پیلینگ پوست : روشی که در آن پوست را می سوزانند!

مجله پزشکی و سلامت
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 7 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
پیلینگ پوست : روشی که در آن پوست را می سوزانند!

چکیده مطلب 

پیلینگ پوست یک عمل سرپایی برای جوانسازی و لایه برداری از پوست است که توسط یکسری مواد شیمیایی انجام می‌شود، در ادامه مطلب اطلاعات کاملی راجع به روش پیلینگ پوست و مزایا و عوارض آن در اختیار شما قرار خواهیم داد.

لایه برداری شیمیائی یا همان پیلینگ پوست چیست؟

روش جوانسازی پوست صورت یکی از مسائلی است که در تمامی دوران‌های زندگی بشر مورد توجه افراد بوده است. به طوری که برخی افراد دست به کارهایی غیر منطقی و بعضاً خطرناک زده‌اند. اما امروزه علم و تکنولوژی راه حل‌های زیادی برای حل این مشکل پیدا کرده است. انواع و اقسام کرم‌ها و لوسیون‌ها ، انواع دستگاه‌ها مو روش‌های مختلف مانند هیدرودرم و … که هرکدام کارایی و کاربرد ویژه خود را دارند به بازار و علاقه‌مندان معرفی شده و مورد استفاده قرار گرفته‌اند. اما یکی از روش‌هایی که اخیراً ابداع شده، روش لایه بردارشیمیائی یا پیلینگ پوست (لایه برداری) است.

پیلینگ در لغت به معنی پوسته پوسته شدن است که می‌تواند علل مختلفی مانند آفتاب سوختگی ، خشکی پوست، آلرژی و برخی عوامل دیگر داشته باشد. اما معنی دیگر این کلمه لایه برداری می‌باشد. یعنی به صورت عمدی و کنترل شده کاری کنید که بیرونی‌ترین لایه پوست برداشته شده و پوست جدید جایگزین آن شود. تکنیک peelling پوست را می‌توان برای صورت، گردن و دست‌ها استفاده کرد.

لایه برداری و پیلینگ پوست به وسیله مواد شیمیایی خاصی صورت می‌گیرد که باعث ایجاد تاول‌های کنترل شده می‌شود که بعد از کنده شدن آن تاول‌ها، پوست جدید که شاداب‌تر و صاف‌تر است جایگزین می‌شود. پروسه لایه برداری پوست حدود 14-1 روز طول می‌کشد که این مدت زمان، بستگی به عمق لایه داری و پیلینگ انجام شده دارد.                                        

یک پیشنهاد رایگان به کاربران : در صورتی که سوالی دارید، می‌توانید به بخش مشاوره پزشکی آنلاین سایت پزشکی دکتر سوشا مراجعه کرده و سؤالات خود را مطرح نمایید.

نحوه انجام پیلینگ پوست

پیلینگ پوست یک عمل سرپایی است، یعنی نیاز به بستری شدن در بیمارستان را ندارد و پزشک می‌تواند تمام این عمل را در مطب یا درمانگاه انجام دهد.

 نحوه انجام پیلینگ پوست به این صورت است که پزشک ابتدا پوست  را تمیز کرده سپس به صورت کنترل شده اقدام به پخش مواد شیمیایی تهیه شده رو پوست می‌نماید. این مواد بیشتر می‌تواند. تاول‌های ریزی در بیرونی‌ترین لایه پوست ایجاد کند و سپس این لایه بیرونی از لایه زیرین جدا شده و لایه زیرین پوست آماده جابجا شدن با لایه بیرونی می‌شود. روش پیلینگ (لایه بردار) با کمی احساس سوزش همراه خواهد بود اما قابل تحمل است. بعد از اتمام مراحل پیلینگ پوست، باید به مرور که پوستتان پوسته پوسته شد، با گاز استریل یا دستمال تمیز پوست‌‌های مرده را بردارید.

معرفی انواع پیلینگ

پیلینگ یک اسم کلی است که شامل روش‌های مختلفی است. روش‌هایی اعم از روش های مکانیکی و شیمیایی

  • روش مکانیکی که همان میکرودرم ابریژن است: با خواندن مقاله  میکرودرم” سیر تا پیاز دستگاه میکرودرم را بدانید در سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا ، اطلاعات کاملی راجع به این روش پیلینگ به دست بیاورید.
  • روش لیزری که با لیزر CO2 انجام می‌شود. در پیلینگ لیزری کلاژن‌های آسیب دیده بازسازی می‌شود و کلاژن‌ در پوست جدید ساخته شده و چین و چروک‌های پوست فرد از بین می‌رود، به این ترتیب بعد از پیلینگ لیزری پوست فرد 10-5 سال جوان‌تر از سن واقعی‌اش به نظر می‌رسد. در حقیقت ترکیب لایه برداری پوست و تحریک کلاژن سازی باعث صافی پوست پس از عمل پیلینگ لیزری می‌شود. مراقبت‌های بعد از عمل پیلینگ لیزری بسیار مهم هستند و حداقل 2-1 هفته بعد از این عمل فرد باید دوران بهبودی را در منزل طی کند تا تورم پوست کاهش یابد و در معرض نور آفتاب قرار نگیرد. پوست فرد بعد از پیلینگ لیزری پانسمان می‌شود و پمادهایی نیز برای بهبود تورم به او تجویز می‌شود. اگر بعد از پیلینگ لیزری فرد مراقبت صحیح از پوست خود داشته باشد و در معرض آفتاب قرار نگیرد، اثرات جوانسازی این روش تا سال‌ها باقی می‌ماند. 
  • روش شیمیایی : ما در این مطلب پیلینگ شیمیایی را بررسی خواهیم کرد.

پیلینگ پوست : معرفی انواع پیلینگ

پیلینگ شیمیایی

پیلینگ شیمیایی در سه سطح سطحی، متوسط و عمیق انجام می‌شود که تعیین روش و عمق لایه برداری انجام بر عهده پزشک می‌باشد که با توجه به وضعیت پوست شما بهترین روش برایتان انتخاب خواهد شد:

  • سطحی: پیلینگ سطحی با اسیدهای ضعیف انجام می‌شود و فقط لایه سطحی پوست را برمی‌دارد. در این روش نهایتاً 5-3 روز پوست ریزی دارید و بعد پوست جدید جایگزین می‌شود. این روش برای از بین بردن لک‌های سطحی و زخم و چین و چروک‌های ریز استفاده می‌شود.
  • متوسط: در پیلینگ متوسط از اسیدهای کمی قوی‌تر استفاده می‌شود و در این نوع لایه برداری، دو لایه خارجی پوست برداشته می‌شود. این سطح از پیلینگ کمی شدیدتر از حالت قبل است و تقریباً سوختگی درجه 2 محسوب می‌شود که به صورت کنترل شده است. این روش برای لایه برداری زخم‌های کمی عمیق و چین و چروک‌های عادی مورد استفاده قرار می‌گیرد، پوست ریزی این حالت یک هفته تا 14 روز به طول خواهد انجامید.
  • عمیق: سوختگی درجه 2 حساب می‌شود. در این حالت اسیدهای قوی‌تر استفاده می‌شود. لایه برداری عمیق از مزیت‌های این روش است. در این روش بیمار باید 14 روز در منزل بستری باشد و از نور آفتاب و آلودگیهای محیط بیرون به دور باشد زیرا در این مدت قرمزی و التهاب ناشی از سوختگی رو پوست مشهود است. لایه برداری عمیق زمان بیشتری طول می‌کشد و از همه انواع لایه برداری دردناک‌تر است. برای تسکین درد به فرد مسکن داده می‌شود؛ این مسکن معمولاً به صورت وریدی تزریق می‌شود.

 


مواد شیمیایی مختلفی که در پیلینگ شیمیایی پوست به کار می‌روند عبارتند از:
مواد شیمیایی رایج مورد استفاده در پیلینگ شیمیایی

  • تری کلرو استیک اسید (TCA) : مهمترین عامل و ماده لایه برداری است که در لایه برداری متوسط از آن استفاده می‌شود.
  • اسید گلیکولیک : اسید رقیقی که در لایه برداری سطحی استفاده می‌شود.
  • اسید لاکتیک 
  • آلفا هیدروکسی اسید(AHA
  • ویتامین  C
  • هیدروکینون 
  • اسید سالیسیلیک 
  • رزورسینول اگزالاتی 
  • فنل‌ها : در لایه برداری عمیق مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فیلم پیلینگ پوست



روش جوانسازی پیلینگ برای چه مواردی کاربرد دارد

همانطور که در بالا اشاره شد، در این روش از مواد شیمیایی سوزاننده به ویژه برخی اسید‌ها مانند آلفا هیدروکسی اسید و تری کلرو استیک اسید و فنل با درصدهای مختلف برای جوانسازی پوست با پیلینگ و موارد زیر استفاده می‌شود.‌ با این روش می‌توان برخی ضایعات و بیماری‌های خفیف پوستی را نیز درمان کرد، مواردی از قبیل :

  • چین و چروک‌های خفیف ناشی از آفتاب سوختگی
  • زخم‌های سطحی کوچک
  • برخی انوع خاص آکنه
  • برخی لک‌های خفیف پوستی

مراقبت بعد و قبل از پیلینگ پوست

 

مراقبت‌های قبل از پیلینگ شیمیایی

برای تمامی عمل‌های زیبایی بهتر است با پزشک متخصص مشورت نمایید. پیلینگ نیز از این امر مستثنی نیست؛ شما حتما نیاز دارید برای انجام پیلینگ شیمیایی با یک فرد مجرب مشاوره نموده و سپس اقدام به این عمل نمایید. پزشک پس از معاینه اولیه پوست شما ممکن است برای شما برخی مراقبت‌ها و داروها را تجویز نماید که شما می‌بایستی به این دستورات عمل نمایید تا بهترین نتیجه ممکن حاصل شود:

  1. کرم ترتینوئین یا اسید گلیکولیک داروهایی هستند که پزشک برای روز‌های قبل از پیلینگ برای افراد تجویز می‌نماید.
  2. برای لایه برداری متوسط و عمیق پوست صورت، یک دوره دارو (آسیکلوویر) برای جلوگیری از عفونت‌های ویروسی به شما داده می‌شود. به ویژه اگر محل لایه برداری در اطراف دهان یا چشم‌ها باشد پزشک حتما این دارو را برای بیمار تجویز می‌کند.

مراقبت‌های بعد از پیلینگ شیمیایی

در ساعات اولیه بعد از انجام پیلینگ احساس درد و سوزش عادی است و با توجه به عمق پیلینگ این میزان دردی که تحمل خواهید کرد متفاوت است. در دوران بعد از پیلینگ پوست باید مراقبت‌های خاصی داشته باشید تا نتیجه عمل شما موثر باشد:

  1. نکته‌ای که لازم به اشاره است این است که شاید نتوانید بعد از پیلینگ رانندگی کنید.
  2. بعد از انجام پیلینگ شیمیایی به دلیل اینکه پوست شما تازه است و احتمالا بیش از پیش حساس است، تا حد امکان در معرض آفتاب نباشید و  در صورت لزوم به بودن در محیط بیرون حتما از کرم‌های ضد آفتاب استفاده نمایید.
  3. به احتمال خیلی زیاد جهت جلوگیری از عفونی شدن پوست تازه، پزشک برای شما مقداری آنتی بیوتیک یا داروهای ضد ویروسی تجویز خواهد کرد که حتما طبق دستور مصرف شود.

پیلینگ پوست : مراقبت‌های بعد از پیلینگ شیمیایی

مزایای جوانسازی پوست به روش پیلینگ

روش پیلینگ یک روش تهاجمی است که مزایای زیر را دارد:

  1. این روش اگر به صورت دوره‌ای انجام شود باعث جوان ماندن پوست صورت می‌شود و پیری پوست را به تعویق می‌اندازد.
  2. با این روش کلاژن‌های سلول‌های پوستی تحریک می‌شوند و باعث شفافیت و لطافت بیشتر پوست می‌گردد.
  3. سلول‌های مرده پوست برداشته می‌شوند.
  4. آثار آفتاب سوختگی و لک آکنه از بین می‌رود.
  5. و از همه مهمتر زمان انجام پیلینگ است که هر جلسه نهایتا 30 دقیقه زمان می‌برد و بلافاصله بعد از آن می‌توانید به امور روزمره خود بپردازید. (البته به غیر از حالت پیلینگ عمیق پوست)

اگر به دنبال راهی برای جوانسازی پوست هستید مطلب“هیدرودرم” همه چیز در خصوص هیدرودرم پوسترا از مجله پزشکی دکتر سوشا مطالعه نمایید.

معایب روش پیلینگ پوست

  1. از معایب این روش این است که ممکن است دو رنگی روی پوست دیده شود. این روش بر روی پوست‌های تیره نتیجه بهتری می‌دهد.
  2. از دیگر معایب این روش عدم امکان انجام پیلینگ بر روی پوست‌های با چروک عمیق است. زیرا این روش بر روی چروک‌های کمی عمیق طی چند جلسه جواب می‌دهد اما به طور کلی برای از بین بردن چروک‌های عمیق نیاز به روش‌های قوی‌تری خواهد بود که در انتها روش پیلینگ می‌تواند به عنوان راه کمکی مورد استفاده قرار گیرد. 

پیلینگ صورت با اسید میوه چه روشی است

پیلینگ با اسید برخی میوه‌ها یا همان پیلینگ خانگی نیز نوعی لایه برداری شیمیایی محسوب می‌شود. در این روش می‌توان به وسیله ماسک‌هایی که از آبلیمو یا برخی میوه‌های ترش که دارای مقدار ضعیفی اسید هستند پیلینگ (لایه بردار) انجام داد. اما این روش به دلیل غلظت پایین اسید موجود در میوه، اثر قابل مشاهده‌ای نسبت به انجام این عمل در مطب نخواهد داشت. انجام پیلینگ در مطب و به صورت کنترل شده توسط پزشک متخصص نتایج قابل مشاهده‌تری دارد البته درست است که پیلینگ خانگی زمان بر است اما بسیار کم هزینه‌تر از پیلینگ شیمیایی در مطب است.

پیشنهادبهترین مقالات درباره پوست و مو و جراحیهای زیبایی را از مرجع پزشکی دکتر سوشا مطالعه نمایید.

پیلینگ پوست : پیلینگ صورت با اسید میوه چه روشی است

بهترین کرم پیلینگ صورت

به غیر از روش‌های شیمیایی و خانگی لایه برداری ، می‌توانید با استفاده از کرم‌های لایه برداری که مخصوص این کار هستند، خودتان پیلینگ را انجام دهید. این کرم‌ها حاوی مواد لایه بردار با درصد معین است که زمان اثر گذاری آن‌ها طولانی‌تر از روش شیمیایی است. یعنی باید مدت زمان بیشتری از این کرم‌های لایه بردار استفاده نمایید تا پوست شما شروع به پوسته پوسته شدن کند و مراحل لایه برداری آغاز شود.

در ترکیبات این کرم‌های لایه بردار به غیر از مواد لایه بردار بسیاری مواد مغذی پوست نیز استفاده شده است؛ موادی از قبیل برخی ویتامین‌ها مخصوصا ویتامین C، مواد آبرسان پوست و برخی مواد مغذی دیگر. این کرم‌های لایه بردار در برندها، حجم و ترکیبات مختلف در بازار موجود است.

 

نتیجه گیری:

روش پیلینگ یا لایه برداری روشی تهاجمی اما آسان و سریع برای جوانسازی و رفع چین و چروک و لک‌های پوستی است که با استفاده از مواد شیمیایی انجام می‌شود اما قدرت روش‌های دیگر لایه برداری مانند میکرودرم بیشتر از این روش است. این روش برای لایه برداری از چین و چروک‌های سطحی و مشکلات کوچک پوست پیشنهاد می‌شود.


مقالات پیشنهادی دکتر سوشا :


منبع مقاله :

تهیه و گردآوری : سایت سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این مقاله مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر