آلرژی (Allergy)

بیماری ها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: < 1 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
داستان خود را برای ما تعریف کنید
آلرژی (Allergy)

درباره بیماری آلرژی

اطلاعات بیماریهاآلرژی به معنای واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به یکسری از عوامل بیگانه مانند گرده گیاهان، گردوغبار و موادی از این ‌دست که در بیشتر افراد، ایجاد واکنش نمی‌کنند. آلرژی‌ها جزء شایع‌ترین بیماری‌های در جوامع مختلف هستند و در حدود ۲۰ درصد از افراد به‌نوعی از مبتلا می‌شوند.

آلرژی یا افزایش حساسیت نوعی حساسیت بیش‌ازاندازه سیستم ایمنی بدن است که از تماس مکرر با مواد حساسیت‌زا یا آلرژن به وجود می‌آید. آلرژنها (مواد حساسیت‌زا) معمولاً از نوع میکروب‌ها، داروها (به‌ویژه آنتی‌بیوتیک‌ها)، مواد پروتئینی، گیاهی (توت‌فرنگی، میوه‌ترش، دانه گرده)، مواد پروتئینی حیوانی (ماهی، تخم‌مرغ، غذاهای دریایی، مواد پروتئینی موجود در سم زنبور)، مواد شیمیایی مانند حشره‌کش‌ها، دود ماشین یا آتش و گردوغبار منزل هستند. افرادی که به‌طور ارثی زمینه و استعداد ابتلای به آلرژی را دارند چنانچه با بعضی از آنتی‌ژن‌های یادشده به‌طور مکرر تماس پیدا کنند نسبت به آن‌ها حساس می‌شوند و سیستم ایمنی آن‌ها با ترشح موادی به نام پادتن (یا آنتی بادی) واکنش شدید نشان خواهد داد.

آنتی‌ژن‌ها مواد خارجی و ناشناس برای بدن هستند. موادی که بدن علیه آنتی‌ژن‌ها ترشح می‌کند آنتی‌بادی نام دارد. سلول‌های ایمنی B سیستم ایمنی این‌گونه افراد پادتن ویژه‌ای از نوع ایمنوگلوبین E یا به‌اختصار IgE ترشح می‌کنند که نشان‌دهنده بروز آلرژی در آن‌هاست. در تماس مجدد با مواد حساسیت‌زا (آلرژن‌ها)، مواد مذکور با پادتن IgE ترکیب می‌شوند و موجب آزاد شدن تعدادی از مواد واسطه شیمیایی توسط سلول‌های هدف در سیستم ایمنی می‌شود. مهم واسطه شیمیایی آزادشده که هیستامین نام دارد موجب بروز علائم بیماری‌های آلرژی در اندام‌های مختلف انسان می‌شود.

علائم و نشانه‌های بیماری آلرژی

کلیک کنید

علائم آلرژی به ماده‌ای که عامل آن شده است بستگی دارد و می‌تواند راه‌های هوایی، سینوس‌ها و بینی، پوست و دستگاه گوارش را درگیر کند. واکنش‌های آلرژیک می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. در موارد شدید، آلرژی به‌عنوان یک واکنش تهدیدکننده زندگی شناخته‌شده و واکنشی تحت عنوان آنافیلاکسی ایجاد می‌کند.

تب یونجه که رینیت آلرژیک نیز نامیده می‌شود، ممکن است باعث علائم زیر شود:

• عطسه
• خارش بینی، چشم و یا سقف دهان
• آبریزش یا گرفتگی بینی
• آبریزش چشم و قرمزی و تورم آن (ورم ملتحمه)

حساسیت غذایی ممکن است باعث علائم زیر شود:

• سوزن سوزن شدن دهان
• تورم لب‌ها، زبان، صورت یا گلو
• کهیر
• آنافیلاکسی

آلرژی نسبت به نیش حشرات ممکن است باعث علائم زیر شود:

• یک منطقه بزرگ از تورم (آدم) در محل گزش
• خارش یا کهیر در سراسر بدن
• سرفه، گرفتگی قفسه سینه، خس‌خس سینه یا تنگی نفس
• آنافیلاکسی

آلرژی به دارو ممکن است باعث علائم زیر شود:

• کهیر
• خارش پوست
• راش
• تورم صورت
• خس‌خس سینه
• آنافیلاکسی

درماتیت آتوپیک (یک بیماری آلرژیک پوست یا اگزما) می‌تواند علائم زیر را ایجاد کند:

• خارش
• قرمز شدن
• پوسته دهندگی (فلسی‌شدن پوست)
• آنافیلاکسی

برخی از انواع آلرژی‌ها، ازجمله آلرژی به غذاها و نیش حشرات، پتانسیل این را دارند که باعث یک واکنش شدید به نام آنافیلاکسی شوند. این واکنش می‌تواند باعث شود شما دچار شوک شوید. علائم و نشانه‌های آنافیلاکسی عبارت‌اند از:

• از دست دادن هوشیاری
• افت فشارخون
• تنگی نفس
• بثورات پوستی
• سبکی سر
• نبض ضعیف

علل بیماری آلرژی

کلیک کنید

آلرژی زمانی شروع می‌شود که سیستم ایمنی بدن به‌اشتباه یک ماده طبیعی بی‌ضرر را به‌عنوان یک مهاجم خطرناک تلقی می‌کند. سیستم ایمنی بدن پس‌ازآن با تولید آنتی‌بادی‌هایی در حالت آماده‌باش برای آلرژن خاص باقی می‌ماند. زمانی که شما دوباره در معرض آلرژن قرار گیرید این آنتی‌بادی‌ها می‌توانند تولید مواد شیمیایی خاصی را از سیستم ایمنی بدن تحریک کنند مانند هیستامین که باعث بروز علائم آلرژی می‌شود.

محرک‌های شایع آلرژی عبارت‌اند از:

• آلرژن‌های هوا مانند گرده، شوره بدن حیوانات، گردوغبار
• غذاهای خاص به‌ویژه بادام‌زمینی، آجیل درختی، گندم، سویا، ماهی، صدف، تخم‌مرغ و شیر
• گزش حشرات، مانند نیش زنبور
• داروها، به‌ویژه پنی‌سیلین
• تماس با لاتکس و یا مواد دیگری که می‌تواند واکنش‌های آلرژیک پوستی ایجاد کند.

عوامل خطر یا ریسک فاکتورها در بیماری آلرژی

کلیک کنید

شما ممکن است در معرض افزایش خطر ابتلا به آلرژی باشید اگر:

دارای سابقه خانوادگی آسم یا آلرژی باشید: اگر اعضای خانواده شما مبتلابه آسم یا آلرژی‌هایی مانند تب یونجه، کهیر یا اگزما باشند، شانس ابتلای شما نیز افزایش می‌یابد.
در کودکان: کودکان نسبت به بزرگ‌سالان بیشتر احتمال ابتلا به آلرژی دارند.
ابتلا به آسم یا یک بیماری آلرژیک دیگر: ابتلا به بیماری آسم خطر ابتلا به آلرژی را افزایش می‌دهد. همچنین، داشتن یک نوع بیماری آلرژیک باعث می‌شود شما بیشتر در معرض ابتلا به نوع دیگری از بیماری‌های آلرژیک باشید.

عوارض بیماری آلرژی

کلیک کنید

آلرژی می‌تواند خطر ابتلا به برخی دیگر از مشکلات پزشکی را افزایش دهد، ازجمله:

آنافیلاکسی

اگر شما آلرژی شدید داشته باشید در معرض خطر این واکنش جدی آلرژیک هستید. آنافیلاکسی اغلب به دنبال آلرژی غذایی، حساسیت به پنی‌سیلین و آلرژی به سم حشره ایجاد می‌گردد.

آسم

یک واکنش سیستم ایمنی بدن است که بر راه‌های هوایی و تنفس تأثیر می‌گذارد. اگر شما آلرژی داشته باشید، به‌احتمال‌زیاد به آسم دچار خواهید شد. در بسیاری از موارد، آسم درنتیجه قرار گرفتن در معرض یک آلرژن موجود در محیط (آسم ناشی از آلرژی) ایجاد می‌گردد.

درماتیت آتوپیک (اگزما)، سینوزیت و عفونت گوش و یا ریه‌ها

اگر شما دچار تب یونجه، آلرژی یا حساسیت به حیوانات خانگی باشید، خطر ابتلا به موارد ذکرشده بالاتر است.

عوارض قارچی سینوس‌ها یا ریه‌ها

آلرژی شما را در معرض افزایش خطر ابتلا به سینوزیت قارچی آلرژیک و آسپرژیلوزیس ریوی آلرژیک قرار می‌دهد.

تشخیص بیماری آلرژی

کلیک کنید

پزشک شما وجود آلرژی را با توجه به علائم بالینی که قبلاً توضیح داده شد و همچنین معاینه تشخیص می‌دهد و در صورت لزوم ترشحات بینی یا خون شما را برای آزمایش خواهد فرستاد. برای ارزیابی اینکه آیا شما آلرژی دارید یا نه، دکتر شما ممکن است اقدامات زیر را انجام دهد:

• پرسش دقیق در مورد علائم و نشانه‌های شما
• انجام یک معاینه فیزیکی
• از شما بخواهد به‌طور دقیق علائم و عواملی که ممکن است باعث مشکل شما شود را یادداشت کنید.

اگر شما نوعی آلرژی غذایی داشته باشید، دکتر شما ممکن است:

• از شما درخواست کند از غذاهایی که می‌خورید یک یادداشت دقیق تهیه کنید.
• از شما بخواهد یکسری مواد غذایی را از رژیم غذایی خود حذف کنید.

دکتر شما ممکن است یک یا هر دو آزمایش زیر را توصیه کند:

تست پوستی

برای تشخیص دقیق نوع ماده یا موادی که باعث آلرژی شده‌اند پزشک با توجه به تاریخچه و علائم بیماری، مقادیر ناچیزی از موادی را که حدس می‌زند ایجاد آلرژی کرده‌اند با سوزن مخصوص به داخل پوست وارد می‌کند. اگر به آن آلرژن (ماده حساسیت‌زا) حساسیت داشته باشید یک برآمدگی در محل تماس ایجاد می‌گردد.

آزمایش خون

یک آزمایش خون به نام رادیوآلرگوسوربنت (radioallergosorbent) که مخفف آن RAST است می‌تواند پاسخ سیستم ایمنی بدن در برابر یک آلرژن خاص را با اندازه‌گیری میزان آنتی‌بادی‌های نوع IgE در جریان خون بسنجد.

درمان بیماری آلرژی

کلیک کنید

روش‌های درمان آلرژی عبارت‌اند از:

اجتناب از آلرژن: این مورد به‌طورکلی مهم‌ترین گام در پیشگیری از واکنش‌های آلرژیک و کاهش علائم ناشی از آن می‌باشد.
مصرف داروها برای کاهش علائم: بسته به نوع آلرژی شما، داروهای آلرژی می‌تواند به کاهش واکنش‌های سیستم ایمنی و همچنین کاهش علائم آلرژی کمک کند. داروها می‌تواند در قالب داروهای خوراکی، اسپری‌های بینی و یا قطره باشد.
ایمنوتراپی: برای آلرژی شدید و یا آلرژی‌هایی که به‌طور کامل توسط درمان‌های دیگر برطرف نمی‌شوند می‌توان ایمنی درمانی انجام داد. این درمان شامل تزریق یک سری عصاره خالص آلرژن، معمولاً در طی یک دوره چندساله می‌باشد.

o نوع دیگری از ایمنوتراپی شامل یک قرص است که در زیر زبان (زیرزبانی) قرار داده می‌شود تا حل شود. داروهای زیرزبانی برای درمان بعضی از انواع آلرژی به گرده استفاده می‌شود.

اپی نفرین اضطراری: اگر شما دچار حساسیت شدید شوید، دکتر شما ممکن است برای شما یک اپی نفرین شات اضطراری تجویز کند. یک شات اپی نفرین (بانام‌های تجاری EpiPen یا Auvi-Q و غیره) می‌تواند علائم را تا زمانی که شما درمان مناسب را دریافت کنید، کاهش دهد.

سلام من هميشه سرما خوردم آنتي بيوتيك استفاده ميكنم يه مدت بهتر ميشم اما دوباره شروع ميشه اين بخاطر آلرژي ؟

مشاهده کامل

با سلام خدمت شما دوست گرامی سرماخوردگی مکرر علل مختلفی داره که نمیشه به این سادگی و تنها با این توضیحات شما بهش پاسخ داد. اینکه علت سرماخوردگی شما آلرژی هست یا خیر به احتمال زیاد منتفیه چون طبق صحبتهاتون اگر اشتباه نکنم فرمودید که با مصرف آنتی بیوتیک بهبود پیدا میکنید. اگر بعد از مصرف آنتی بیوتیک بهبودی پیدا میکنید و خصوصا اگر سرماخوردگی های شما همراه با تورم لوزه و احیانا تجمع خلط هست علت اون عفونته و نمیتونه آلرژی باشه. اما در رابطه با اینکه میفرمایید مکررا دچار سرماخوردگی میشید باید عرض کنم که سرماخوردگی یک عفونت ویروسیه و به آنتی بیوتیک پاسخ نمیده! بنابراین فکر میکنم منظور شما علائم سرماخوردگیه مثل آبریزش بینی، گلودرد و غیره. دوست عزیز میبایست سیستم ایمنی شما مورد بررسی قرار بگیره تا بفهمیم مشکلی در سیستم ایمنی شما وجود داره یا نه بنابراین توصیه می کنم به یک پزشک متخصص آسم و آلرژی و ایمنولوژی مراجعه کنید تا آزمایشات کامل سیستم ایمنی از شما به عمل بیاد. توصیه می کنم مقالات زیر رو هم به دقت مطالعه کنید: بهبود و درمان سریع سرماخوردگی و گلودرد با ۸ روش طبیعی ۱۵ درمان‌ طبیعی فوق‌العاده برای سرماخوردگی و آنفولانزا
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟

شما هم می توانید در مورد این بیماری داستان خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت داستان خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن داستان جدید " کلیک کنید. همچنین داستان شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، داستان شما نمایش داده می شود.
هیچ داستانی در رابطه با این بیماری مطرح نشده است. چنانچه داستانی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.

شما هم می توانید در مورد این بیماری پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.

سلام من هميشه سرما خوردم آنتي بيوتيك استفاده ميكنم يه مدت بهتر ميشم اما دوباره شروع ميشه اين بخاطر آلرژي ؟

مشاهده کامل

با سلام خدمت شما دوست گرامی سرماخوردگی مکرر علل مختلفی داره که نمیشه به این سادگی و تنها با این توضیحات شما بهش پاسخ داد. اینکه علت سرماخوردگی شما آلرژی هست یا خیر به احتمال زیاد منتفیه چون طبق صحبتهاتون اگر اشتباه نکنم فرمودید که با مصرف آنتی بیوتیک بهبود پیدا میکنید. اگر بعد از مصرف آنتی بیوتیک بهبودی پیدا میکنید و خصوصا اگر سرماخوردگی های شما همراه با تورم لوزه و احیانا تجمع خلط هست علت اون عفونته و نمیتونه آلرژی باشه. اما در رابطه با اینکه میفرمایید مکررا دچار سرماخوردگی میشید باید عرض کنم که سرماخوردگی یک عفونت ویروسیه و به آنتی بیوتیک پاسخ نمیده! بنابراین فکر میکنم منظور شما علائم سرماخوردگیه مثل آبریزش بینی، گلودرد و غیره. دوست عزیز میبایست سیستم ایمنی شما مورد بررسی قرار بگیره تا بفهمیم مشکلی در سیستم ایمنی شما وجود داره یا نه بنابراین توصیه می کنم به یک پزشک متخصص آسم و آلرژی و ایمنولوژی مراجعه کنید تا آزمایشات کامل سیستم ایمنی از شما به عمل بیاد. توصیه می کنم مقالات زیر رو هم به دقت مطالعه کنید: بهبود و درمان سریع سرماخوردگی و گلودرد با ۸ روش طبیعی ۱۵ درمان‌ طبیعی فوق‌العاده برای سرماخوردگی و آنفولانزا
آیا این پاسخ برای شما مفید بود؟
بیماریهای پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر