصرف غذاها نیز تأمین شوند. برای آشنایی با این ویتامین‌ها مقاله ” 8 ویتامین حیف پول ” را بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

اگر شما از موادی مانند الکل، تنباکو و کافئین استفاده می‌کنید، بیمار هستید یا تحت فشار استرس زیادی قرار دارید، نیاز به مصرف ریزمغذی‌ها دارید که بتوانید کمبودهای بدن خود را جبران کنید. به این طریق می‌توانید مطمئن شوید که آنچه بدن شما نیاز دارد تأمین شده است.

از طرف دیگر، بسیار مهم است که به خاطر داشته باشید مصرف مکمل ها تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند جایگزین تغذیه ناسالم و فاقد مواد مغذی شود.

بهترین زمان مصرف مکمل گیاهی چیست؟

اگر شما از مکمل ‌های گیاهی به صورت روزانه استفاده می‌کنید، باید آگاه باشید که بعد از مدتی این مکمل ها اثر خود را از دست می‌دهند. به گیاهان دارویی به چشم داروهایی از جنس گیاه نگاه می‌شود نه مکمل های خوراکی. به همین دلیل نباید این مکمل ها را به‌صورت معمول و بدون دلیل مصرف کرد بلکه باید طبق زمان بندی مصرف مکمل ها استفاده نمود.

وقتی از گیاهان دارویی استفاده می‌کنید، به خاطر داشته باشید که پاسخ بدن هر فرد به آن دارو متفاوت است؛ پس بهتر است از تجربه خود و شناختی که از بدن خود دارید برای مصرف گیاهان دارویی استفاده کنید و طریقه مصرف مکمل را از پزشک خود جویا شوید.

آیا شما گیاهخوار هستید؟ آیا از ویتامین‌هایی که حتماً باید مصرف کنید آگاهی دارید؟ ” 5 ویتامین ضروری و موردنیاز گیاهخوار ” را حتماً بخوانید.

طریقه مصرف مکمل چگونه است؟

دو روش برای اطلاع از زمان بندی مصرف مکمل وجود دارد. اول نسخه پزشک و دوم راهنمای سازنده محصول. اطلاع پیدا کردن از طریقه مصرف مکمل با استفاده از دستورات سازنده بسیار ساده است. همه مکمل هایی که دارای مجوز باشند، در اطلاعات درج‌شده بر روی بسته‌بندی درصد مصرف روزانه (%Daily Value یا به‌اختصار DV) دارند. با توجه به این درصد می‌توانید مکمل ها را به‌اندازه و بر اساس محدودیت‌های تعریف‌شده از طرف سازنده مصرف کنید.

زمان بندی مصرف مکمل ‌ها : طریقه مصرف مکمل چگونه است؟

زمان بندی مصرف مکمل چگونه است؟

همه موارد بالا را گفتیم تا بدانیم دانستن بهترین زمان مصرف مکمل ها چقدر مهم است و عدم آگاهی از این موضوع می‌تواند چه ضررهایی برای بدن داشته باشد. در اینجا زمان بندی مصرف مکمل هایی که معروف‌اند را مرور می‌کنیم:

زمان بندی مصرف ویتامین ها و مواد معدنی

جدول زیر مقادیر موردنیاز از ریزمغذی‌ها را برای افراد بالای 19 سال فراهم کرده است. کودکان، افراد مسن، افراد مبتلا به بیماری های خاص، خانم‌های باردار و شیرده شامل این جدول نمی‌شوند. این افراد برای دریافت میزان مصرف حتماً باید با پزشک مشورت نمایند.

حتماً بخوانید! ” 4 علامت واضح که می‌گوید زمان شروع مصرف ویتامین مو است ” برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

ویتامین یا ماده معدنی مقدار توصیه‌شده برای مصرف روزانه (RDA)

حد بیشتر قابل‌مصرف (UL)

بیشترین مقداری که بدون ریسک می‌توانید مصرف کنید

بورون تشخیص داده نشده است 20 میلی‌گرم در روز
کلسیم

سن 50-19: 1000 میلی‌گرم در روز

خانم‌های بالای 51 سال: 1200 میلی‌گرم در روز

آقایان بالای 71 سال: 1200 میلی‌گرم در روز

سن 50-19: 2500 میلی‌گرم در روز

سن بالای 51: 2000 میلی‌گرم در روز

کلرید

سن 50-19: 2300 میلی‌گرم در روز

سن 70-50: 2000 میلی‌گرم در روز

سن بالای 70: 1800 میلی‌گرم در روز

3600 میلی‌گرم در روز
مجموعه ویتامین ب (ب کمپلکس یا کولین)

خانم‌ها: 425 میلی‌گرم در روز

آقایان: 550 میلی‌گرم در روز

3500 میلی‌گرم در روز
مس 900 میکروگرم در روز 10000 میکروگرم در روز
فلورید

آقایان: 4 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها: 3 میلی‌گرم در روز

10 میلی‌گرم در روز
فولیک اسید (فولات) 400 میکروگرم در روز

1000 میکروگرم در روز

این مورد تنها شامل فولیک اسید مصنوعی در مکمل ها میشود. محدودیت بیشتری برای فولیک اسید دریافت شده از منابع طبیعی وجود ندارد.

ید 150 میکروگرم در روز 1100 میکروگرم در روز
آهن

آقایان: 8 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها در سن 50-19: 18 میلی‌گرم در روز

خانم‌های بالای 51 سال: 9 میلی‌گرم در روز

45 میلی‌گرم در روز
منیزیم

آقایان در سن 30-19: 400 میلی‌گرم در روز

آقایان در سن بالای 31: 420 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها در سن 30-19: 310 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها در سن بالای 31: 320 میلی‌گرم در روز 

   

350 میلی‌گرم در روز

این مورد تنها شامل منیزیم مصنوعی در مکمل ها می‌شود. محدودیت بیشتری برای منیزیم دریافت شده از منابع طبیعی وجود ندارد.

 منگنز

 آقایان: 3/2 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها: 8/1 میلی‌گرم در روز

 11 میلی‌گرم در روز
 مولیبدن

 45 میکروگرم در روز

 2000 میکروگرم در روز
 نیکل

 تشخیص داده نشده است

 0/1 میلی‌گرم در روز
فسفر

700 میلی‌گرم در روز

تا سن 70: 4000 میلی‌گرم در روز

بالای 70 سال: 3000 میلی‌گرم در روز

سلنیوم

55 میکروگرم در روز

400 میکروگرم در روز
سدیم

سن 50-19: 1500 میلی‌گرم در روز

سن 70-51: 1300 میلی‌گرم در روز

سن بالای 71: 1200 میلی‌گرم در روز

2300 میلی‌گرم در روز
وانادیوم

تشخیص داده نشده است

8/1 میلی‌گرم در روز
ویتامین A

 آقایان: 900 IU در روز

خانم‌ها: 700 IU در روز

3000 IU در روز
ویتامین B3 (نیاسین)

 آقایان: 16 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها: 14 میلی‌گرم در روز

 35 میلی‌گرم در روز

این مورد تنها شامل نیاسین مصنوعی در مکمل ها می‌شود. محدودیت بیشتری برای نیاسین دریافت شده از منابع طبیعی وجود ندارد.

ویتامین B6

آقایان 50-19 سال: 3/1 میلی‌گرم در روز

آقایان بالای 51: 7/1 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها 50-19 سال: 3/1 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها بالای 51 سال: 5/1 میلی‌گرم در روز

100 میلی‌گرم در روز
 ویتامین C

 آقایان: 90 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها: 75 میلی‌گرم در روز

2000 میلی‌گرم در روز
ویتامین D (کلسیفرول)

سنین 70-1: 15 میکروگرم در روز (یا 600 IU در روز)

بالای 70 سال: 20 میکروگرم در روز (یا 800 IU در روز)

100 میکروگرم در روز (یا 4000 IU در روز)
ویتامین E

15 میلی‌گرم در روز (یا 4/22 IU در روز)

1000 میلی‌گرم در روز (یا 1500 IU در روز)

این مورد تنها شامل ویتامین E مصنوعی در مکمل ها می‌شود. محدودیت بیشتری برای ویتامین E دریافت شده از منابع طبیعی وجود ندارد.

روی (زینک)

آقایان: 11 میلی‌گرم در روز

خانم‌ها: 8 میلی‌گرم در روز

40 میلی‌گرم در روز

 

به‌طور کلی بین 2 الی 4 هفته طول می‌کشد تا کمبود ماده‌ای در بدن جبران شود، اگر کمبود مربوط به مواد معدنی است این زمان می‌تواند تا 90 روز نیز طول بکشد. اگر ویتامین‌ها طبق آنچه تجویزشده است مصرف شوند، تغییرات در زمانی بین 2 الی 3 هفته باید پدیدار شوند.

بهتر است پس از مصرف یک دوره درمان کامل با دوز تجویزشده، یا بعد از سه ماه، آزمایشی انجام شود و بعد از تشخیص میزان ماده در خون، تصمیم به ادامه یا قطع مصرف مکمل ها گرفته شود.

زمان بندی مصرف روغن ماهی یا امگا-3

ماهی‌ها را می‌توان به‌صورت مستقیم مصرف کرد یا اینکه از مکمل‌ ها آنها استفاده نمود. ماهی برای داشتن اسید چرب امگا-3 شناخته می‌شود. دو نوع اسید چرب امگا-3 به نام‌های EPA و DHA برای ما بسیار مهم هستند.

از امگا سه برای مشکلات بسیاری از جمله کاهش تری گلیسرید خون ، مشکلات کلیوی ، بیماری‌های چشم ، مشکلات معده و بسیاری موارد دیگر استفاده می‌شود.

میزان مصرف مکمل روغن ماهی بر اساس هر یک از بیماری‌های بالا متفاوت است اما به‌طور کلی معمول‌ترین روش مصرف اسید چرب امگا-3 که مورد تائید بیشتر سازمان‌های سلامت است برابر با 500-250 میلی‌گرم از ترکیب هردوی EPA و DHA به‌صورت روزانه و به مدت 8 الی 12 هفته است. بنا به تجویز پزشک ممکن است این میزان به 3000 میلی‌گرم در روز نیز برسد، اما این در شرایطی خاص و برای بیماری‌های خاص است. مصرف بالای 5000 میلی‌گرم در روز به نظر می‌رسد تأثیر بیشتری در سلامت نداشته باشد.

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف مکمل امگا-3 در پیش از بارداری و در حین آن (مخصوصاً نوع DHA آن) بسیار مهم است و پزشکان معمولاً دوز 200 میلی‌گرم بیشتر از حالت عادی را برای این افراد توصیه می‌کنند.

نکته بسیار مهم در مصرف مکمل‌های امگا-3 این است که معمولاً روغن ماهی حدود 30 درصد از EPA و DHA را به‌صورت ترکیبی دارد؛ یعنی اگر کپسول حاوی 1000 میلی‌گرم روغن ماهی باشد، نسبت دو نوع امگا سه (EPA/DHA) در آن برابر با 300 میلی‌گرم است.

آیا می‌دانستید کمبود املاح و ویتامین‌ها در چاقی نیز نقش دارند؟ برای اطلاعات بیشتر مقاله ” پیشگیری و کنترل اضافه وزن با ویتامین و املاح معدنی ” را مطالعه کنید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

عوارض جانبی مکمل ها چیست؟

برخی مکمل ها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند، مخصوصاً اگر زمان بندی مصرف مکمل پیش از عمل جراحی باشد یا با داروهای دیگر تداخل داشته باشد. اگر شما مشکلات بدنی و یا بیماری خاصی داشته باشید، مصرف سرخود مکمل ها یا مصرف آن‌ها در زمان‌های نامناسب می‌تواند به‌سلامت شما صدمه بیشتری وارد کند.

تأثیر بسیاری از این مکمل ها بر کودکان ، خانم‌های باردار و یا گروه‌های خاص دیگر آزمایش نشده است. پس بسیار مهم است که با پزشک معالج خود برای تهیه مکمل های غذایی مشورت کنید.

زمان بندی مصرف مکمل ‌ها : عوارض جانبی مکمل ها چیست؟

به خاطر بسپارید

  • به‌طور خودسرانه و بر اساس شرایطی که خودتان تشخیص داده‌اید، تصمیم به مصرف مکمل ها نگیرید، همواره از مشورت پزشک استفاده کنید.
  • مکمل ها را جایگزین داروهای تجویزشده و یا در کنار آن‌ها استفاده نکنید.
  • اگر قرار است به‌زودی جراحی داشته باشد، در مورد مصرف مکمل ها از پزشک جراح خود سؤال کنید.
  • عبارت “طبیعی” همیشه به معنای بی‌خطر نیست. بی‌خطر بودن یک ماده مکمل به عوامل متعددی مثل ساختار شیمیایی تشکیل‌دهنده آن، مکانیسم اثر آن در بدن، روش آماده‌سازی آن و دوز مصرفی بستگی دارد.
  • قبل از اینکه یک مکمل غذایی را مصرف کنید این سؤالات را از خود بپرسید:
    • فواید احتمالی این مکمل غذایی چه هستند؟
    • آیا این مکمل ریسکی برای سلامتی دارد؟
    • دوز مصرف آن به چه صورت است؟
    • چگونه، چه زمان و تا چه مدتی باید آن را مصرف کنم؟

اگر پاسخ این سؤالات را نمی‌دانید، از اطلاعات مندرج در بروشور معرفی محصول استفاده کنید یا از پزشک خود مشورت بگیرید.

نتیجه گیری:

تشخیص اینکه آیا بدن نیاز به مصرف مکمل های غذایی را دارد یا خیر نمی‌تواند خودسرانه انجام شود. بسیار مهم است که بدانیم مکمل ها را به چه میزان در روز و تا چه زمانی مصرف کنیم. بهتر است قبل و بعد از دوره مصرف مکمل ها با انجام آزمایش خون از میزان آن ماده در خون اطلاع پیدا کنیم. مصرف بیش‌ از حد مکمل ها می‌تواند بسیار خطرآفرین باشد.


منبع مقاله :

تهیه و ترجمه : سایت سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این مقاله مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر