تیزانیدین (Tizanidine)

داروها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 3 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
نام عمومی فارسی: تیزانیدین
نام عمومی انگلیسی: Tizanidine
نام تجاری: Zanaflex
کاربرد: شل کننده عضلات - اسپاسم های عضلانی

اطلاعات دارویی تیزانیدین

اطلاعات دارویی : تیزانیدین به گروهی از داروها به نام آرام کننده‌های عضلانی تعلق دارد. آرام کننده‌های عضلانی داروهایی هستند که سبب پیشگیری و یا کاهش اسپاسم‌های عضلانی می‌شود. اسپاسم زمانی اتفاق می‌افتد که عضلات سفت شده و به کار بردن آن دشوارتر شود. تیزانیدین برای تسکین اسپاسمی که ناشی از بیماری‌های مانند مولتیپل اسکلروزیس و آسیب‌های دراز مدت در کمر و یا سر رخ می‌دهد. تیزانیدین بر عصب‌های مغز و نخاع می‌شود.

موارد منع مصرف داروی تیزانیدین

  • به تاریخ انقضای داروی تیزانیدین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است، از آن مصرف نکنید.
  • هرگز تیزانیدین را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • دارو را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک، مصرف نکنید.
  • تداخل دارویی تیزانیدین را چک کنید و حتماً به پزشکتان، اطلاع دهید که در حال مصرف چه داروی دیگری هستید.
  • داروی تیزانیدین ممکن است باعث سرگیجه یا خواب آلودگی شود، آن را هنگام رانندگی و یا کار با دستگاه‌هایی که احتیاج به تمرکز دارند، استفاده نکنید.

تداخل دارویی تیزانیدین

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

برخی از داروهایی که ممکن است با تیزانیدین تداخل کنند عبارتند از: داروهای خاص برای درمان فشار خون بالا (آگونیست‌های آلفا مانند کلونیدین، متیل دوپا (methyldopa)).

برخی از داروها می‌توانند بر حذف تیزانیدین از بدن تأثیر گذارند و به این ترتیب عملکرد تیزانیدین را تحت تأثیر قرار دهند، این داروها عبارتند از: قرص‌های کنترل تولد، سیپروفلوکساسین، فلووکسامین و … 

اگر داروها یا مواد خواب‌آور مانند: الکل، آنتی‌هیستامین‌های خاص (از قبیل ستیریزین ، دیفن هیدرامین (diphenhydramine))، داروهای خواب و یا اضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام و زولپیدم (zolpidem))، شل‌کننده‌های عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن (مانند کدئین (codeine) و هیدروکدون (hydrocodone)) مصرف می‌کنید، حتماً به پزشک خود بگویید.

برچسب روی تمام داروهای خود را (مانند داروهای آلرژی یا سرماخوردگی و سرفه) بررسی کنید زیرا مواد تشکیل‌دهنده اکثر آن‌ها باعث خواب آلودگی می‌شود. از دکتر یا داروساز خود راجع به مصرف این داروها سؤال کنید.

نکاتی که قبل از مصرف تیزانیدین باید در نظر گرفته شود

بعضی داروها را نمی‌توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد. بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی تیزانیدین ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورت حاملگی و یا در صورتی که نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • اگر هر گونه مشکل کبدی و یا کلیوی دارید.
  • اگر در حال حاضر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمام داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
  • در صورتی که تاکنون به هر نوع دارو آلرژی داشته‌اید.

عوارض جانبی احتمالی داروی تیزانیدین

تمام داروها در کنار تأثیرات مثبتشان، می‌توانند مسبب عوارض ناخواسته‌ای در بدن باشند. اگر چه این عوارض در همه افراد به وجود نمی‌آید. با گذر زمان بدن خود را با داروی جدید وفق می‌دهد و این علائم نیز برطرف می‌شوند اما اگر علائم زیر ادامه پیدا کرد و یا رنج آور شد با پزشک خود مشورت نمایید.

  • ضعف و خستگی: در این شرایط از رانندگی کردن و کار با ابزار خودداری کنید.
  • خشکی دهان: از آدامس‌های بدون شکر استفاده کنید.
  • آشفتگی معده: غذاهای ساده مصرف کنید و از خوردن غذاهای تند و پر چربخودداری نمایید.
  • احساس سرگیجه به‌ویژه زمانی که از جایتان بلند می‌شوید: آهسته راه رفتن می‌تواند به حل این مشکل کمک کند.
  • مشکل در خوابیدن: در صورت آزار دهنده شدن با پزشک خود مشورت نمایید.

نکته مهم: در برخی از مردم که تیزانیدین مصرف می‌کنند ممکن است مشکلات کمی ایجاد شود. اگرچه پزشک این موارد را تحت کنترل دارد اما به محض اینکه علائمی نظیر بیماری، کاهش وزن و خستگی مفرط را در خود مشاهده کردید به پزشک مراجعه نمایید.

اگر علائم دیگری در خود مشاهده کردید که فکر می‌کنید به دلیل مصرف تیزانیدین می‌باشد به پزشک اطلاع دهید.

نحوه نگهداری داروی تیزانیدین

• دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید.

• دارو را دور از دسترس کودکان قرار دهید.


دوست دارید راجع به این داروها اطلاعات بیشتری کسب کنید؟


مقاله پیشنهادی دکتر سوشا:

تهیه و ترجمه : مرجع تخصصی پزشکی و سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این دارو پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این دارو مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر