اتانرسپت (etanercept)

داروها
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 3 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
نام عمومی فارسی: اتانرسپت
نام عمومی انگلیسی: etanercept
نام تجاری: Enbrel
کاربرد: آرتریت روماتوئید - اسپوندیلیت انکیلوزان - ورم مفاصل پسوریاتیک - آرتریت ایدیوپاتیک جوانان (یک نوع آرتریت در کودکان) - پسوریازیس پلاکی

اطلاعات دارویی اتانرسپت

اطلاعات دارویی : اتانرسپت یک داروی بیولوژیکی است که برای تسکین علایم آرتریت روماتوئید، اسپوندیلیت انکیلوزان ؛ ورم مفاصل پسوریاتیک ، آرتریت ایدیوپاتیک جوانان و درمان پسوریازیس پلاکی (یک بیماری التهابی مزمن پوست) استفاده می‌شود. داروی اتانرسپت یک داروی بیولوژیکی است که توسط انسان ساخته می‌شود و محتویات این دارو ، شبیه به مواد تولید شده در بدن است . داروهای بیولوژیک مانند اتانرسپت گاهی تعدیل کننده سیتوکین یا آنتی‌بادی‌های مونوکلونال نامیده می‌شوند.

آرتریت به معنی التهاب مفاصل است. داروهای بیولوژیکی، با مسدود کردن مواد شیمیایی در بدن ، التهاب ناشی از آرتریت را تسکین می‌دهند. اتانرسپت یک پروتئین به نام تومور فاکتور نکروز آلفا (TNF-آلفا) (پروتئین موثر در ایجاد التهاب) را مسدود می‌کند. اتانرسپت با مسدود کردن آن، خطر آسیب به مفاصل را کاهش می‌دهد.

اتانرسپت معمولاً زمانی تجویز می‌شود که درمان‌های دیگر مؤثر واقع نشده‌اند و یا برای شما مناسب نباشند. برای درمان آرتریت روماتوئید، ممکن است همراه با این دارو ، داروی دیگری مانند متوترکسات نیز تجویز شود. اتانرسپت به صورت یک قرص تجویز نمی‌شود، زیرا اگر بلعیده شود ، کارایی ندارد. بلکه باید توسط پزشک یا پرستار برای شما تزریق شود.

موارد منع مصرف داروی اتانرسپت 

  • به تاریخ انقضای داروی اتانرسپت توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام‌شده است، از آن مصرف نکنید.
  • هرگز داروی اتانرسپت را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
  • داروی اتانرسپت را بیش از دوز تجویزشده توسط پزشک ، مصرف نکنید.
  • تداخل دارویی اتانرسپت را چک کنید و حتماً به پزشکتان، اطلاع دهید که در حال مصرف چه داروی دیگری هستید.

تداخل دارویی اتانرسپت 

تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده می‌کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.

برخی از داروهایی که ممکن است با این دارو تداخل کنند عبارت‌اند از: آباتاسپت، مسدودکننده‌های اینترلوکین 1 (مانند آناکینرا، کاناکینوماب ، ریلوناسپت)، واکسن‌های زنده (مانند سرخک، اوریون، فلج اطفال، سرخجه، حصبه، آبله مرغان، تب زرد)، داروهای دیگر بیماری‌های خود ایمنی (مانند آزاتیوپرین، سیکلوفسفامید).

نکاتی که قبل از مصرف اتانرسپت باید در نظر گرفته شود

برخی از داروها برای افراد با شرایط خاص مناسب نیست و بعضی داروها نیز درصورتی‌که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می‌گردد؛ بنابراین بهتر است قبل از مصرف داروی اتانرسپت ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  • در صورتی که باردار هستید یا به نوزاد خود شیر می‌دهید.
  • در صورتی‌ که بیماری قلبی دارید.
  • اگر به بیماری دیابت (دیابت شیرین) مبتلا هستید.
  • اگر سابقه اختلال خونی و یا سرطان دارید.
  • اگر تا به حال به خاطر مصرف الکل ، دچار التهاب کبد شدید.
  • اگر سابقه هر گونه عفونت دارید. به خصوص اگر تا به حال به سل (TB) مبتلا شده‌اید.
  • در صورتی که به بیماری‌هایی مثل مالتیپل اسکلروزیس (MS) ، بیماری چشمی مانند نوریت اپتیک و بیماری ستون فقرات مانند میلیت عرضی مبتلا هستید.
  • اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.
  • اگر در حاضر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می‌کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.

عوارض جانبی احتمالی داروی اتانرسپت 

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف‌کنندگان نیز هیچ نوع عارضه‌ای بروز نمی‌دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می‌روند. در‌ صورت بروز مستمر هریک از عوارض می‌بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • افزایش خطر عفونت ، واکنش‌های شبیه به آلرژی مانند راش‌های پوستی خارش‌دار ، واکنش یا حساسیت در محل تزریق (مانند خونریزی، کبودی، قرمزی، خارش، درد و تورم)

نکته مهم: اتانرسپت ممکن است موجب بروز اختلالات خون در شما شود. اگر علائمی مانند گلو درد ، تب و خونریزی غیر معمول داشتید ، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

در صورتی که هر نوع علائم خاصی در خود مشاهده کردید که احتمال می‌دهید در ارتباط با مصرف این دارو باشد به پزشک اطلاع دهید.

نحوه نگهداری داروی اتانرسپت 

  • دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
  • دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.

آیا می‌خواهید راجع به این داروها اطلاعات بیشتری کسب کنید؟


مقاله پیشنهادی دکتر سوشا:

تهیه و ترجمه : مرجع تخصصی پزشکی و سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این دارو پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این دارو مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر