آرژینین | Arginine

داروها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 5 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
نام عمومی فارسی: آرژینین
نام عمومی انگلیسی: Arginine
نام تجاری: L-Arginine
کاربرد: بیماری قلبی عروقی - فشار خون بالا - آنژین - زوال عقل - اختلال نعوظ (ED) - بیماری ارتفاع - دیابت - درد عصب دیابتی - عفونت مجاری تنفسی - ناباروری مردانه - بیماری کلیوی - سرطان سر و گردن - چاقی - سندرم تخمدان پلی کیستیک

اشکال دارویی آرژینین

  • قرص – تزریق وریدی – کرم

 اطلاعات دارویی آرژینین

آرژینین یک “اسید آمینه” است که از رژیم غذایی به دست می‌آید و برای تولید پروتئین در بدن ضروری است. آرژینین (L-Arginine) در گوشت قرمز، مرغ، ماهی و محصولات لبنی یافت می‌شود. همچنین این اسید امینه در آزمایشگاه ساخته می‌شود و به شکل دارو برای مصرف افراد به بازار عرضه می‌گردد.

L-arginine در بدن به یک ماده شیمیایی به نام اکسید نیتریک تبدیل می‌شود. اکسید نیتریک باعث ایجاد رگ‌های خونی برای بهبود جریان خون، ترشح هورمون رشد، انسولین و سایر مواد بدن می‌شود.

آرژینین برای بیماری‌های قلبی و عروقی مانند نارسایی احتقانی قلب (CHF)، درد قفسه سینه، فشار خون بالا، کلسترول بالا، جراحی قلب، بهبودی پس از پیوند قلب، حمله قلبی و بیماری عروق کرونر مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین این مکمل برای درد مکرر پاها به علت انسداد شریان‌ها، زوال عقل در سالمندان ، اختلال نعوظ (ED)، بیماری ارتفاع، تحمل به نیترات، دیابت، درد عصب دیابتی، عفونت مجاری تنفسی، استرس و ناباروری مردانه ، بیماری‌های کلیوی، سل، سرطان سر و گردن، چاقی، بیماری تخمدان (سندرم تخمدان پلی کیستیک) نیز تجویز می‌گردد.

بعضی افراد از L-arginine را برای جلوگیری از سرماخوردگی، بهبود عملکرد کلیه بعد از پیوند کلیه، فشار خون بالا در دوران بارداری، بهبود عملکرد ورزشی، تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از التهاب و مرگ بافت دستگاه گوارش در نوزادان نارس (انتروكولیت نكروزان) و جلوگیری از كاهش رشد كودك در رحم استفاده می‌کنند.

آرژینین در ترکیب با تعدادی از داروهای بدون نسخه برای بیماری‌های مختلف تجویز می‌شود. برای مثال، L-arginine همراه با ایبوپروفن برای درمان سردرد میگرنی ، با داروهای شیمی درمانی معمولی برای درمان سرطان پستان، با سایر اسید آمینه‌ها برای درمان کاهش وزن در افراد مبتلا به ایدز و با روغن ماهی و مکمل‌های دیگر برای کاهش عفونت، بهبود زخم و کاهش زمان بهبودی پس از جراحی استفاده می‌شود.

برخی افراد کرم آرژینین را برای التیام زخم به پوست می‌زنند، همچنین این کرم برای درمان مشکلات جنسی در مردان و زنان نیز استفاده می‌شود. آرژینین برای پوسیدگی و حساسیت دندان نیز استفاده می‌شود.

در نهایت، تزریق آرژینین در ورید برای درمان درد پاها به علت انسداد شریان‌ها، بیماری شریان محیطی، درد قفسه سینه به علت مشکلات معده، اسیدوز متابولیک و فشار خون ریوی در نوزادان نیز تجویز می‌گردد.

مقدار و روش مصرف داروی آرژینین

  • قبل از شروع درمان با آرژینین ، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
  • دوز و مقدار داروی آرژینین ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. معمولاً این دارو به صورت خوراکی و تزریق وریدی تجویز می‌شود؛ البته دوز تجویزی داروی آرژینین بسته به نوع بیماری متفاوت است:
    • برای درد قفسه سینه همراه با بیماری عروق کرونر: 6-3 گرم سه بار در روز تا یک ماه.
    • برای جلوگیری از از دست دادن اثر نیتروگلیسرین در تسکین درد در افراد مبتلا به درد قفسه سینه ناشی از بیماری عروق کرونر (آنژین صدری): 700 میلی گرم چهار بار در روز.
    • برای اختلال نعوظ ارگانیک: 5 گرم در روز (مصرف دوزهای پایین ممکن است مؤثر نباشد).
    • برای فشار خون بالا: 24-4 گرم در روز برای 24 هفته.
    • برای جلوگیری از التهاب دستگاه گوارش در نوزادان نارس: 261 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن نوزاد در 28 روز اول تولدش.
    • برای کاهش درد هنگام راه رفتن در افراد مبتلا به بیماری شریانی محیطی: 6 گرم تا 8 هفته.
    • برای جلوگیری از فشار خون بالا در دوران بارداری: 3 گرم در روز به مدت 3 هفته.
    • برای کاهش درد هنگام راه رفتن در افراد مبتلا به بیماری شریانی محیطی: 6 گرم تا 8 هفته به صورت تزریق وریدی.
  • سعی کنید دوزهای داروی خود را در همان زمان هر روز و سر یک ساعت منظم مصرف کنید.
  • اگر فراموش کردید که دوز داروی خود را در زمان مشخص مصرف کنید، با پزشک خود تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کند. به خاطر داشته باشید که نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.

موارد منع مصرف داروی آرژینین

  • به تاریخ انقضای داروی آرژینین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌ شده است،از آن مصرف نکنید.
  • هرگز داروی آرژینین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • تداخل دارویی آرژینین را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.

مصرف آرژینین در دوران بارداری و شیردهی

احتمالاً مصرف خوراکی آرژینین در دوران بارداری و شیردهی برای مدت کوتاه ایمن است؛ در مورد استفاده طولانی مدت از L-arginine در دوران بارداری یا شیردهی به اندازه کافی اطلاعاتی در دسترس نیست و باید با پزشک خود مشورت نمایید؛ بهتر است برای اطمینان بیشتر از مصرف طولانی مدت این دارو در دوران بارداری اجتناب نمایید.

تاثیر آرژینین بر رانندگی و کار با ماشین آلات

بعید است که داروی آرژینین باعث خواب آلودگی شود اما قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.

 تداخلات دارویی آرژینین

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

به نظر می‌رسد که آرژینین فشار خون را کاهش می‌دهد؛ به همین دلیل مصرف L-arginine همراه با داروهای فشار خون بالا توصیه نمی‌شو زیرا می‌تواند فشار خون شما را کم کند. برخی از داروهای فشار خون بالا عبارتند از: کاپتوپریل، انالاپریل، لوزارتان، والسارتان، دیلتیازم، آملودیپین، هیدروکلروتیازید، فوروزماید.

از آنجایی که L-arginine موجب کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می‌شود؛ اگر از داروهای دیابت دیگری استفاده می‌کنید، ممکن است نیاز باشد دوز این داروها تنظیم شود، تا دچار افت قند خون نشوید. برخی از داروهای دیابت عبارتند از: انسولین، کلرپروپامید، گلیپیزید، تولوباتید (اوریناز)، متفورمین و …

داروهای مهارکننده ACE و قرص‌های آب (مانند آمیلورید و اسپرینولاکتون) می‌توانند سطح پتاسیم را افزایش دهند. L-arginine نیز ممکن است سطح پتاسیم را افزایش دهد. مصرف آرژینین با مهار کننده‌های ACE و قرص‌های آب ممکن است باعث افزایش سطح پتاسیم شود. بعضی از مهار کننده‌های ACE عبارتند از: بنازپریل، کاپتوپریل، انالاپریل، فوزینوپریل، لیزینوپریل، موکسی پریل، کیناپریل، رامی پريل و تراندولاپریل.

مصرف همزمان داروی سیلدنافیل و آرژینین ممکن است موجب افت شدید فشار خون شود و فشار خون پایین می‌تواند با سرگیجه و سایر عوارض جانبی همراه باشد.

استفاده از L-arginine همراه با داروهایی که می‌توانند لخته شدن خون را کاهش دهند، توصیه نمی‌گردد.

موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی آرژینین

بعضی دارو‌ها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو‌ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل و حین مصرف این دارو، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورتی که باردارید یا قصد باردار شدن دارید و یا به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • اگر به آسم یا آلرژی مبتلا هستید.
  • اگر مشکلات قلبی و عروقی دارید.
  • اگر فشار خون شما پایین است.
  • در صورتی که به تازگی دچار حمله قلبی شده‌اید.
  • اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
  • اگر سابقه واکنش آلرژیک به داروی دیگری دارید.

عوارض جانبی داروی آرژینین

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • درد شکم، التهاب، اسهال، نقرس، اختلالات خونی، آلرژی، التهاب راه‌های هوایی، آسم و فشار خون پایین

 

اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از آرژینین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف بیش از حد داروی آرژینین (مسمومیت دارویی)

  • آرژینین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید.
  • اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

شرایط نگهداری داروی آرژینین

  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.

آیا می‌خواهید راجع به این مکمل‌‌ها اطلاعات بیشتری کسب کنید؟


مقاله پیشنهادی دکتر سوشا:


منبع مقاله :
تهیه و ترجمه : سایت سلامت دکتر سوشا
بازگشت به صفحه اطلاعات دارویی

شما هم می توانید در مورد این دارو پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این دارو مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر