سایمتیدین | Cimetidine

داروها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 5 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
نام عمومی فارسی: سایمتیدین
نام عمومی انگلیسی: Cimetidine
نام تجاری:
کاربرد: درمان بیماری‌های مرتبط با اسید معده -رفلاکس معده - زخم‌ معده و دوازدهه - عفونت هلیکوباکتر پیلوری - سندرم زولینگر زیلسون

 اشکال دارویی  سایمتیدین

  • قرص ، آمپول ، شربت

 اطلاعات دارویی سایمتیدین

سایمتیدین به گروهی از داروها که سبب کاهش تولید اسید توسط سلول‌های پوشاننده معده می‌شوند تعلق دارد. این داروها آنتاگونیست‌های گیرنده H2 هیستامین نام دارند. ولی به طور رایج مهارکننده‌ H2 نامیده می‌شوند. سایمتیدین برای درمان بیماری‌های که بر اثر تولید بیش از حد اسید معده ایجاد شده‌اند مفید می‌باشد. این بیماری‌ها نظیر زخم معده، زخم‌های اثنی عشر، رفلاکس معده و سوء هاضمه می‌باشد.

به طور طبیعی اسید معده برای هضم غذا تولید می‌شود. مقدار بیش از حد اسید، سبب آسیب زدن به آستر پوشاننده معده می‌گردد که نتیجه آن التهاب، زخم و سایر بیماری‌ها می‌باشد. سایمتیدین با کاهش تولید اسید در معده اثر خود را اعمال می‌کند. این مکانیسم سبب کاهش علائم بیماری و کمک به بهبود روند درمانی در بیماری می‌گردد.ساز و کار داروهایی مثل سایمتیدین به پیشگیری از تولید زخم‌های معده و فرایند بهبود زخم معده کمک می‌کند. 

مقدار و روش مصرف داروی سایمتیدین

  • قبل از شروع درمان با داروی سایمتیدین ، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
  • دوز و مقدار داروی سایمتیدین ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. دوزهای مختلفی مانند 200، 400 و 800 میلی گرم از این دارو وجود دارد که ممکن است قرص‌ها یک بار، دو بار یا چهار بار در روز تجویز شود. 
  • اگر داروی سایمتیدین را خودتان برای علائمی مانند سوزش سر دل و یا سوء هاضمه خریداری کرده‌اید، می‌توانید یک قرص 200 میلی گرم را تا چهار بار در روز مصرف کنید. ممکن است لازم باشد قرص‌ها را یک یا دو روز مصرف کنید تا علائمتان کنترل شود. قرص را با آب آشامیدنی بنوشید. اگر علائم شما در عرض چند روز بهبود نیافت، باید با پزشک خود مشورت کنید. شما نباید این دارو را بیش از دو هفته بدون مشورت با دکتر مصرف کنید.
  • سایمتیدین را می‌توانید قبل یا بعد از غذا بخورید تا دچار سوء هاضمه نشوید.
  • اگر فراموش کردید که دوز داروی سایمتیدین روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.

موارد منع مصرف داروی سایمتیدین

  • به تاریخ انقضای داروی سایمتیدین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است،از آن مصرف نکنید.
  • هرگز داروی سایمتیدین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • تداخل دارویی سایمتیدین را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.

مصرف سایمتیدین در دوران بارداری و شیردهی

نباید در دوران بارداری و شیردهی، دارویی را خودسرانه استفاده کنید. داروها می‌توانند آثار مخربی روی جنین و یا خودتان داشته باشند.

تاثیر سایمتیدین بر رانندگی و کار با ماشین آلات

سایمتیدین ممکن است شما را گیج یا خواب آلود کند، قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.

 تداخلات دارویی سایمتیدین

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

برخی از داروهایی که ممکن است با سایمتیدین تداخل کنند عبارت‌اند از: سیساپراید، دوفتیلید، اپی روبیسین (epirubicin)، تیکلوپیدین، آرتمتر (artemether)، کلوپیدوگرل، لومفانترین، متفورمین، موکلوبماید (moclobemide)، موریسیزین (moricizine)، کینیدین، سولفادیازین.

این دارو می‌تواند حذف سایر داروها از بدن شما را کاهش دهد و بر کارکرد آنها تأثیر بگذارد. نمونه‌هایی از داروهای متاثر عبارتند از:داروهای متوپرولول، پروپرانولول، تاریستین، وارفارین، زالپلون (zaleplon)، مسدود کننده‌های کانال کلسیم (مانند دیلتیازم)، داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای (مانند آمی تریپتیلین)، تئوفیلین.

برخی از داروها به اسید معده نیاز دارند تا به درستی جذب بدن شوند. سایمتیدین اسید معده را کاهش می‌دهد، بنابراین روی عملکرد بعضی داروها تأثیر می‌گذارد. برخی از این داروهایی که تحت تأثیر این دارو قرار می‌گیرند، عبارتند از: آتازاناویر (atazanavir)، داساتینیب (dasatinib)، پازوپانیب (pazopanib)، دلاویردین، ضد قارچ‌های آزولی خاص (ایتراکونازول (itraconazole)، کتوکونازول (ketoconazole)، پوساکونازول (posaconazole)).

برچسب روی تمام داروهایتان به‌خصوص داروهای ضد درد یا تب (داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپیرین ، ایبوپروفن (ibuprofen) و ناپروکسن) را بررسی کنید، زیرا مواد تشکیل‌ دهنده‌ ای آن‌ها شبیه به ملوکسیکام است و ممکن است عوارض جانبی این دارو را شدیدتر کند. اگر پزشک به شما آسپرین با دوز پایین (معمولاً 325-81 میلی‌گرم در روز) را برای جلوگیری از حمله قلبی یا سکته مغزی تجویز کرده است، باید این دارو را حتماً مصرف کنید.حتماً راجع به مصرف این دارو با داروهای دیگر با داروساز خود مشورت کنید.

سیگار کشیدن روی عملکرد و کارایی سایمتیدین تأثیر می‌گذارد. اگر سیگار می‌کشید یا به تازگی سیگار کشیدن را ترک کرده‌اید ، به دکتر خود اطلاع دهید.

داروی سایمتیدین و دیگر داروهای مسدود کننده H2 مشابه (مانند (مانند فاموتیدین ، نیزاتیدین ، رانیتیدین) بدون نسخه نیز به فروش می‌رسند، اما این داروها را همراه با هم استفاده نکنید

موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی سایمتیدین

بعضی دارو‌ها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو‌ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی سایمتیدین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورتی‌ که باردار هستید و یا قصد باردارشدن دارید یا در صورتی‌ که به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • اگر هرگونه مشکل کبدی یا کلیوی دارید.
  • اگر شما هر یک از این علائم را دارید: اشکال در بلع، از دست دادن خون، کاهش وزن و یا اگر شما بیمار (تهوع) هستید.
  • اگر در حاضر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
  • اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.

عوارض جانبی داروی سایمتیدین

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌ کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • احساس بیماری و شکم درد: غذاهای ساده و بدون ادویه مصرف کنید. 
  • سردرد و سرگیجه: مقدار زیادی آب و مایعات بخورید و از پزشک بخواهید تا مسکن مناسبی برایتان تجویز نماید.
  • اسهال : مقدار زیادی آب بنوشید تا آب از دست رفته تأمین شود.
  • یبوست: مقدار زیادی آب بنوشید.

اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می‌کنید به خاطر استفاده از داروی سایمتیدین می‌باشد، با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف بیش از حد داروی سایمتیدین (مسمومیت دارویی)

  • سایمتیدین را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید.
  • اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تغییرات ذهنی یا خلقی، مشکل تکلم، ناتوانی در بیدار ماندن، تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

شرایط نگهداری داروی سایمتیدین

  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه‌ دارید.

آیا می‌خواهید راجع به این داروها اطلاعات بیشتری داشته باشید؟


بیشتر بخوانید:


منبع مقاله :
تهیه و ترجمه : سایت سلامت دکتر سوشا
بازگشت به صفحه اطلاعات دارویی

شما هم می توانید در مورد این دارو پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این دارو مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر