فلوکستین (fluoxetine)

داروها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 5 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
نام عمومی فارسی: فلوکستین
نام عمومی انگلیسی: fluoxetine
نام تجاری: Oxactin , Prozac , Prozep
کاربرد: افسردگی ، پرخوری عصبی و اختلال وسواس (OCD)

اطلاعات دارویی فلوکستین

اطلاعات دارویی : فلوکستین برای افسردگی، پرخوری عصبی و اختلال وسواس تجویز می‌شود. علت دقیق افسردگی شناخته‌شده نیست. این بیماری بدون هیچ دلیل روشنی یا توسط یک رویداد در زندگی مانند مشکل در روابط، مرگ و یا بیماری خاص می‌تواند ایجاد شود. افسردگی باعث می‌شود به‌طور مداوم شما خلق‌ و خوی بد داشته باشید و همچنین علائم دیگری در شما ایجاد می‌کند که باعث می‌شود با فعالیت‌های روزانه شما تداخل کند.

پرخوری عصبی نوعی اختلال در غذا خوردن است که فرد بیمار، در مواقعی که شرایط روحی و عصبی خوبی ندارد، نمی‌تواند میزان غذا خوردنش را کنترل کند.

اختلال وسواسی نیز نوعی بیماری است که موجب می‌شود فرد در یک بازه زمانی مشخص، یک کار را به صورت تکراری و پشت سر هم انجام دهد.

سلول‌های مغزی (عصبی) به نام نورون‌ها، مواد شیمیایی را ترشح می‌کنند که بر سایر نورون‌ها اثر تحریکی دارند. این روند منجر به ایجاد یک پالس الکتریکی می‌شود که بسیاری از عملکردهای مغز از آن طریق به انجام می‌رسد. سروتونین یکی از این مواد ترشح شونده در مغز است. وقتی که این مواد شیمیایی ترشح شدند نورون‌های دیگر را تحریک می‌کنند و سپس دوباره به درون نورون‌ها جذب می‌شوند. داروهای ضد افسردگی SSRI نظیر فلوکستین مقدار سروتونین موجود در مغز را افزایش می‌دهند. این مکانیسم سبب کاهش علائم افسردگی، اختلال وسواس فکری عملی و پر خوری عصبی در بعضی از بیماران می‌شود.

موارد منع مصرف داروی فلوکستین

  • به تاریخ انقضای داروی فلوکستین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است، از آن مصرف نکنید.
  • هرگز داروی فلوکستین را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • فلوکستین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک، مصرف نکنید.
  • تداخل دارویی فلوکستین را چک کنید و حتماً به پزشکتان، اطلاع دهید که در حال مصرف چه داروی دیگری هستید.

تداخل دارویی فلوکستین

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

فلوکستین می‌تواند تا چند هفته بعد از آخرین دوز مصرفی، در بدن باقی می‌ماند و با عملکرد سایر داروها تداخل کند. اگر تا 5 هفته گذشته فلوکستین مصرف کرده‌اید، قبل از مصرف هر نوع دارو، به دکتر یا داروساز خود بگویید.

برخی از داروهایی که ممکن است با فلوکستین تداخل کنند، عبارت‌اند از: داروهایی که توسط برخی از آنزیم‌های کبدی از جمله کاربامازپین، وینبلاستین و آنتی آریتمیک از بدن حذف می‌شوند، مانند پروپافنون / فلکاینید، داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای مانند دزیپرامین / ایمی پرامین، داروهای دیگر که می‌توانند باعث خونریزی / کبودی شوند و حاوی داروهای آنتی پلاکت هستند مانند کلوپیدوگرل، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، “رقیق کننده خون” مانند وارفارین.

با توجه به اینکه مهارکننده‌های MAO با فلوکستین تداخل جدی (احتمالاً منجر به مرگ) نشان می‌دهند، از مصرف همزمان این دارو با مهارکننده‌های MAO اجتناب کنید. مهارکننده‌های MAO مانند: ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، راساژیلین (rasagiline)، سلژیلین، ترانیل سیپرومین. همچنین دو هفته قبل و بعد از درمان با فلوکستین ، نباید از مهارکننده‌های MAO استفاده نمایید.

علاوه بر فلوکستین بسیاری از داروها ممکن است ریتم قلب (طولانی شدن زمان QT) را تحت تأثیر قرار دهند، از جمله: پیموزاید و تیوریدازین.

آسپرین می‌تواند خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر پزشک به شما آسپرین با دوز پایین (معمولاً 325-81 میلی‌گرم در روز) را برای پیشگیری از حمله قلبی یا سکته مغزی تجویز کرده است، باید این دارو را حتماً مصرف کنید. راجع به مصرف این دارو با داروهای دیگر با داروساز خود مشورت کنید.

اگر داروهای افزایش دهنده سروتونین را به همراه داروی فلوکستین استفاده نمایید، خطر سمیت به سروتونین در شما افزایش می‌یابد. اگر در حال استفاده از این داورها هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. این داروها عبارت‌اند از: داروهای خیابانی مانند MDMA / “اکستازی”، مخمر سنت جان، داروهای ضد افسردگی خاص (از جمله SSRI ها مانند سیتالوپرام /پاروکستین، SNRI ها مانند دولوکستین (duloxetine) / ونلافاکسین (venlafaxine)). در نظر داشته باشید خطر ابتلا به سندرم سمیت به سروتونین زمانی افزایش می‌یابد که دوز این داروها را افزایش دهید و یا استفاده از این داروها را آغاز نمایید.

اگر داروها یا مواد خواب‌آور مانند: الکل، آنتی‌ هیستامین‌های خاص (از قبیل ستیریزین، دیفن ‌هیدرامین (diphenhydramine))، داروهای خواب و یا اضطراب (مانند دیازپام (diazepam) و زولپیدم (zolpidem))، شل‌کننده‌های عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن (مانند کدئین (codeine)) مصرف می‌کنید، حتماً به پزشک خود بگویید.

داروی فلوکستین ممکن است با آزمایش‌های پزشکی خاص (از جمله اسکن مغز برای بیماری پارکینسون) تداخل کند و باعث نتایج اشتباه شود. قبل از انجام آزمایش به پرسنل آزمایشگاه اطلاع دهید که از داروی فلوکستین استفاده کرده‌اید.

نکاتی که قبل از مصرف فلوکستین باید در نظر گرفته شود

بعضی داروها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد. بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی فلوکستین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورتی که باردار هستید و یا قصد بچه‌دار شدن دارید و یا در صورتی که به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • در صورتی که به اختلالات کبدی و یا کلیوی دچار هستید.
  • اگر به بیماری قلبی خاصی مبتلا هستید.
  • در صورتی که مبتلا به صرع هستید.
  • اگر مبتلا به بیماری دیابت هستید.
  • اگر دچار گلوکوم هستید (آب سیاه-افزایش فشار درون چشم).
  • اگر تاکنون دچار خونریزی‌های غیر طبیعی شده‌اید.
  • اگر به نوعی از بیش فعالی به نام مانیا دچار هستید.
  • اگر تحت درمان الکترو شوک ECT قرار گرفته‌اید.
  • اگر تا به حال به داروی خاصی حساسیت داشته‌اید.
  • اگر در طی دو هفته گذشته از داروی ضدافسردگی مانند داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز (MAOI) استفاده کرده‌اید.
  • اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.

عوارض جانبی احتمالی داروی فلوکستین

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • احساس بیماری ، سوءهاضمه ، اسهال ، خشکی دهان ، سردرد ، تغییرات خلق و خوی مانند احساس اضطراب ، عصبانیت ، فراموش‌ کاری ، احساس بی‌ قراری و لرز ، سرگیجه ، ضعف و خستگی ، تاری دید ، عرق کردن ، اختلال در خواب ، کاهش اشتها ، کاهش وزن ، درد ، کاهش میل جنسی و یا توانایی جنسی ، خمیازه کشیدن ، تپش قلب ، خارش ، تغییر در حس چشایی و مزه

نکته مهم: در برخی از افراد که از داروی فلوکستین استفاده می‌کنند ممکن است علائم آلرژی دارویی دیده شود. اگرچه این مورد بسیار نادر است اما در صورتی که هر نوع ورم در اطراف دهان و یا صورت، مشکلات تنفسی و یا کهیرهای شدید پوستی در خود مشاهده کردید به پزشکتان اطلاع دهید.

اگر علائمی در شما پدید آمد که احساس می‌کنید به‌ واسطه مصرف فلوکستین می‌باشد با پزشک خود صحبت کنید.

نحوه نگهداری داروی فلوکستین

  • تمامی داروها را دور از دسترس کودکان نگه‌ دارید.
  • دارو را در جای خنک، خشک و دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.

 آیا می‌خواهید راجع به این داروها اطلاعات بیشتری کسب کنید؟


مقاله پیشنهادی دکتر سوشا:

تهیه و ترجمه : مرجع تخصصی پزشکی و سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این دارو پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این دارو مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر