شقاق مقعد – (Anal fissure)

بیماری ها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: < 1 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
داستان خود را برای ما تعریف کنید
شقاق مقعد - (Anal fissure)

درباره بیماری شقاق مقعد

شقاق مقعد ( anal fissure ) به یک بریدگی کوچک در لایه مخاطی نازک و مرطوب پوشاننده مقعد گفته می‌شود. شقاق مقعد ممکن است زمانی اتفاق بیفتد مدفوع سخت و حجیمی دفع کنید. شقاق مقعد معمولاً باعث درد و خونریزی هنگام اجابت مزاج می‌شود. همچنین ممکن است عضلات حلقوی انتهای مقعد دچار گرفتگی و اسپاسم شوند.

شقاق مقعد در نوزادان تازه به دنیا آمده بسیار شایع است اما می‌تواند افراد را در همه سنین تحت تأثیر قرار دهد. اکثر موارد شقاق با درمان‌های ساده نظیر افزایش مصرف فیبر بهبود می‌یابند. در مواردی نیز ممکن است نیاز به دریافت دارو و درمان‌هایی نظیر جراحی باشد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” ده راه‌ حل خوب برای رفع یبوست ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

آیا شما به “ بیماری شقاق مقعد ” مبتلا هستید ؟
شما می‌توانید در انتهای صفحه و در بخش نظرات سوال یا تجربه خود را مطرح کنید تا در کمترین زمان ممکن به سوالتان پاسخ داده شود

علائم و نشانه های بیماری شقاق مقعد

کلیک کنید

علائم و نشانه‌های شقاق مقعد عبارتند از:

  • درد هنگام اجابت مزاج که گاهی اوقات شدید می‌شود.
  • درد پس از اجابت مزاج که می‌تواند تا چندین ساعت ادامه یابد.
  • دفع خون قرمز روشن در مدفوع یا کاغذ توالت پس از اجابت مزاج
  • خارش یا سوزش در اطراف مقعد
  • ترک‌های قابل‌مشاهده در پوست اطراف مقعد

برآمدگی یا ضایعات پوستی در پوست نواحی اطراف مقعد

علت بیماری شقاق مقعد

کلیک کنید

رایج‌ترین علل شکاف مقعدی یا شقاق مقعد عبارتند از:

  • دفع مدفوع بزرگ یا سخت
  • یبوست و زور زدن هنگام اجابت مزاج
  • اسهال مزمن
  • التهاب در نواحی اطراف مقعد که ناشی از بیماری کرون یا یکی دیگر از بیماری های التهابی روده باشد.
  • زایمان

علل کمتر رایج شقاق مقعد عبارتند از:

عوامل تشدید کننده بیماری شقاق مقعد

کلیک کنید

عواملي كه ممكن است خطر ابتلا به شقاق مقعد را افزايش دهند، عبارتند از:

نوزادان

بسیاری از نوزادان در طول اولین سال زندگی خود، شقاق مقعد را تجربه می‌کنند؛ هنوز دلیل آن به درستی مشخص نشده است.

سالخوردگی

بزرگسالان ممکن است به دلیل کاهش جریان خون در بدن و همچنین در ناحیه مقعد به شکاف مقعدی دچار شوند.

یبوست

زور زدن در طی اجابت مزاج و دفع مدفوع سخت باعث افزایش خطر ابتلا به شقاق مقعد می‌شود.

زایمان

شقاق مقعد در زنان پس از زایمان رایج هستند.

بیماری کرون

این بیماری التهابی روده، باعث التهاب مزمن دستگاه روده‌ای می‌شود که ممکن است آسیب‌پذیری مخاط پوشاننده مقعد را افزایش دهد.

مقاربت مقعدی

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” ۱۲ ماده غذایی مناسب برای رفع یبوست ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

عوارض بیماری شقاق مقعد

کلیک کنید

عوارض شکاف مقعدی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

عدم بهبودی

شقاق مقعد که طی شش هفته بهبود نیابد، مزمن است و ممکن است نیاز به درمان بیشتری داشته باشد.

عود

هنگامی که یک شکاف مقعدی را تجربه کردید، شما مستعد ابتلای مجدد به آن خواهید بود.

پارگی که به عضلات اطراف گسترش می‌یابد.

گاهی اوقات شقاق مقعد به عضلات حلقوی اطراف مقعد گسترش می‌یابد. این امر باعث می‌شود که بهبودی شکاف مقعدی سخت شود. در این مواد برای درمان و کاهش درد ناشی از شقاق مقعد ممکن است نیاز به دارو یا عمل جراحی باشد.

تشخیص بیماری شقاق مقعد

کلیک کنید

برای تشخیص شقاق مقعد پزشکتان معاینه مقعدی انجام خواهد داد و یا از یک لوله نورانی (آنوسکوپ) برای بازرسی کانال مقعدی استفاده می‌کند. اگر این معاینات برای شما بیش از حد دردناک باشد، پزشک شما ممکن است تنها با مشاهده بتواند یک شکاف مقعدی را تشخیص دهد.

شقاق مقعد حاد همانند یک بریدگی تازه به نظر می‌رسد، مثل یک بریدگی که بر اثر برش کاغذ ایجاد شده باشد. در شکاف مزمن مقعد معمولاً ضایعات به صورت یک برجستگی یا ضایعه پوستی در دو بخش داخلی و خارجی مقعد دیده می‌شوند.

موقعیت شکاف مقعدی می‌تواند اطلاعات خوبی در مورد علت آن به دست بدهد. یک شکاف که در طرفین مقعد ایجاد شده باشد، نسبت به شکافی که در جلو یا عقب آن ایجاد گردد، بیشتر نشان‌دهنده بیماری کرون است. اگر پزشکتان به وجود بیماری های زمینه‌های مشکوک شود، آزمایشات بیشتری انجام خواهد داد:

سیگموئیدوسکوپی

در این روش یک لوله نازک و انعطاف‌پذیر همراه با یک ویدیو کوچک به قسمت پایین روده بزرگ (مقعد) وارد می‌شود. این آزمایش در صورتی انجام می‌شود که شما کمتر از 50 سال سن داشته باشید و هیچ عامل خطری برای بیماری های روده یا سرطان روده بزرگ نداشته باشید.

کولونوسکوپی

در این روش پزشک شما یک لوله انعطاف‌پذیر را از طریق مقعد وارد می‌کند تا کلیه کولون را بررسی کند. این آزمایش زمانی انجام می‌شود که سنتان بیش از 50 سال باشد یا فاکتورهای خطر نظیر سرطان کولون یا علائمی چون درد شکمی یا اسهال را داشته باشید.

درمان بیماری شقاق مقعد

کلیک کنید

معمولاً با انجام تدابیری که قوام مدفوعتان را کاهش دهد، نظیر افزایش مصرف فیبر و مایعات، شقاق مقعد در عرض چند هفته بهبود می‌یابد. نشستن در وان آب گرم به مدت 10 تا 20 دقیقه و برای چند بار در روز، به ویژه پس از اجابت مزاج، به آرام‌سازی عضلات مقعد و بهبود زخم کمک می‌کند.

اگر علائم شما همچنان ادامه داشت، به احتمال زیاد به درمان بیشتر نیاز خواهید داشت.

درمان‌های غیر جراحی شقاق مقعد

پزشک شما ممکن است توصیه کند:

  • استعمال خارجی نیتروگلیسیرین

این دارو به افزایش جریان خون به شکاف و بهبود زخم کمک می‌کند و عضلات مقعد را ریلکس می‌کند. استعمال نیتروگلیسیرین به طور کلی زمانی انجام می‌شود که سایر اقدامات درمانی شکست خورده باشد. عوارض جانبی آن ممکن است شامل سردرد باشد.

  • کرم های موضعی بی‌حس کننده

کرم های موضعی بی‌حس کننده مانند هیدروکلراید لیدوکائین (lidocaine hydrochloride) یا زایلوکائین (Xylocaine) ممکن است برای تسکین درد مفید باشند.

  • تزریق سم بوتولینوم نوع A (بوتاکس)

سم بوتولینوم نوع A یا بوتاکس برای فلج کردن عضلات مقعد و رفع گرفتگی آن کاربرد دارد.

  • داروهای فشار خون

برخی از داروهای فشار خون مانند نیفدیپین (nifedipine) یا دیلتیایزم (diltiazem) خوراکی می‌تواند به ریلکس شدن عضلات مقعد کمک کند. این داروها ممکن است به صورت خوراکی و یا به صورت خارجی استفاده شوند و معمولاً هنگامی که مصرف نیتروگلیسیرین مؤثر نباشد و یا باعث عوارض جانبی شدید شود، از این داروها استفاده شود.

عمل جراحي شقاق مقعد

اگر یک شکاف مزمن مقعدی دارید که به سایر درمان‌ها مقاوم است یا اگر علائم شما شدید باشد، پزشک ممکن است عمل جراحی را توصیه کند. پزشکان معمولاً یک روش اسفنکتروتومی داخلی جانبی (LIS) را انجام می‌دهند که شامل برش بخش کوچکی از عضله اسفنکتر مقعدی است. به این طریق اسپاسم و درد ناشی از شقاق مقعد بهبود می‌یابد. مطالعات نشان داده‌اند که برای شقاق مزمن، جراحی بسیار مؤثرتر از هر درمان پزشکی است. با این حال، جراحی احتمال کمی برای ابتلا به بی اختیاری ایجاد می‌کند.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” چگونه بواسير را بدون عمل جراحی درمان کنیم | درمان بواسیر ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

پیشگیری از بیماری شقاق مقعد

کلیک کنید

شما می‌توانید با پیشگیری از بروز یبوست از بروز شقاق مقعد نیز تا حد زیادی پیشگیری کنید. برای پیشگیری از فشار طی اجابت مزاج:

  • از غذاهای با فیبر بالا استفاده کنید.
  • مایعات زیاد بنوشید.
  • به طور منظم ورزش کنید.

سبک زندگی مناسب

کلیک کنید

مطالب مرتبط با بیماری شقاق مقعد


منبع مقاله :

تهیه و ترجمه : سایت سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این بیماری داستان خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت داستان خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن داستان جدید " کلیک کنید. همچنین داستان شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، داستان شما نمایش داده می شود.
هیچ داستانی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه داستانی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.

شما هم می توانید در مورد این بیماری پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
بیماریهای پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر