سیاتیک (Sciatica)

بیماری ها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: < 1 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
داستان خود را برای ما تعریف کنید
سیاتیک  (Sciatica)

درباره بیماری سیاتیک

اطلاعات بیماریها : سیاتیک به دردی اشاره دارد که در طول عصب سیاتیک (عصبی که از قسمت پایین کمر و از طریق ران و باسن در هر پا ادامه می‌یابد) ایجاد می‌شود. به‌ طور معمول سیاتیک فقط در یک‌ طرف بدن اثر می‌گذارد.

این بیماری اغلب زمانی رخ می‌دهد که بر اثر فتق دیسک بین مهره‌ای یا تنگی ستون فقرات (تنگی کانال نخاعی) بخشی از عصب سیاتیک فشرده شود. این باعث التهاب، درد و اغلب بی‌حسی در پای آسیب‌ دیده می‌شود. فتق دیسک به علت پاره شدن دیسک بین مهره‌ای و به دنبال آن بیرون زدن قسمت مرکزی دیسک، ایجاد می‌گردد. این قسمت بیرون زده می‌تواند به اعصاب مربوط به مغز و نخاع فشار وارد کند.

اگرچه درد همراه با سیاتیک می‌تواند شدید باشد اما بیشتر موارد این بیماری از طریق درمان‌های غیر جراحی طی چند هفته بهبود می‌یابد. افرادی که دچار سیاتیک شدیدی باشند که با ضعف قابل‌ توجه و یا تغییراتی در روده یا مثانه هر ماه باشد کاندید عمل جراحی هستند.

علائم و نشانه‌های بیماری سیاتیک

کلیک کنید

دردی که از قسمت پایین ستون فقرات تا باسن و پایین‌تر از آن به سمت ران و پا ادامه می‌یابد مشخصه این بیماری است. شما ممکن است ناراحتی را در هر قسمتی از مسیر عصب سیاتیک احساس کنید. اما معمولاً پایین کمر تا باسن و پشت ران و ساق پا را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

درد سیاتیک به‌ طور گسترده‌ای می‌تواند متفاوت باشد. از یک درد خفیف تا شدید، احساس سوزش و یا درد مشقت‌بار. گاهی اوقات مانند یک تکان خوردن یا شوک الکتریکی احساس می‌شود. هنگام سرفه یا عطسه و نشستن طولانی‌ مدت ممکن است درد آن تشدید شود. معمولاً فقط یک طرف از بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

برخی از افراد نیز بی‌حسی، سوزن سوزن شدن و یا ضعف عضلانی را در پای آسیب‌ دیده احساس می‌کنند. ممکن است درد را در یک قسمت از پا و بی‌حسی را در بخش دیگری از آن تجربه کنید.

علل بیماری سیاتیک

کلیک کنید

سیاتیک زمانی رخ می‌دهد که عصب سیاتیک توسط فتق دیسک در ستون فقرات یا بر اثر رشد بیش‌ از حد استخوان (خار استخوان) در مهره فشرده شود. در موارد نادری نیز عصب ممکن است توسط یک تومور یا آسیب دیدگی ناشی از بیماری‌هایی چون دیابت فشرده شود.

عوامل خطر یا ریسک فاکتورها در بیماری سیاتیک

کلیک کنید

عوامل خطر مربوط به عصب سیاتیک عبارت‌اند از:

سن؛ تغییرات وابسته به سن در ستون فقرات علت اصلی سیاتیک می‌باشد.
چاقی؛ با وارد آورد فشار اضافی به ستون فقرات باعث فشرده شدن عصب سیاتیک می‌شود.
شغل؛ شغل نیازمند چرخش کمر، بلند کردن اجسام سنگین و از این‌ دست مشاغل، روی عصب سیاتیک تأثیر می‌گذارند.
• نشستن طولانی‌ مدت
دیابت؛ این بیماری با افزایش قند خون باعث آسیب اعصاب می‌شود.

عوارض بیماری سیاتیک

کلیک کنید

گرچه بیش‌تر افراد بدون درمان به‌ طور کامل از سیاتیک بهبود می‌یابند ولی این بیماری می‌تواند در مواردی نیز باعث آسیب عصبی دائمی شود. در صورت بروز موارد زیر فوراً به پزشک مراجعه کنید:

• از دست دادن حس در پای آسیب‌ دیده
• ضعف در پای آسیب‌ دیده
• از دست دادن عملکرد روده یا مثانه

تشخیص بیماری سیاتیک

کلیک کنید

در معاینه فیزیکی پزشک ممکن است قدرت عضلانی و رفلکس آن‌ها را بررسی کند. برای مثال ممکن است از شما خواسته شود که بر روی انگشتان و پاشنه خود راه بروید، یا این که پس از چمباتمه زدن یا دراز کشیدن روی پشت از جای خود بلند شوید. درد ناشی از سیاتیک پس‌ از این فعالیت‌ها شدیدتر می‌شود.

آزمایشات تصویر برداری

بسیاری از افراد دچار فتق دیسک یا خار استخوان هستند که در تصویر برداری اشعه ایکس دیده می‌شود اما هیچ‌گونه علامتی در فرد بارز نمی‌سازد. بنابراین معمولاً پزشکان این آزمایشات را جز در مواردی که درد شدید باشد یا طی چند هفته بهبودی نیافته باشد درخواست نمی‌دهند. انواعی از روش‌های تصویربرداری عبارت‌اند از:

• اشعه ایکس
• MRI (عکس‌ برداری با نیروی مغناطیس)
• سی تی اسکن (عکس‌ برداری با اشعه ایکس پس از تزریق ماده حاجب)
• الکترومیوگرافی (EMG) (اندازه‌گیری پالس‌های الکتریکی تولید شده توسط عصب و پاسخ‌های عضلات

درمان بیماری سیاتیک

کلیک کنید

اگر درد شما با خود مراقبتی درمان نشد دکتر شما ممکن است هریک از درمان‌های زیر را توصیه کند:

داروها

انواع داروهایی که ممکن است برای درد سیاتیک تجویز شوند عبارت‌اند از:

• ضدالتهاب‌ها
• شل کننده‌های عضلات
• داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای (TCA)
• داروهای ضد صرع

ورزش‌ درمانی

هنگامی ‌که در حاد شما بهبود یافت، پزشک یا فیزیوتراپیست شما با ترتیب دادن یک برنامه توان‌بخشی از عود مجدد سیاتیک جلوگیری خواهد کرد. این شامل تمریناتی جهت اصلاح وضعیت، تقویت عضلاتی که از کمر حمایت می‌کنند و بهبود انعطاف‌پذیری شما می‌باشد.

تزریق استروئید

در برخی موارد پزشکتان ممکن است یک داروی کورتیکواستروئیدی را به منطقه اطراف ریشه عصب تزریق کند. کورتیکواستروئید به‌ منظور کاهش درد یا سرکوب التهاب در اطراف عصب تحریک‌ شده استفاده می‌شود. تعداد دفعاتی که می‌توانید از داروی استروئیدی استفاده کنید محدود است زیرا این دارو دارای عوارض جانبی جدی می‌باشد.

عمل جراحی

این گزینه مربوط به زمانی است که عصب فشرده‌ شده باعث ضعف قابل‌ توجه، از دست داد کنترل روده و مثانه شود و یا ایجاد دردی کند که به‌ تدریج رو به وخامت می‌گذارد. جراحی می‌تواند خار استخوان یا بخشی از فتق دیسک را حذف کند.

سلام میدونین چجوری میتونم بفهمم که درد کمرم مال سیاتیک یا نه؟

مشاهده کامل

به نظر من هر دردی سیاتیک نیست حتی اگه علائمش شبیه اون باشه، بهترین راه اینه که بری دکتر و رادیوگرافی کنی اینجوری صد در صد میتونی مطمئن شی که سیاتیک داری یا نداری! چون این درد اگه مال سیاتیک نباشه هم انقدر بهش فکر می کنی که تبدیل میشه به سیاتیک، شاید یه اسپاسم ساده باشه که با یه ماساژ خوب بشه
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟
علائم سیاتیک درد از باسن تا پشت ساق پاس، اگه سیاتیک داشته باشی حتی موقع نشستن هم درد داری حتی با عطسه کردن!!
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟

شما هم می توانید در مورد این بیماری داستان خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت داستان خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن داستان جدید " کلیک کنید. همچنین داستان شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، داستان شما نمایش داده می شود.
هیچ داستانی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه داستانی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.

شما هم می توانید در مورد این بیماری پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.

سلام میدونین چجوری میتونم بفهمم که درد کمرم مال سیاتیک یا نه؟

مشاهده کامل

به نظر من هر دردی سیاتیک نیست حتی اگه علائمش شبیه اون باشه، بهترین راه اینه که بری دکتر و رادیوگرافی کنی اینجوری صد در صد میتونی مطمئن شی که سیاتیک داری یا نداری! چون این درد اگه مال سیاتیک نباشه هم انقدر بهش فکر می کنی که تبدیل میشه به سیاتیک، شاید یه اسپاسم ساده باشه که با یه ماساژ خوب بشه
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟
علائم سیاتیک درد از باسن تا پشت ساق پاس، اگه سیاتیک داشته باشی حتی موقع نشستن هم درد داری حتی با عطسه کردن!!
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟
بیماریهای پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر