دیفتری (Diphtheria)

بیماری ها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: < 1 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
داستان خود را برای ما تعریف کنید
دیفتری (Diphtheria)

درباره بیماری دیفتری

اطلاعات بیماریهادیفتری یک بیماری عفونی حاد، واگیر، خطرناک و در عین‌ حال قابل‌ پیشگیری است که به‌ وسیله میکروبی به نام کورینه باکتریوم دیفتریه ایجاد می‌شود. این میکروب از خود سمی ترشح می‌کند که به بافت‌های بدن آسیب می‌رساند. این بیماری معمولاً باعث گلودرد، تب، تورم غدد لنفاوی و ضعف می‌شود. اما علامت مشخصه آن وجود یک پوشش ضخیم خاکستری‌ رنگ در پشت گلو که می‌تواند راه هوایی را مسدود کند و تنفس را با مشکل مواجه کند.

این بیماری که در حدود یک سده پیش در کشورهای دنیا شیوع چشم‌گیر داشته است در حال حاضر به دلیل ایمن‌ سازی پیگیر کودکان به‌ صورت بیماری نادر در آمده است.

علائم و نشانه‌های بیماری دیفتری

کلیک کنید

علائم و نشانه‌های این بیماری، بستگی به محل عفونت، وضعیت ایمنی فرد در مقابل زهر میکروب، میزان بیماری‌زایی باکتری کورینه باکتریوم دیفتریه، بیماری هم‌زمان دیگر و بالاخره آسیب قبلی در نازوفارنکس دارد. علائم و نشانه‌ها معمولاً دو تا پنج روز پس از عفونت بارز می‌شوند. برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

• وجود یک غشاء ضخیم خاکستری روی گلو و لوزه‌ها
• گلودرد و خشونت صدا
• تورم غدد (غدد لنفاوی بزرگ‌ شده) در گردن
• تنفس مشکل و سریع
• ترشحات بینی
• تب و لرز
• بی‌قراری

در برخی افراد، عفونت با باکتری دیفتری فقط یک بیماری خفیف و یا بدون علائم و نشانه‌های آشکار ایجاد می‌کند. افراد آلوده که از بیماری خود بی‌اطلاع باقی می‌مانند به‌ عنوان حامل دیفتری عمل می‌کنند، زیرا آن‌ها می‌توانند عفونت را حتی بدون نشان دادن بیماری گسترش دهند.

دیفتری پوستی

نوع دوم دیفتری می‌تواند پوست را تحت تأثیر قرار دهد و باعث درد معمولی، قرمزی و تورم که با سایر بیماری‌های پوستی باکتریایی همراه است، شود. زخم تحت پوشش یک غشاء خاکستری نیز ممکن است در دیفتری پوستی ایجاد شود. اگرچه آن‌ها در آب‌ و هوای گرمسیری شایع‌تر هستند، دیفتری پوستی در ایالات‌ متحده نیز رخ می‌دهد به‌ ویژه در میان افراد با سطح بهداشت ضعیف که در محیط‌های شلوغ زندگی می‌کنند.

علل بیماری دیفتری

کلیک کنید

باکتری کورینه باکتریوم دیفتری باعث ایجاد این بیماری می‌شود. معمولاً این باکتری در نزدیکی سطح غشاء مخاطی گلو تکثیر می‌کند. این باکتری از طریق سه مسیر منتشر می‌شود:

قطرات معلق در هوا: هنگامی‌که فرد آلوده عطسه یا سرفه می‌کند قطرات آلوده را در هوا منتشر می‌کند. به‌ویژه در شرایط شلوغ این راه در گسترش بیماری نقش زیادی دارد.
لوازم شخصی آلوده: گاهی اوقات تماس با لوازم مورداستفاده توسط فرد آلوده، نوشیدن از بطری آب او و یا هرگونه تماس نزدیک با موارد دیگر که ترشحات باکتری مولد دیفتری در آن وجود داشته باشد می‌تواند بیماری را منتقل کند مانند حوله و یا اسباب‌بازی.
• شما همچنین می‌توانید با لمس کردن یک زخم آلوده به دیفتری به این بیماری مبتلا شوید.

افرادی که توسط باکتری دیفتری آلوده ‌شده‌اند و درمان ‌نشده‌اند می‌توانند افرادی که نسبت به آن واکسینه نیستند را تا شش هفته آلوده کنند (حتی اگر هیچ علامتی نشان ندهند).

عوامل خطر یا ریسک فاکتورها در بیماری دیفتری

کلیک کنید

افرادی که در افزایش خطر ابتلا به این بیماری هستند عبارت‌اند از:

• کودکان و بزرگ‌سالانی که نسبت به این بیماری ایمن نیستند.
• افرادی که در مناطق شلوغ و با سطح بهداشت پایین زندگی می‌کنند.
• افرادی که به مناطقی سفر می‌کنند که دیفتری در آنجا رواج دارد.

دیفتری به‌ ندرت در ایالات‌ متحده و اروپا که در آن مقامات بهداشتی کودکان را در برابر این بیماری واکسینه می‌کنند رخ می‌دهد. با این‌حال، دیفتری هنوز در کشورهای در حال‌ توسعه که در آن نرخ ایمن‌ سازی پایین است رایج است.

عوارض بیماری دیفتری

کلیک کنید

در صورت عدم درمان، دیفتری می‌تواند منجر به:

مشکلات تنفسی

باکتری دیفتری ممکن است نوعی سم تولید کند. این سم باعث آسیب بافت محل عفونت (معمولاً بینی و گلو) می‌شود. در آن سایت، عفونت ایجاد یک غشاء خاکستری‌ رنگ سخت متشکل از سلول‌های مرده، باکتری‌ها و مواد دیگر است. این غشاء می‌تواند تنفس را مخدوش کند.

آسیب به قلب

سم باکتری از طریق جریان خون منتشر شده و باعث آسیب به بافت‌های دیگر بدن ازجمله عضله قلب شده که نتیجه آن ایجاد عوارضی مانند التهاب عضله قلب (میوکاردیت) می‌باشد. آسیب عضلات قلبی ممکن است خفیف باشد و یا از انواع شدیدی باشد که منجر به نارسایی احتقانی قلب و مرگ ناگهانی شود.

آسیب عصبی

سم باکتری می‌تواند منجر به آسیب‌های عصبی شود. معمولاً اعصاب مربوط به گلو که هدایت عصبی مربوط به بلع را ایجاد می‌کنند، هدف قرار می‌گیرند. اعصاب بازوها و پاها ممکن است ملتهب شود که باعث ضعف عضلانی می‌گردد. اگر سم دیفتری باعث آسیب اعصاب مربوط به عضلات کنترل‌ کننده تنفس شود، این عضلات ممکن است فلج شده و تنفس را با مشکل مواجه کند. تنفس ممکن است پس‌ از آن بدون ماسک و یا دستگاه‌های کمکی غیر ممکن باشد.

تشخیص بیماری دیفتری

کلیک کنید

پزشک ممکن است در بیماری که دارای یک گلو درد با یک غشاء خاکستری روی لوزه و گلو می‌باشد مشکوک به دیفتری شود. وجود این باکتری در نمونه‌ای که از غشاء شکل‌ گرفته در ناحیه گلو برداشته می‌شود و رشد آن در محیط‌های کشت آزمایشگاهی می‌تواند به تشخیص کمک کند. با توجه به اینکه این باکتری تنها در محیط‌های خاصی رشد می‌کند، پزشک می‌بایست در این زمینه متخصص باشد.

پزشک همچنین می‌تواند یک نمونه از بافت زخم آلوده برداشته و آن را در آزمایشگاه  بررسی کند تا در صورت وجود دیفتری پوستی، آن را تشخیص دهد. اگر پزشک به این بیماری شک کند درمان را بلافاصله آغاز می‌کند، حتی قبل از اینکه نتایج آزمایش‌ها آماده شوند.

درمان بیماری دیفتری

کلیک کنید

دیفتری یک بیماری جدی است. پزشکان درمان آن را بلافاصله با داروهای زیر آغاز می‌کنند:

ضد سم (آنتی‌ توکسین) : داروی ضد سم از طریق تزریق داخل ورید یا عضله به خنثی‌سازی سم دیفتری حاضر در بدن کمک خواهد کرد.قبل از دادن ضد سم، پزشکان ممکن است با انجام تست حساسیت پوستی مطمئن شوند که فرد به ضد سم حساسیت ندارد. افرادی که حساسیت دارند باید اول به ضد سم حساسیت‌ زدایی شوند. پزشکان این کار با تزریق دوز کمی از ضد سم و سپس افزایش تدریجی دوز آن انجام می‌دهند.
آنتی‌ بیوتیک‌ها : این بیماری همچنین با آنتی‌ بیوتیک‌هایی مانند پنی‌ سیلین یا اریترومایسین درمان می‌شود. آنتی‌ بیوتیک باعث از بین رفتن باکتری‌های موجود در بدن و پاک‌سازی عفونت می‌شود. آنتی‌بیوتیک مدت‌ زمانی مسری بودن بیماری را کاهش می‌دهد.

کودکان و بزرگ‌سالان مبتلا به بیماری اغلب نیاز دارند که در بیمارستان درمان شوند. آن‌ها ممکن است در یک واحد مراقبت‌های ویژه ایزوله گردند چرا که این بیماری می‌تواند به‌ راحتی به هرکسی که در برابر این بیماری واکسینه نشده انتشار یابد. پزشکان ممکن است مقداری از غشاء خاکستری ضخیم موجود در گلو را به علت آنکه ممکن است مانع تنفس شوند، حذف کند.

© سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا

داروهای مرتبط با این مقاله
مشاهده و جستجوی داروهای بیشتر

شما هم می توانید در مورد این بیماری داستان خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت داستان خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن داستان جدید " کلیک کنید. همچنین داستان شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، داستان شما نمایش داده می شود.
هیچ داستانی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه داستانی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.

شما هم می توانید در مورد این بیماری پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
بیماریهای پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر