پروکلرپرازین (Prochlorperazine)

داروها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 3 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
نام عمومی فارسی: پروکلرپرازین
نام عمومی انگلیسی: Prochlorperazine
نام تجاری: Buccastem , Stemetil
کاربرد: درمان سرگیجه و مشکلاتی در تعادل - درمان تهوع و استفراغ - تسکین اضطراب و بیقراری شدید - جنون جوانی (اسکیزوفرنی)

اطلاعات دارویی پروکلرپرازین

اطلاعات دارویی : پروکلرپرازین متعلق به گروهی از داروها به نام «فنوتیازین‌ها» است. این دارو برای انواع بیماری‌هایی از جمله مشکلاتی در تعادل و سرگیجه، بیماری، اضطراب و بیقراری و اسکیزوفرنی تجویز می‌شود. پروکلرپرازین با مسدود کردن عمل یک ماده شیمیایی به نام دوپامین (این ماده بر روی سیستم عصبی در مغز اثر می‌کند) تاثیر خود را اعمال می‌‌کند.

موارد منع مصرف داروی پروکلرپرازین

• به تاریخ انقضای داروی پروکلرپرازین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است، از آن مصرف نکنید.
• هرگز داروی پروکلرپرازین را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
• داروی پروکلرپرازین را بیش از دوز تجویزشده توسط پزشک، مصرف نکنید.
• تداخل دارویی پروکلرپرازین را چک کنید و حتماً به پزشکتان، اطلاع دهید که در حال مصرف چه داروی دیگری هستید.
• پروکلرپرازین ممکن است شما راخواب‌آلوده و گیج کند، از رانندگی کردن بعد از مصرف این دارو اجتناب کنید.

تداخل دارویی پروکلرپرازین

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

برخی از داروهایی که ممکن است با داروی پروکلرپرازین تداخل کنند عبارت‌اند از: کابرگولین (cabergoline)، دوفتیلید (dofetilide)، متوکلوپرامید (metoclopramide).

اگر داروهایی مصرف می‌کنید که باعث خواب‌ آلودگی می‌شوند، به دکتر یا داروساز خود بگویید، از جمله: الکل، آنتی‌هیستامین‌ها (از قبیل ستیریزین (cetirizine)، دیفن هیدرامین (diphenhydramine))، داروهای خواب و یا ضد اضطراب (مانند آلپرازولام (alprazolam)، دیازپام (diazepam)، زولپیدم (zolpidem))، شل‌کننده‌های عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن (مانند کدئین).

برچسب بر روی تمام داروهای خود را (مانند داروهای آلرژی یا سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید چرا که برخی از آن‌ها از موادی تشکیل شده‌اند که باعث خواب‌آلودگی می‌شوند. از داروساز خود در مورد استفاده از آن‌ها سؤال کنید تا با خیال راحت بتوانید از این داروها استفاده کنید.

نکاتی که قبل از مصرف پروکلرپرازین باید در نظر گرفته شود

بعضی دارو‌ها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو‌ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی پروکلرپرازین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

• در صورتی که باردارید و یا به نوزاد خود شیر می‌دهید.
• در صورتی که هرگونه مشکل قلبی-عروقی دارید.
• در صورتی که مشکل کبدی، کلیوی و یا پروستات دارید.
• در صورتی که مشکل تنفسی دارید.
• اگر مبتلابه هر یک از بیماری‌های زیر هستید، از جمله: صرع، بیماری پارکینسون، افسردگی، گلوکوم (افزایش فشار در چشم) و میاستنی گراویس (یک بیماری ضعف عضلانی).
• اگر شما دچار زردی (یرقان) (زردی پوست یا سفیدی چشم) و یا اختلال خونی دیگر هستید.
• اگر شما در غده آدرنال خود تومور دارید (بیماری به نام فئوکروموسیتوم).
• اگر در حال حاضر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
• اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی را دارید.

عوارض جانبی احتمالی داروی پروکلرپرازین

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند؛ اما بسیاری از مصرف‌کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

• احساس سرگیجه یا خواب آلودگی، تاری دید، کاهش زمان عکس‌العمل، سردرد، خشکی دهان، احساس لرز و بی‌قراری، حرکات غیر معمول و یا غیر قابل کنترل عضلات، تغییر درجه حرارت بدن، تغییر وزن، اختلال در خواب، تغییرات خلق و خوی، گرفتگی بینی، تغییر در توان جنسی، بزرگ شدن پستان، تولید شیر پستان، مشکلات قاعدگی، ضربان قلب سریع، یبوست، مشکل دفع ادرار

نکته مهم: اگر شما تجربه علائمی مانند سفتی عضلات، تب، گیجی، ضربان قلب سریع و تعریق را داشتید، سریعاً با پزشک تماس بگیرید و راجع به علائمتان توضیح دهید. این علائم ممکن است مربوط به یک بیماری جدی نادر به نام سندرم نورولپتیک بدخیم باشد.

اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از پروکلرپرازین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

نحوه نگهداری داروی پروکلرپرازین

• تمامی داروها را دور از دسترس کودکان نگه ‌دارید.
• دارو را در جای خنک، خشک و دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.


آیا می‌خواهید راجع به این داروها اطلاعات بیشتری کسب کنید؟


مقاله پیشنهادی دکتر سوشا:

تهیه و ترجمه : مرجع تخصصی پزشکی و سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این دارو پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این دارو مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر