بوسنتان (Bosentan)

داروها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 3 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
نام عمومی فارسی: بوسنتان
نام عمومی انگلیسی: Bosentan
نام تجاری: Tracleer
کاربرد: فشارخون شریان ریوی -جلوگیری از ایجاد زخم در افراد مبتلابه اسکلروز سیستمیک

اطلاعات دارویی بوسنتان

اطلاعات دارویی : فشار خون شریان ریوی (PAH) بیماری است که در آن فشارخون عروق خونی تغذیه کننده ریه بیش از حد بالا است. بوسنتان سلول‌های عضلانی دیواره‌ رگ‌های خونی منتهی به ریه‌های شما را شل می‌کند و اجازه می‌دهد تا رگ‌های خونی شما گسترده‌تر (متسع) شود. این مسئله موجب کاهش فشار در رگ‌های خونی شده و موجب می‌شود تا جریان خون در رگ‌های خونی راحت‌تر صورت گیرد. در نتیجه عملکرد ریه‌ها و توانایی فعالیت فیزیکی در شما بهبود می‌یابد.

همچنین داروی بوسنتان برای افرادی که دچار اختلالات خود ایمنی سیستم همبند به نام اسکلروز سیستمیک هستند، تجویز می‌شود. این یک اختلال در سیستم ایمنی بدن شما است (که به طور معمول بدن شما را محافظت می‌کند) که موجب آسیب به سیستم همبند می‌شود. برخی از افراد مبتلابه اسکلروز سیستمیک دچار نشانه (زخم در نوک انگشتان) خاصی از این بیماری می‌شوند. این زخم می‌تواند دردناک باشد و به سختی التیام می‌یابد. بوسنتان می‌تواند به جلوگیری از بروز زخم جدید نیز کمک کند. داروی بوسنتان توسط پزشک متخصص برای شما تجویز می‌شود.

موارد منع مصرف داروی بوسنتان

• به تاریخ انقضا دارو توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است، از آن مصرف نکنید.
• هرگز دارو را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
• دارو را بیش از دوز تجویزشده توسط پزشک، مصرف نکنید.
• تداخل دارویی دارو را چک کنید و حتماً به پزشکتان، اطلاع دهید که در حال مصرف چه داروی دیگری هستید.

تداخل دارویی بوسنتان

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

برخی از داروهایی که ممکن است با داروی بوسنتان تداخل کنند عبارت‌اند از: سیکلوسپورین (cyclosporine)، داروی گلیبورید (glyburide).

سایر داروهایی که می‌تواند بر حذف بوسنتان از بدن تأثیر گذارد و عملکرد این دارو را نیز تحت تأثیر قرار دهند، عبارت‌اند از: آمیودارون (amiodarone)، سایمتیدین (cimetidine)، تاکرولیموس (tacrolimus)، مخمر سنت جان، داروهای ضد تشنج (مانند کاربامازپین)، ضد قارچ‌های آزول (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول)، آنتی‌بیوتیک ماکرولید (مانند اریترومایسین)، مهارکننده‌های پروتئاز HIV (مانند ریتوناویر)، ریفامایسین‌‌ها (مانند ریفابوتین (rifabutin)).

داروی بوسنتان می‌تواند سرعت حذف داروهای دیگر از بدن را تحت تأثیر قرار دهد و بر چگونگی عملکرد داروها تأثیر گذارد. نمونه‌هایی از داروهای تحت تأثیر، عبارت‌اند از: داروهای کلسترول “استاتین” (مانند سیمواستاتین (simvastatin)، لووستاتین (lovastatin))، وارفارین (warfarin)، داروهای ترکیبی خاص برای درمان هپاتیت C مزمن (اومبیتاسویر/ پاریتاپرویر / ریتوناویر).

بوسنتان ممکن است اثر بخشی کنترل بارداری هورمونی از قبیل قرص، پچ، یا حلقه را کاهش دهد. این می‌تواند موجب بارداری شود. با دکتر خود در مورد روش قابل اعتمادی برای کنترل بارداری گفتگو کنید و در تمام فعالیت جنسی خود از یک روش مؤثر (کاندوم لاتکس یا پلی اورتان) برای کنترل بارداری استفاده کنید. اگر دچار لکه بینی یا خونریزی شدید با دکتر خود راجع به این مورد صحبت کنید، زیرا این ممکن است نشانه‌ای از این باشد که کنترل بارداری هورمونی شما به خوبی کار نمی‌کند.

نکاتی که قبل از مصرف بوسنتان باید در نظر گرفته شود

برخی از داروها برای افراد با شرایط خاص مناسب نیست و بعضی داروها نیز در صورتی ‌که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است قبل از مصرف بوسنتان ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

• در صورتی که باردار هستید و یا به نوزاد خود شیر می‌دهید.
• در صورتی که هرگونه مشکل کبدی دارید.
• اگر فشارخون شما پایین است.
• اگر مبتلابه بیماری ارثی خونی به نام پورفیری (porphyria) هستید.
• اگر در حال حاضر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
• اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی را دارید.

عوارض جانبی احتمالی داروی بوسنتان

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند؛ اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. در ‌صورت بروز مستمر هر یک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

• سردرد، ورم پا یا مچ پا، احتباس مایعات در بدن، احساس سرگیجه، رفلاکس معده، اسهال، تپش قلب، گرگرفتگی، واکنش‌های آلرژیک مانند بثورات قرمز رنگ خارش‌دار، تغییرات نتایج برخی آزمایش‌های خونی

اگر علائم دیگری در شما پدید آمد که احساس می‌کنید به ‌واسطه مصرف داروی بوسنتان می‌باشد با پزشک خود صحبت کنید.

نحوه نگهداری داروی بوسنتان

• تمامی داروها را دور از دسترس کودکان نگه دارید.
• دارو را در جای خنک، خشک و دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه ‌دارید.


دوست داری راجع به این داروها اطلاعات بیشتری کسب کنید؟


مقاله پیشنهادی دکتر سوشا:

تهیه و ترجمه : مرجع تخصصی پزشکی و سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این دارو پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این دارو مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر