سوزاک (Gonorrhea)

بیماری ها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: < 1 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
داستان خود را برای ما تعریف کنید
سوزاک (Gonorrhea)

درباره بیماری سوزاک

اطلاعات بیماریها : سوزاک یک عفونت باکتریایی منتقله از راه جنسی است که می‌تواند هر دو جنس مرد و زن را آلوده سازد. سوزاک اغلب بر مجرای خروجی مثانه، مقعد و گلو تأثیر می‌گذارد. در زنان، سوزاک همچنین می‌تواند دهانه رحم را آلوده کند.

سوزاک اغلب در هنگام رابطه جنسی منتقل می‌شود. اما نوزادان ممکن است در هنگام زایمان در صورت ابتلای مادران آلوده شوند. در نوزادان، سوزاک اغلب بر چشم تأثیر می‌گذارد.

سوزاک یک عفونت رایج است که در بسیاری از موارد، باعث عوارضی نمی‌شود. شما معمولاً متوجه عفونتان نمی‌شوید. استفاده از کاندوم هنگام برقراری رابطه جنسی و داشتن ارتباطات جنسی تک‌ همسری بهترین راه برای جلوگیری از بیماری‌های مقاربتی می‌باشد.

علائم و نشانه‌های بیماری سوزاک

کلیک کنید

برحسب اینکه بیمار زن باشد یا مرد و این‌که کدام قسمت از بدن آلوده‌ شده باشد، علائم و نشانه‌های بیماری سوزاک متفاوت و به‌ قرار زیر است:

علائم و نشانه‌های سوزاک در مردان

از آنجایی‌ که راه اصلی ورود میکروب به بدن از طریق پیشابراه است لذا شایع‌ترین شکل بیماری سوزاک، التهاب و عفونت پیشابراه است که در اصطلاح پزشکی به آن اورتریت گفته می‌شود و با سوزش و تکرر ادرار، حساسیت آلت تناسلی و ترشح چرکی (زرد روشن یا تیره) از پیشابراه مشخص می‌شود. در صورتی که درمان صورت نگیرد اورتریت برای ۳ الی ۷ هفته باقی می‌ماند و پس‌ از آن به‌ تدریج خودبه‌خود برطرف می‌شود و پس از سه ماه حدود ۹۵ بیماران بدون علامت می‌شوند ولی میکروب در دستگاه تناسلی آن‌ها باقی می‌ماند و عوارضی را به همراه خواهد داشت.

علائم و نشانه‌های سوزاک در زنان

برخلاف مردان، در زنان اورتریتت گونوکوکی (سوزاکی) چندان شایع نیست و بیماری بیشتر گردن رحم را گرفتار می‌کند که به آن سرویسیت گفته می‌شود. در حدود نیمی از مبتلایان به این نوع عفونت گردن رحم، بدون علامت هستند و بقیه موارد به‌صورت افزایش ترشح مهبل (اغلب چرکی)، حساسیت فرج، مقاربت دردناک، خونریزی قاعدگی نامنظم و گاهی سوزش و تکرر ادرار تظاهر می‌کند. اورتریت زنان تقریباً علائمی شبیه اورتریت مردان دارد. یکی دیگر از تظاهرات سوزاک در زنان، التهاب و عفونت ضمائم لگنی است که به آن بیماری التهابی لگن گفته می‌شود. این حالت در حدود ۲۰ درصد زنان بیماری که درمان‌ نشده‌اند به وجود می‌آید و علت آن انتشار عفونت به داخل رحم و لوله‌های رحم (و گاهی خارج از آن‌ها) است. این شکل از بیماری خود را به‌ صورت تب، لرز، دردهای قولنجی قسمت تحتانی شکم (زیر ناف، بالای شرمگاه) یا کمر و ترشحات چرکی از مهبل نشان می‌دهد. در موقع معاینه لگن، این گروه از بیماران، لمس و حرکت دادن گردن رحم، تنه رحم، لوله رحمی و یا تخمدان‌ها باعث بروز درد شدید می‌شود.

عفونت سوزاکی مقعد

در آن گروه از بیمارانی که آمیزش مقعدی دارند (چه در هم‌جنس بازان و چه در زنان) معمولاً مخاط داخلی مقعد و راست‌روده (رکتوم) مبتلا می‌شود که در اصطلاح پزشکی به آن پروکتیت) گفته می‌شود. در اکثر موارد ۹۰% این حالت بدون علامت است و موارد علامت‌دار آن به‌ صورت ترشح چرکی و گاهی خونریزی از مقعد، احساس زورپیچ و درد موقع اجابت مزاج تظاهر می‌کند.

عفونت سوزاکی حلق

این حالت در ۴۰% مردان هم‌جنس‌ باز و زنانی که با مردان آلوده آمیزش دهانی انجام می‌دهند بروز می‌کند ولی معمولاً بدون علامت بوده فقط ممکن است شخص دچار سوزش و درد گلو شود.

عفونت منتشر سوزاکی

در حدود ۱ تا ۳ درصد مبتلایان به سوزاک، میکروب وارد خون شده و در سراسر بدن پخش می‌شود که به آن عفونت منتشر سوزاکی گفته می‌شود و می‌تواند منجر به عفونت مفاصل، عفونت پرده‌های مغز یا همان مننژ و یا عفونت لایه داخلی قلب (اندوکاردیت) شود. این حالت در مبتلایان بدون علامت و خصوصاً در زنان آلوده شایع‌تر هستند.

علل بیماری سوزاک

کلیک کنید

عامل این بیماری یک باکتری به نام نیسریا گونره (Neisseria gonorrhoeae) است. این باکتری در درجه حرارت ۴۲ درجه سانتی‌گراد در مدت ۵ تا ۱۵ ساعت و در درجه حرارت ۵۵ درجه سانتی‌گراد در عرض ۵ دقیقه می‌میرد. همچنین این میکروب خارج از بدن، در محیطی خشک و آفتابی در کمتر از ۱ تا ۲ ساعت نابود می‌شود.

انسان تنها مخزن و منبع این میکروب است و در محیط خارج و سایر حیوانات یافت نمی‌شود. لذا تنها راه ابتلا به این بیماری تماس جنسی با فرد آلوده است.

راه اصلی انتقال و ابتلای به سوزاک آمیزش جنسی است و به همین دلیل مردان بیشتر دچار التهاب و عفونت پیشابراه و زنان دچار التهاب و عفونت مهبل یا گردن رحم یا داخل رحم می‌شوند. ولی می‌تواند در اثر تماس ترشحات فرد بیمار با مخاط دهان (در اثر آمیزش دهانی)، مخاط داخل مقعد (آمیزش مقعدی) و یا تماس دستان آلوده به چشم‌ها نیز شخص آلوده و بیمار شود (به ترتیب موجب عفونت دهان، عفونت راست‌روده و چشم شود). به همین صورت، نوزادانی که از مادران آلوده به دنیا می‌آیند ممکن است طی زایمان، میکروب از داخل مهبل به چشم‌هایشان وارد شده و آن‌ها را بیمار کند (عفونت چشم نوزاد).

عوامل خطر یا ریسک فاکتورها در بیماری سوزاک

کلیک کنید

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به عفونت سوزاک را افزایش دهند عبارت‌اند از:

• سن و سال بالا
• داشتن شریک جنسی جدید
• داشتن شرکای جنسی متعدد
• تشخیص سوزاک قبلی
• داشتن سایر عفونت‌های منتقله از راه جنسی

عوارض بیماری سوزاک

کلیک کنید

در مردان ممکن است عفونت به پروستات راه یابد و موجب پروستاتیت (التهاب پروستات) و ناتوانی جنسی شود و یا اینکه لوله‌های منی بر را گرفتار کند که در صورت عدم درمان شخص عقیم (نازا) شود (به علت بسته شدن این لوله‌ها). در زنان اگر درمان صورت نگیرد عفونت لوله‌های رحمی (موسوم به سالپنژیت) می‌تواند باعث چسبندگی و تنگی مجرای این لوله‌ها و درنتیجه حاملگی خارج رحمی یا نازایی شود.

تشخیص بیماری سوزاک

کلیک کنید

روش تشخیص سوزاک تهیه نمونه از ترشحات داخل پیشابراه و بررسی آن زیر میکروسکوپ و در موارد مشکوک، کشت آن است. برای این منظور، صبح پس از بیدار شدن، از طریق استبراء، ترشحات پیشابراه خارج و در ظرفی ریخته می‌شود ۱۰ سی‌سی اول ادرار نیز در ظرفی دیگر جمع می‌شود. در حالت بیماری، میکروب و تعداد زیادی گلبول‌های سفید در نمونه به‌ دست‌ آمده در زیر میکروسکوپ مشاهده می‌شود (در مواردی ممکن است یک میله چوبی نازک که سر آن پنبه‌ای است ۲ تا ۳ سانتی‌متر داخل پیشابراه کرده و بدین ترتیب نمونه تهیه شود).

درمان بیماری سوزاک

کلیک کنید

درمان تمامی موارد سوزاک، مصرف آنتی‌بیوتیک است که برحسب محل گرفتاری و شدت بیماری، نوع آنتی‌بیوتیک مصرفی، طول مدت درمان و روش مصرف آن متفاوت و با نظر پزشک می‌باشد. پس از پایان درمان باید آزمایش مجدداً تکرار شود.

شریک یا شرکا جنسی فرد مبتلا به سوزاک (چه علامت‌دار و چه بدون علامت) باید مورد آزمایش و در صورت مثبت بودن، تحت درمان قرار گیرد. توجه داشته باشید ممکن است طرف مقابل شما به‌ ظاهر سالم باشد ولی آلوده باشد که در صورت عدم درمان دچار عوارض مزمن و خطرناک بیماری می‌شود و یا مجدداً بیماری را به خود شما منتقل می‌کند.

در صورت بروز عفونت چشم در نوزادان می‌توان درمان آنتی‌بیوتیکی را در هنگام تولد برای آن‌ها آغاز کرد.

پیشگیری از بیماری سوزاک

کلیک کنید

برای اینکه اصلاً مبتلابه سوزاک نشوید باید از معاشقه و تماس جنسی خارج از محدوده زناشویی خودداری نمود. در سایر موارد، رعایت نکات زیر می‌تواند امکان ابتلا به سوزاک را بسیار کاهش دهد:

• از آمیزش جنسی با افرادی که شرکای جنسی متعدد دارند خودداری کنید.
• در موقع آمیزش جنسی از کاندوم استفاده کنید.
• طی دقایق اول پس از آمیزش جنسی ادرار کرده و در پایان نیز عمل استبراء را انجام دهید.

© سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این بیماری داستان خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت داستان خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن داستان جدید " کلیک کنید. همچنین داستان شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، داستان شما نمایش داده می شود.
هیچ داستانی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه داستانی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.

شما هم می توانید در مورد این بیماری پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
بیماریهای پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر