ارلیشیوز | Ehrlichiosis

بیماری ها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: < 1 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
داستان خود را برای ما تعریف کنید
ارلیشیوز | Ehrlichiosis

درباره بیماری ارلیشیوز

ارلیشیوز نوعی عفونت باکتریایی است که توسط کنه ایجاد می‌شود و علائمی مانند آنفولانزا دارد. علائم و نشانه‌های ارلیشیوز از خارش‌های خفیف بدن تا تب وخیم را در بر می‌گیرد و معمولاً یک یا دو هفته بعد از گزش کنه از بین می‌رود. اگر این بیماری با آنتی‌بیوتیک‌های مناسب درمان شود، علائم و نشانه‌ها چند روز بعد از آغاز درمان از بین می‌روند.

نوعی دیگر از عفونت که توسط کنه ایجاد می‌شود (آناپلاسموز) به بیماری ارلیشیوز نزدیک است، اما نشانه‌های خاص خود را دارند و توسط میکروارگانیسم‌های مختلفی ایجاد می‌شوند.

بهترین راه پیشگیری از این بیماری، پیشگیری از نیش کنه است. استفاده از دورکننده‌های کنه به شما کمک می‌کند که به این بیماری مبتلا نشوید.

آیا شما هم دچار “ بیماری ارلیشیوز ” هستید؟
شما می‌توانید در انتهای صفحه و در بخش نظرات سوال یا تجربه خود را مطرح کنید تا در کمترین زمان ممکن به سوالتان پاسخ داده شود

علائم و نشانه های بیماری ارلیشیوز

کلیک کنید

اگر کنه‌ای دارای باکتری عامل ارلیشیوز باشد و حداقل 24 ساعت از خون شما تغذیه کند، علائم آنفولانزا مانند زیر ممکن است بین 7 تا 14 روز بعد از گزیدگی پدیدار شوند:

  • تب خفیف
  • سر درد
  • لرز
  • درد ماهیچه
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • خستگی مفرط
  • از دست دادن اشتها
  • درد در مفاصل
  • منگی
  • جوش های پوستی
  • سرفه

برخی افرادی که به ارلیشیوز مبتلا می‌شوند، آن‌قدر علائم خفیفی دارند که هیچ‌گاه به پزشک مراجعه نمی‌کند و بدن آن‌ها به‌خودی‌خود با بیماری مبارزه می‌کند. اما اگر ارلیشیوز درمان نشود، نشانه‌های ماندگار آن می‌توانند آن قدر شدید شوند که فرد در بیمارستان بستری شود.

علت بیماری ارلیشیوز

کلیک کنید

ارلیشیوز توسط باکتری ارلیشیا ایجاد می‌شود و از طریق کنه‌ای به نام کنه تگزاسی (lone star tick) پراکنده می‌شود.

کنه‌ها از خون تغذیه می‌کنند، به میزبانی متصل می‌شوند و تا چندین برابر اندازه خود خون می‌مکند. در طول زمانی که کنه‌ها خون می‌خورند، عامل بیماری که حامل آن هستند را به میزبان سالم منتقل می‌کنند یا اینکه عوامل بیماری‌زا را از میزبان آلوده (حیواناتی مثل گوزن) دریافت می‌کند و به فرد سالم بعدی منتقل می‌کند.

برای ابتلا به ارلیشیوز باید توسط کنه گزیده شوید. باکتری‌ها از طریق نیش حشره وارد جریان خون شده و به حرکت در میایند. پیش از این که باکتری منتقل شود، یک کنه باید حداقل 24 ساعت به بدن چسبیده باشد و از آن تغذیه کند. یک کنه متصل به بدن با ظاهر متورم، احتمالاً به مدت کافی برای انتقال بیماری به بدن متصل بوده است. جدا کردن هرچه سریع‌تر کنه از بدن، از گسترش بیشتر بیماری جلوگیری می‌کند.

همچنین ممکن است ارلیشیوز از طریق انتقال خون، از مادر به جنین، و از طریق تماس مستقیم با حیوان کشته‌شده منتقل شود. 

آیا از روش‌های از بین بردن جای نیش حشره آگاهید؟ مقاله ” از بین بردن قرمزی جای نیش پشه با بهترین راه حل ” را از سایت سلامت دکتر سوشا مطالعه نمایید.

برای دریافت مشاوره پزشکی آنلاین سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

عوامل تشدید کننده بیماری ارلیشیوز

کلیک کنید

ارلیشیوز از طریق کنه آلوده منتقل می‌شود، این کنه به بدن متصل شده و از خون تغذیه می‌کند. موارد زیر ممکن است خطر ابتلا به ارلیشیوز را افزایش بدهد:

  • قرار داشتن در محیط گرم و فضای آزاد: بیشتر موارد آلودگی با ارلیشیوز در تابستان و بهار اتفاق می‌افتد که جمعیت کنه تگزاسی بسیار زیاد است و مردم بیشتر در فضای آزاد قرار دارند.
  • زندگی کردن یا سفر کردن به مناطق دارای کنه: اگر در مناطقی هستید که جمعیت کنه تگزاسی در آن زیاد است، بیشتر ممکن است به ارلیشیوز مبتلا شوید.
  • آقا بودن: عفونت ارلیشیوز بیشتر در آقایان دیده می‌شود. احتمالاً این به خاطر به دلیل این است که آقایان زمان زیادی در فضای باز قرار دارند.

عوارض بیماری ارلیشیوز

کلیک کنید

بدون درمان مناسب، ارلیشیوز می‌تواند عوارض جانبی زیادی بر بزرگ‌سالان و کودکان داشته باشد.

افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، بیشتر ممکن است به عوارض شدید این بیماری دچار شوند. عوارض شدید بیماری ارلیشیوز شامل موارد زیر است:

  • از کار افتادن کلیه ها
  • از کار افتادن دستگاه تنفسی
  • تشنج
  • کما.

یکی از مواردی برای از بین بردن جای نیش حشرات استفاده می‌شود موز است. مطالعه مقاله ” فواید موز ” را از سایت سلامت drsosha از دست ندهید.

پیشنهاد: برای آشنایی با انواع بیماری ها روی لینک کلیک کنید.

تشخیص بیماری ارلیشیوز

کلیک کنید

تشخیص بیماری‌هایی که از کنه‌ها منتقل می‌شوند تنها بر اساس علائم بسیار سخت است چون علائم آن کاملاً مثل آنفولانزا است. یافته‌های غیرعادی در آزمایش‌ها و داشتن تاریخچه‌ای از سفرها پزشک را برای تشخیص راهنمایی می‌کند. اگر شما به ارلیشیوز مبتلا باشید، آزمایش خون موارد زیر را نشان می‌دهد:

  • تعداد پایین گلبول‌های سفید
  • تعداد پایین پلاکت‌ها
  • عملکرد غیرعادی کبد

دقیق‌ترین روش‌های تشخیص ارلیشیوز عبارت‌اند از:

  • تست PCR: این آزمایش با شناسایی ماده ژنتیکی باکتری خاص این بیماری، وجود آن را تشخیص می‌دهد.
  • تست IFA: که در آن با شناسایی آنتی‌بادی‌های موجود در خون، از وجود بیماری آگاه می‌شوند.

درمان بیماری ارلیشیوز

کلیک کنید

اگر پزشک به بیماری ارلیشیوز یا دیگر بیماری‌هایی که توسط کنه ایجاد می‌شود مشکوک شود، از آنتی‌بیوتیک داکسی سایکلین برای درمان آن استفاده می‌شود. این دارو را تا 10 روز باید مصرف کرد اما اگر شدت بیماری زیاد باشد، طول درمان نیز بیشتر خواهد بود.

اگر باردار باشید، به احتمال زیاد از داروی ریفامپین بجای داکسی سایکلین استفاده می‌شود.

پیشگیری از بیماری ارلیشیوز

کلیک کنید

بهترین راه پیشگیری از ابتلا به ارلیشیوز، جلوگیری از گزیده شدن توسط کنه است:

بیشتر کنه‌ها خودشان را وقتی در علفزار حرکت می‌کنید، به قسمت پایینی پاها می‌چسبانند. وقتی یک کنه به بدن شما می‌رسد، به سمت بالا حرکت می‌کند تا به نقطه مناسبی از بدن شما برسد. ممکن است یک کنه را در پشت زانو، کشاله ران، زیربغل، گوش یا پشت گردن خود پیدا کنید.

اگر کنه را در 24 ساعت اول چسبیدن به بدن جدا کنید، ریسک ابتلا به عفونت را کاهش می‌دهید. خودداری از رفتن به مناطقی که کنه در آن به وفور یافت می‌شود ریسک ابتلا به بیماری را کاهش می‌دهد، اما اگر حتماً باید به این مناطق سفر کنید حتماً ترفندهای زیر را مد نظر بگیرید:

  • از لباس‌هایی با رنگ روشن استفاده کنید: کنه‌ها رنگ تیره‌ای دارند. با پوشیدن لباس روشن می‌توانید وجود کنه‌ها روی بدن را به سرعت تشخیص دهید.
  • از پوشیدن کفش‌های جلوباز خودداری کنید: کنه‌ها معمولاً در نواحی علفزار یا زمین‌های کشاورزی زندگی می‌کنند و در هنگام عبور از این مناطق، خودشان را به پاها می‌چسبانند. پوشیدن کفش‌های جلوباز یا صندل ریسک چسبیدن کنه‌ها به پوست پا را بیشتر می‌کند.
  • از دورکننده‌ها استفاده کنید: موادی که حاوی DEET یا پرمترین هستند، کنه‌ها را دور می‌کنند. پرمترین معمولاً برای لباس استفاده می‌شود، اما موادی که حاوی DEET هستند را می‌توان بر روی پوست یا لباس استفاده کرد.

دورکننده‌های حاوی DEET را برای کودکان با غلظت زیر 30 درصد باید استفاده کرد. از این ماده روی صورت یا دست‌های کودکان نزنید.

  • شلوار بلند و بلوز بپوشید: هرچه پوست شما کمتر بیرون باشد، فضای کمتری برای گزیدگی توسط حشرات وجود دارد. برای بهبود محافظت در برابر کنه‌ها، از بلوزهای آستین‌بلند، شلوار بلند و جوراب که پرمترین در پارچه خود دارند، استفاده کنید.
  • بلوز خود را داخل شلوار، و شلوار خود را داخل جوراب بگذارید: با انجام این کار، کنه‌ها کمتر می‌توانند وارد لباس‌های شما شوند. البته بهتر است بدانید اگر کنه‌ها روی لباس بنشینند، آن‌قدر جابجا می‌شوند تا به پوست شما دسترسی پیدا کنند.
  • در مسیرهای پیاده‌روی بمانید: کنه‌ها در مناطق علفزار بیشتر دیده می‌شوند، بنابراین از راهی وجود دارد که صاف است، از آن عبور کنید.
  • بدنتان را چک کنید: بدن خود را به‌دقت بررسی نمایید، مخصوصاً نقاطی مثل گردن و مطمئن شوید که کنه‌ای به پوست شما نچسبیده است. برای بررسی نقاطی که با چشم نمی‌توانید آن‌ها را ببینید، مثل مو و پشت بدن، از دست‌هایتان استفاده کنید.

روش های ذکر شده در بالا، تنها راه های مراقبتی نیستند که شما در هنگام سفر باید آن‌ها را انجام دهید. موارد دیگری نیز هستند که با مطالعه مقاله ” بهداشت در سفر ” از مجله پزشکی و سلامت دکترسوشا می‌توانید به آن پی ببرید.

برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سؤالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

چه موقع برای بیماری ارلیشیوز به پزشک مراجعه کنیم

کلیک کنید

ممکن است بروز علائم اولیه گزیدگی کنه 14 روز طول بکشد. اگر دو هفته بعد از گزیدگی نشانه‌هایی که در بالا ذکر شد را دارید، به پزشک مراجعه نمایید.

اگر در محیطی هستید که کنه‌های زیادی دارد، در صورتی که علائم بالا بروز پیدا کردند، به پزشک مراجعه کنید و درباره نیش کنه حتماً به پزشک خود توضیح بدهید.


منبع مقاله :

تهیه و ترجمه : سایت سلامت دکتر سوشا

پرسش و پاسخ پزشکي رايگان

کاربران عزيز شما ميتوانيد از منوي وب سايت به بخش ” پزشکان مشاور ” مراجعه کرده و سوالات پزشکي خود را از کارشناسان و پزشکان مشاور ما بپرسيد . پرسش هاي شما در کمترين زمان ممکن پاسخ داده مي شود و لينک آن از طريق پروفايل سايت ، ايميل يا شماره تماس شما ارسال خواهد شد.

مشاهده صفحه ” مشاوره پزشکي و سلامتي

تعریف بیماری از دیدگاه وب سایت ویکی پدیا:

بیماری به ناهنجاری در بدن یا روان می‌گویند که به علت ناراحتی، اختلال عملکرد یا تنش در بیمار یا سایر افراد مرتبط با او ایجاد می‌گردد.

طبقه‌بندی و لیست انواع بیماری ها

عامل ایجادکننده بیماری مانند بیماری‌های عفونی ، بیماری‌های ژنتیکی ، بیماری‌های شغلی ، بیماری‌های روانی .

مدت زمان بیماری مانند بیماری حاد ، تحت حاد و مزمن .

عضو درگیر شده مانند بیماری‌های قلبی ، بیماری‌های گوارشی و ریوی .

انواع عوامل بیماری

·         بیماری‌های ناشی از سبک زندگی

·         عوامل عفونی

·         عوامل ژنتیک

·         بیماری‌های خود ایمنی

آشنایی با انواع بیماری ها

کاربران عزیز، ما در سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا سعی داریم که لیست بیماریها یا فهرست بیماری ‌ها را راه اندازی کنیم و در ابتدا قصد داریم تا  لیست بیماری های شایع را انتشار و در ادامه لیست بیماریهای ویروسی ، رایج ترین بیماری در ایران ، انواع بیماریهای مزمن و .. را از بهتربن و کاملترین منابع تهیه و ترجمه کنیم .

هدف ما رسیدن به دایره المعارف بیماری ها بوده و سعی کرده ایم تا دسته بندی بیماری ها به درستی انجام شود و بدین منظور چندین حالت متفاوت در صفحه جستجوی بیماری ها را برای شما قرار داده ایم که شما بتوانید در کمترین زمان ممکن اطلاعات کافی در خصوص بیماری مورد نظر خود را کسب کنید

شبکه اجتماعی سلامت دکتر سوشا

مهمترین هدف ما در بخش بیماری های سایت دکتر سوشا این است تا کاربران با ایجاد همفکری و تعامل با سایر کاربران آنها را در بهبود روند بیماریشان یاری کنند . از شما کاربران گرامی و بیماران عزیز نیز خواهشمندیم ما را برای رسیدن به این هدف یاری کنید .

ما همیشه بر این شعار معتقد هستیم که “بیماری رفتنی است اگر با هم بمانیم “

شما هم می توانید در مورد این بیماری داستان خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت داستان خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن داستان جدید " کلیک کنید. همچنین داستان شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، داستان شما نمایش داده می شود.
هیچ داستانی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه داستانی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.

شما هم می توانید در مورد این بیماری پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
بیماریهای پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر