لکوپلاکیا (leukoplakia)

بیماری ها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: < 1 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
داستان خود را برای ما تعریف کنید
لکوپلاکیا  (leukoplakia)

درباره بیماری لکوپلاکیا

اطلاعات بیماریها : لکوپلاکیا ، تکه‌های ضخیم سفیدرنگی بر روی لثه‌ها، داخل گونه، پایین دهان و گاهی اوقات، در زبان می‌باشد. این ضایعات را نمی‌توان خراشید.

پزشکان نمی‌دانند که چه چیزی باعث لکوپلاکیا می‌شود اما به نظر می‌رسد دخانیات – چه به شکل دود و یا جویدنی و غیره- مقصر اصلی در ایجاد آن است.

لکوپلاکیا معمولاً خطرناک نیست، اما گاهی اوقات می‌تواند جدی باشد. اگرچه بسیاری از تکه‌های لکوپلاکیا غیر سرطانی (خوش‌خیم) هستند، برخی از نشانه‌های اولیه سرطان را دارا می‌باشند. بسیاری از سرطان‌ها در کف دهان، در زیر زبان، در نزدیکی مناطق لکوپلاکیا رخ می‌دهند. به همین دلیل، بهتر است در صورت مشاهده تغییرات مداوم غیر معمول در دهان به پزشک مراجعه کنید.

علائم و نشانه‌های بیماری لکوپلاکیا

کلیک کنید

لکوپلاکیا می‌تواند ظاهر مختلفی داشته باشد. تغییرات معمولاً در لثه‌ها، داخل گونه، پایین دهان و گاهی اوقات، در زبان رخ می‌دهد. لکوپلاکیا ممکن است به شکل زیر به نظر برسد:

• تکه‌های سفید یا خاکستری که از بین نمی‌رود
• بافت نامنظم و یا مسطح
• مناطق ضخیم و یا سخت

همراهی با ضایعات قرمز (erythroplakia)، که بیشتر نشان‌دهنده تغییرات پیش سرطانی می‌باشند.
نوعی از لکوپلاکیا که لکوپلاکیای مودار نامیده می‌شود در درجه اول در افرادی که سیستم ایمنی بدنشان توسط دارو یا بیماری، به ‌ویژه بیماری HIV / AIDS تضعیف‌ شده است رخ می‌دهد. لکوپلاکیا مودار باعث ایجاد تکه‌های سفید رنگ کرکی در اطراف زبان می‌شود. این عارضه اغلب با برفک دهان اشتباه گرفته می‌شود- عفونت مشخص‌شده با ضایعات سفید خامه‌ای، که می‌تواند از پشت گلو به بالای مری (حلق) و داخل گونه‌ها گسترش یابد. برفک دهان در افراد مبتلابه HIV / AIDS شایع است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

کلیک کنید

گاهی اوقات زخم‌های دهان می‌تواند آزاردهنده یا دردناک باشد بدون آنکه ضرر خاصی برای فرد داشته باشد. اما در مواردی هم، مشکلات دهان می‌تواند یک بیماری جدی‌تری را نشان دهد. اگر شما هریک از موارد زیر را مشاهده کردید به ‌پزشک مراجعه کنید:

• پلاک سفید و یا زخم دردهان که خودبه‌خود در عرض دو هفته بهبود نمی‌یابد
• توده یا تکه‌های سفید، قرمز یا تیره دردهان
• تغییرات مداوم در بافت دهان

علل بیماری لکوپلاکیا

کلیک کنید

علت لکوپلاکیا بستگی به این دارد که شما به نوع معمولی آن مبتلا هستید یا نوع مودار.

لکوپلاکیا معمولی

اگرچه علت لکوپلاکیا ناشناخته است، مصرف دخانیات، ازجمله سیگار کشیدن و جویدن مواد حاوی تنباکو، به نظر می‌رسد مسئول اکثر موارد آن باشد. مصرف الکل و دیگر مواد محرک مزمن همچنین ممکن است در دراز مدت به بروز لکوپلاکیا کمک می‌کند.

لکوپلاکیا مودار

لکوپلاکیا مودار، که گاهی اوقات لکوپلاکیا مودار دهان و دندان نامیده می‌شود، ناشی از عفونت با ویروس Epstein-Barr) EBV) می‌باشد. هنگامی‌ که شما به ویروس EBV آلوده شوید، ویروس در بدن به زندگی خود ادامه می‌دهد. به طور معمول، این ویروس خفته است، اما اگر سیستم ایمنی بدن ضعیف شود، ویروس می‌تواند تبدیل به فرم فعال شود که منجر به بیماری‌هایی مانند لکوپلاکیا مودار می‌شود.

به‌خصوص افراد مبتلا به HIV / AIDS در معرض ابتلا به لکوپلاکیا مودار هستند. اگرچه استفاده از داروهای ضد رترو ویروسی باعث کاهش تعداد موارد ابتلا می‌شود، لکوپلاکیا مودار هنوز هم تعدادی از افراد مبتلا به HIV را تحت تأثیر قرار می‌دهد و معمولاً یکی از اولین نشانه‌های عفونت HIV است. بروز لکوپلاکیا مودار در دهان نشان‌دهنده این است که درمان ضد رترو ویروسی شکست‌ خورده است.

عوامل خطر یا ریسک فاکتورها در بیماری لکوپلاکیا

کلیک کنید

مصرف دخانیات شما را در معرض خطر لکوپلاکیا و سرطان دهان قرار می‌دهد. نوشیدن الکل همراه با کشیدن سیگار خطر ابتلا را به میزان زیادی افزایش می‌دهد.

عوارض بیماری لکوپلاکیا

کلیک کنید

لکوپلاکیا معمولاً باعث آسیب دائمی به بافت دهان نمی‌شود. با این‌ حال، سرطان دهان از عوارض بالقوه جدی لکوپلاکیا است. سرطان دهان اغلب در نزدیکی نواحی لکوپلاکیا ایجاد می‌گردد، و خود ضایعات نیز ممکن است تغییرات سرطانی نشان دهند. حتی پس‌ از آن‌ که لکوپلاکیا از بین برود، خطر ابتلا به سرطان دهان همچنان باقی خواهد ماند.

از سوی دیگر لکوپلاکیا مودار دردناک نیست و به‌ احتمال ‌زیاد منجر به سرطان نمی‌شود اما ممکن است نشان‌دهنده عفونت اچ آی وی یا ایدز باشد.

تشخیص بیماری لکوپلاکیا

کلیک کنید

اغلب اوقات دندان‌پزشکتان با معاینه دهان و مشاهده عارضه ایجاد شده و رد کردن سایر بیماری‌های لکوپلاکیا را تشخیص دهد. برای بررسی احتمال سرطانی شدن این ضایعات ممکن است پزشک آزمایشات زیر را انجام دهد:

• یک نمونه بافت (بیوپسی) برای تجزیه‌ و تحلیل از ضایعات فرد برداشت می‌کند.
• ارسال بافت برای تجزیه‌ و تحلیل آزمایشگاه تا یک آسیب‌ شناس وجود سلول‌های غیر طبیعی را بررسی کند.

درمان بیماری لکوپلاکیا

کلیک کنید

برای اکثر مردم، توقف مصرف دخانیات یا الکل وضعیت را بهبود می‌بخشد. هنگامی‌ که مؤثر نباشد و یا اگر ضایعات نشانه‌های اولیه سرطان را داشته باشند، دندان‌پزشک شما ممکن است برای درمان، که راه‌های زیر را پیشنهاد کند:

برداشت ضابعات لکوپلاکیا

ضایعه ممکن است با استفاده از یک چاقوی کوچک جراحی، لیزر و یا یک پروب بسیار سرد که سلول‌های سرطانی را منجمد کرده و از بین می‌برد، حذف شود. پیگیری منظم لازم است چرا که عود بیماری شایع است.

موفق‌ترین درمان لکوپلاکیا زمانی است که یک ضایعه خیلی زود تشخیص داده‌ شده و زمانی که هنوز کوچک است درمان شود. معاینات منظم مهم هستند.

درمان لکوپلاکیا مودار

معمولاً، شما به درمان لکوپلاکیا مودار نیاز ندارید. این وضعیت اغلب باعث عوارضی نمی‌شود و به‌ احتمال‌ زیاد منجر به سرطان دهان نخواهد شد.
دکتر یا دندان‌‌پزشک ممکن است یک قرص که کل سیستم بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد (داروهای سیستمیک)، مانند آسیکلوویر ضدویروسی (zovirax) و یا زیدوودین ضد رترو ویروسی (Retrovir) را تجویز کند. ممکن است دارویی که به‌ طور مستقیم این ضایعات دهان را درمان می‌کنند (داروهای موضعی) مانند پودوفیلوم (podophyllum) تجویز کند.

وقتی‌ که درمان را متوقف کنید، تکه‌های سفید رنگ لکوپلاکیا مودار ممکن است بازگردد. می‌بایست برای پیگیری هر سه ماه مراجعه کنید تا عود ضایعات بررسی شود.

پیشگیری از بیماری لکوپلاکیا

کلیک کنید

شما می‌توانید با اقدامات زیر از بروز لکوپلاکیا تا حد زیادی جلوگیری کنید:

• اجتناب از تمام محصولات توتون و تنباکو
• اجتناب از مصرف الکل و یا محدود کردن آن

مرجع تخصصی پزشکی و سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این بیماری داستان خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت داستان خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن داستان جدید " کلیک کنید. همچنین داستان شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، داستان شما نمایش داده می شود.
هیچ داستانی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه داستانی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.

شما هم می توانید در مورد این بیماری پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
بیماریهای پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر