سل | (Tuberculosis (TB

بیماری ها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 2 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
داستان خود را برای ما تعریف کنید
سل | (Tuberculosis (TB

درباره بیماری سل

اطلاعات بیماریها : بیماری سل یک بیماری باکتریال است که به‌ وسیله مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (Mycobacterium tuberculosis) (و گاه مایکوباکتریوم بویس(Bovis) و مایکوباکتریوم افریکانوم (Africanum)) ایجاد می‌شود.

عفونت سلی (یا آلودگی به میکروب سل) زمانی اتفاق می‌افتد که فرد با سیل سل را در بدنش حمل کند، اما تعداد باکتری‌ها کم بوده و در حالت خفته قرار داشته باشند. در این حالت این باکتری‌های خفته تحت کنترل سیستم دفاعی بدن بوده و باعث بیماری نمی‌شوند. بسیاری از مردم جهان به این عفونت دچار بوده و در عین‌ حال سالم می‌باشند.

بیماری سل حالتی است که در آن یک یا چند ارگان بدن بیمار شده و ابتلای خود را با بروز علائم و نشانه‌های بالینی متظاهر می‌کنند؛ که این امر به دلیل آن است که باسیل‌های سل موجود در بدن شروع به تکثیر نموده و تعدادشان به حدی می‌رسد که بر دفاع بدن غلبه می‌کند.

راه انتقال

مهم‌ترین منبع عفونت، بیماری است مبتلا به بیماری سل ریوی که سرفه می‌کند و معمولاً دارای گسترده خلط مثبت است. سرفه در چنین فردی سبب ایجاد ذرات کوچک عفونی می‌شود که حاوی باسیل‌های سل هستند. هر سرفه قادر است تا ۳۰۰۰ ذره عفونی را تولید کند. این ذرات عفونی همچنین می‌توانند از طریق صحبت کردن، عطسه، تف کردن و آواز خواندن در هوا منتشر شده و مدت‌ها به‌ صورت معلق در هوا باقی بمانند.

تابش مستقیم نور خورشید ظرف مدت ۵ دقیقه با سیل‌های سل را می‌کشد، اما این ارگانیسم‌ها می‌توانند مدت‌ها در تاریکی زنده بمانند. به همین دلیل است که انتقال عموماً در مکان‌های بسته صورت می‌پذیرد.

راه‌هایی که سل از طریق آن‌ها منتقل نمی‌شود : بیماری سل از طریق غذا، آب، تماس جنسی، تزریق خون یا نیش حشرات انتقال نمی‌یابد.

سیر بیماری و انواع آن

عفونت با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می‌تواند در هر سنی اتفاق افتد. از زمان عفونت با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، فرد می‌تواند برای سال‌های سال و حتی تمام عمر در مرحله عفونت باقی بماند. اغلبِ افراد غیر مبتلا به ویروس ایدز (حدود ۹۰% موارد) در صورت عفونت با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس هرگز به بیماری فعال سل مبتلا نمی‌شوند. در چنین افرادی که فاقد علائم بالینی اما آلوده به میکروب بیماری سل می‌باشند، تنها مدرک نشان‌ دهنده عفونت ممکن است داشتن یک تست پوستی توبرکولین مثبت باشد.

افراد آلوده به مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در هرزمانی ممکن است به بیماری سل مبتلا شوند؛ و این بیماری می‌تواند اغلبِ بافت‌ها و اندام‌های بدن “به‌ ویژه ریه‌ها” را درگیر کند. شانس بروز بیماری در فاصله زمانی کوتاهی پس از عفونت در بالاترین حد خود قرار دارد، اما باگذشت زمان به‌ طور ثابت کاهش می‌یابد. در شیرخواران و کودکان به دلیل ناکامل بودن سیستم ایمنی، خطر ابتلا به بیماری سل (یعنی تبدیل عفونت ریه‌ها به سایر بخش‌های بدن بالاتر می‌باشد.

در کودکان بیمار، ابتلا به بیماری سل معمولاً ظرف دو سال اول بعد از مواجهه و عفونت اتفاق می‌افتد. اما اغلبِ کودکان آلوده، در زمان طفولیت به بیماری مبتلا نشده و بیماری سل در آن‌ها ممکن است بعدها در زمانی در طول عمرشان ایجاد شود. استرس‌های فیزیکی و روانی متفاوتی ممکن است سبب پیشرفت و تبدیل مرحله عفونت به بیماری سل گردد.

علائم و نشانه‌های بیماری سل

کلیک کنید

چنانچه گفته شد بیماری سل می‌تواند به‌صورت نهفته بماند اما در صورت فعال شدن می‌تواند علائم زیر را بارز سازد:

• سرفه‌هایی که سه هفته یا بیشتر طول می‌کشد
• سرفه خونی
• درد قفسه سینه یا درد به دنبال هر بار تنفس یا سرفه
• کاهش ناخواسته وزن
• خستگی
• تب
• تعریق شبانه
• لرز
• از دست دادن اشتها

عوامل خطر یا ریسک فاکتورها در بیماری سل

کلیک کنید

یکسری عوامل احتمال ابتلا به بیماری سل را افزایش می‌دهند:

• سیستم ایمنی ضعیف
• سفر به مناطقی که بیماری سل شیوع دارد یا زندگی در این مناطق
• فقر و سوءمصرف مواد
• کار در مراکز بهداشتی درگیر با افراد مبتلا

تشخیص بیماری سل

کلیک کنید

انواع روش‌های تشخیصی سل ریوی

1) کشف باسیل سل

آزمایش اسمیر مستقیم خلط (Direct Smear Microscopy) : اساس تشخیص بیماری سل ریوی آزمایش مستقیم و ساده خلط بیماران مشکوک است.در این روش نمونه خلط پس از گسترش بر روی لام به روش رنگ‌ آمیزی ذیل نلسون مورد بررسی قرار می‌گیرد. برای مثبت شدن این آزمایش نیاز به وجود حداقل ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ باسیل در یک میلی‌لیتر از نمونه خلط است.

کشت : کشت خلط نسبت به آزمایش مستقیم خلط از حساسیت بیشتری برخوردار است ولیکن نتایج آزمایش معمولاً پس از ۴ الی ۸ هفته مشخص می‌گردد. همچنین انجام کشت خلط نیازمند مرکزی مجهز با تکنسین‌های ورزیده است که در همه‌جا میسر نمی‌باشد. ضمناً کشت خلط به‌ منظور تعیین هویت مایکوباکتریوم و بررسی مقاومت میکروب در برابر داروهای ضد سل (تست حساسیت دارویی) نیز استفاده می‌گردد.

سایر روش‌های آزمایشگاهی : لازم به ذکر است که در حال حاضر روش‌های آزمایشگاهی متفاوت و پیچیده میکروبیولوژیک و ایمونولوژیک در مراکز تحقیقاتی در حال آزمایش می‌باشند که به دلایل مختلف (از جمله پاسخ‌های مثبت کاذب، نیاز به تجهیزات و شرایط خاص و نیز هزینه بالای تمام‌ شده)، آن را به‌ جز در موارد پژوهشی، تنها برای موارد شک قوی به اشکال سخت و کشنده سل نظیر مننژیت سلی که از طرق دیگر نتوانسته‌ایم آن را ثابت یا رد کنیم و در عین‌ حال بیمار را خطر مرگ یا معلولیت تهدید می‌کند، آن‌هم فقط در آزمایشگاه‌های مطمئن از نظر کیفیت این آزمایش به‌ کار می‌بریم.

2) رادیوگرافی

چنانچه قبلاً اشاره شد اساس تشخیص بیماری سل ریوی آزمایش خلط بیماران مشکوک است و لذا رادیوگرافی در این مورد نقش بارزی ایفا نمی‌کند؛ زیرا بیماری‌های مختلف ریه ممکن است تصاویری مشابه سل در رادیوگرافی نشان دهند و از طرف دیگر بیماری سل ریوی ممکن است تظاهرات گوناگون رادیولوژیک داشته باشد مضافاً این‌ که به کمک رادیوگرافی سینه نمی‌توان اشکال فعال را از سل غیر فعال قدیمی تشخیص داد. با این‌ حال رادیولوژی می‌تواند بدون شک کمک بزرگی برای تشخیص بالینی در مورد بیماری سل کودکان، سل ریوی با اسمیر خلط منفی و سل خارج ریوی (از جمله سل ارزنی) باشد.

همچنین توصیه می‌شود که در بیماران مبتلا به بیماری سل ریوی، در شروع و پایان درمان از رادیوگرافی قفسه سینه به‌ منظور کمک به تشخیص و تعیین سیر بهبود ضایعات استفاده گردد؛ البته پایدار ماندن تغییرات رادیولوژیک به‌ ویژه ضایعات قدیمی هرگز نباید ملاک شروع یا ادامه درمان تلقی شود.

3) تست پوستی توبرکولین

آزمایش پوستی توبرکولین ازنظر بالینی ارزش محدودی دارد و این مطلب مخصوصاً در کشورهای با شیوع بالای سل بیشتر صادق است. ازیک‌طرف تست پوستی توبرکولین مثبت، بیماری سل را همیشه به همراه ندارد و از طرف دیگر وجود تست توبرکولین منفی تشخیص بیماری سل را کاملاً رد نمی‌کند. اما به‌ رغم تمام این توضیحات، تست پوستی توبرکولین از نظر بالینی در کودکان، به در سنین زیر پنج سال دارای اهمیت تشخیصی است؛ چون نتیجه مثبت آن می‌تواند نشانه عفونت جدید باشد و ما به خوبی می‌دانیم که خطر تبدیل عفونت سلی به بیماری فعال در این گروه سنی بیشتر است. در واقع، تست پوستی توبرکولین عمدتاً برای شروع درمان پیشگیری دارویی در کودکان در تماس با بیماران مبتلا به بیماری سل ریوی با گسترده خلط مثبت و یا در صورت حضور علائم بالینی و آزمایشگاهی جهت تشخیص بیماری سل در کودکان بکار می‌رود.

درمان بیماری سل

کلیک کنید

اساس درمان بیماری سل را درمان دارویی تشکیل می‌دهد. در اکثر موارد خطر سرایت بیماری پس از دو هفته از آغاز درمان مؤثر از بین رفته و با تکمیل دوره درمان منبع عفونت‌زا از جامعه حذف خواهد شد؛ بنابراین شناسایی و درمان بیماران مسلول مسری تنها اقدام اساسی برای پیشگیری از گسترش بیماری محسوب شده و به همین دلیل این درمان به‌ طور رایگان در اختیار بیماران مبتلا به سل قرار داده می‌شود. اهداف درمانی بیماران مبتلا به سل عبارت‌اند از:

• بهبود بیماران مسلول
• پیشگیری از مرگ یا عوارض ناشی از بیماری سل
• پیشگیری از گسترش بیماری
• پیشگیری از پیدایش موارد مقاوم به درمان
• پیشگیری از پیدایش موارد عود

اصول درمان

درمان دارویی را باید به‌ محض دریافت دو جواب آزمایش مبنی بر مثبت بودن اسمیر مستقیم خلط و یا در صورتی‌ که که بیمار بسیار بدحال و ظن به بیماری سل به شدت مطرح باشد آغاز نمود. در حال حاضر داروهایی که در درمان بیماری سل کاربرد دارند عبارت‌اند از:

• ایزونیازید (isoniazide)
• ریفامپین (rifampin)
• پیرازینامید (pyrazinamide)
• اتامبوتول (ethambutol)
• استرپتومایسین (streptomycin)

© سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا

میشه بگید سل استخوانی چیه و علائمش چیه؟

مشاهده کامل

سل استخوانی از مفصل ها معمولا شروع میشه، مفصل ها شروع میکنن به باد کردن و یواش یواش غضروف و از بین می بره، عامل بیماری زاش هم یه نوع باکتری دیگه هست، بدترین حالتش هم درگیری ستون فقراته، خیلی بیماری سختیه انشالا که هیچ کس گرفتارش نشه
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟

شما هم می توانید در مورد این بیماری داستان خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت داستان خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن داستان جدید " کلیک کنید. همچنین داستان شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، داستان شما نمایش داده می شود.
هیچ داستانی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه داستانی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.

شما هم می توانید در مورد این بیماری پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.

میشه بگید سل استخوانی چیه و علائمش چیه؟

مشاهده کامل

سل استخوانی از مفصل ها معمولا شروع میشه، مفصل ها شروع میکنن به باد کردن و یواش یواش غضروف و از بین می بره، عامل بیماری زاش هم یه نوع باکتری دیگه هست، بدترین حالتش هم درگیری ستون فقراته، خیلی بیماری سختیه انشالا که هیچ کس گرفتارش نشه
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟
بیماریهای پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر