درمان ريشه دندان : همه چیز درباره درمان و ترمیم ریشه دندان

مجله پزشکی و سلامت
0 نظر | مدت زمان خواندن مقاله: 6 دقیقه
درخصوص این مطلب سوال دارید؟
درمان ريشه دندان : همه چیز درباره درمان و ترمیم ریشه دندان

درمان ریشه دندان چیست؟

درمان ریشه دندان که در علم اندودنتیکس به آن پرداخته می‌شود، جهت پیشگیری و درمان بیماری‌های مرتبط با پالپ دندان و بافت‌های اطراف ریشه انجام می‌پذیرد. اگر دندانپزشکتان قصد درمان ریشه دندان شما را دارد، در این مقاله یک راهنمای گام‌به‌گام در مورد هر آنچه که در مورد درمان ریشه دندان نیاز دارید، ارائه شده است.

پالپ دندان به بافت نرم و زنده‌ای گفته می‌شود که در مرکز دندان قرار دارد و به داخل ریشه‌های دندان نیز امتداد می‌یابد. پالپ دندان حاوی عصب دندان است و اگر شکستگی، پوسیدگی و یا عفونت‌های دندانی به موقع درمان نشود، پیشرفت می‌کند و به پالپ دندان می‌رسد. در این شرایط دندان فرد به شدت در مقابل سرما و گرما و هنگام جویدن غذا حساس و دردناک می‌شود.

در طول درمان ریشه دندان که تحت عنوان روت کانال تراپی نیز شناخته می‌شود، مواد عفونی و عصب موجود در مغز دندان تخلیه می‌شود تا درد دندان فرد بهبود یابد و همچنین فرد در آینده دچار عفونت دندان نشود.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” برای دندان درد شدید چه باید کرد؟ ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سوالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

درمان ریشه دندان چه اهمیتی دارد؟

همان‌طور که در بخش قبل نیز اشاره شد، آسیب دیدن پالپ دندان می‌تواند منجر به حساس و دردناک شدن دندان شما شود. گاهی این درد به حدی زیاد است که حتی با داروهای مسکن نیز بهبود نمی‌یابد. درمان ریشه دندان اگر به صورت صحیح و توسط فرد متخصص انجام شود، بلافاصله درد دندان شما را تسکین خواهد داد.

گاهی اوقات درد دندان فرد به طور خودبه‌خودی فروکش می‌کند و این باعث می‌شود که فرد از انجام درمان ریشه دندان منصرف شود و یا آن را به تأخیر بیندازد. در این شرایط عفونت به قدری پیشرفت خواهد کرد که ممکن است نیاز به کشیدن دندان باشد. کشیدن دندان علاوه بر اینکه زیبایی فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد، می‌تواند مشکلات گوارشی متعددی برای فرد ایجاد کند. بعلاوه اینکه کشیدن دندان در سنین کمتر می‌تواند روی چیدمان دندان‌ها نیز تأثیر بگذارد و باعث نامرتب شدن آن‌ها شود. به این نکته نیز توجه کنید که جایگزین کردن دندان از دست رفته با روش‌هایی چون ایمپلنت یا پروتز، هزینه به مراتب بیشتری نسبت به درمان ریشه دندان خواهد داشت.

اشاره به این نکته را ضروری می‌دانیم که در برخی از افراد ممکن است هیچ نوع درد یا حساسیت دندانی وجود نداشته باشد، اما دندانپزشک پس از معاینه و گرفتن عکس از دندان، تشخیص دهد که فرد نیاز به درمان ریشه دندان دارد.

درمان ریشه دندان چگونه انجام می‌شود؟

درمان ریشه دندان بر خلاف تصور بسیاری از افراد، دردناک یا هراس‌آور نیست. پس از تشخیص و انجام رادیوگرافی دندان، درمان ریشه دندان در سه مرحله انجام خواهد شد. اغلب برای تکمیل فرایند درمان نیاز است که دو جلسه به دندانپزشکی مراجعه کنید.

درمان ریشه دندان : دکتر مقصودلو

مرحله اول درمان ریشه دندان

دندانپزشک با تزریق داروی بیهوشی موضعی، محل مربوط به درمان ریشه دندان را بی‌حس می‌کند. وقتی سوزن وارد لثه می‌شود، کمی در منطقه دچار گزگز می‌شوید اما درد آن کاملاً قابل تحمل است.

مرحله دوم درمان ریشه دندان

در مرحله دوم، دندانپزشکتان از یک ابزار بسیار کوچک شبیه به مته استفاده می‌کند تا یک سوراخ کوچک در قسمت بالای دندان (تاج دندان) ایجاد کند تا به داخل دندان دسترسی داشته باشد. سپس، دندانپزشک با استفاده از ابزارهای ظریفی به نام فایل، سعی می‌کند بخش آسیب‌دیده داخلی دندان را بتراشد و خارج کند. او همچنین از فایل‌ها برای شکل دادن به درون محفظه دندان و ریشه استفاده می‌کند. دندانپزشک شما همچنین با کمک شستشو دهنده‌های ضد میکروبی حفره دندانتان را چندین مرتبه شستشو می‌دهد تا هرگونه عفونت را از بین ببرد.

مرحله سوم درمان ریشه دندان

هنگامی که محفظه دندان کاملاً تمیز و خشک شد، دندانپزشک آن را پر می‌کند. معمولاً از مواد لاستیک مانندی به نام گوتا پرکا (gutta percha) برای پر کردن دندان استفاده می‌شود. برای درمان ریشه دندان، قبل، حین و بعد از درمان، حتماً عکس‌برداری یا رادیوگرافی دندان انجام خواهد شد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” عفونت دندان و گلو درد ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سوالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

مرحله سوم درمان ریشه دندان

مراقبت‌های بعد از درمان ریشه

  • بعد از درمان ریشه دندان، در محل تاج دندان پانسمان گذاشته می‌شود. در یک ساعت اولی که پانسمان در دندانتان قرار دارد، سعی کنید از خوردن و جویدن با استفاده از آن، اجتناب کنید. همچنین در طول مدتی که پانسمان را دارید، بهتر است غذاهای سفتی که نیاز به جویدن زیادی دارند، نخورید. اگر بخشی و یا تمام پانسمانتان خارج شد، بهتر است به دندانپزشکتان مراجعه کنید؛ زیرا در این شرایط دندانتان در معرض عفونت قرار می‌گیرد.
  • معمولاً تا دو هفته بعد از درمان ریشه دندان، دچار التهاب و درد در ناحیه درمان خواهید بود که به مرور و به طور خودبه خودی بهبود خواهد یافت. برای کنترل درد بعد از درمان ریشه دندان که البته خفیف و موقت خواهد بود، دندانپزشکتان داروهای مسکن تجویز خواهد کرد. در صورتی که درد شدید دارید، هر 4 ساعت از ایبوپروفن و استامینوفن استفاده نمایید. در صورتی که این عوارض بیش از زمان ذکرشده، شما را درگیر کرد، حتماً با دندانپزشکتان در میان بگذارید.
  • در دندان‌هایی که عفونت داشته‌اند، ممکن است در محل درمان، تورم ایجاد گردد. در این موارد لازم است که به دندانپزشکتان مراجعه نمایید.
  • دندان عصب کشی شده بعلت نداشتن عصب حساسیت خود را نسبت به پوسیدگی ، سرما و گرما از دست می‌دهد و درصورت عدم رعایت و یا نامناسب بودن بهداشت دهان و دندان ، به راحتی پوسیده می گردد. همچنین به علت خارج کردن عصب و محتویات پالپ، دندان دیگر کارکرد یك دندان زنده و محكم را ندارد و باید از خوردن غذاهای سفت و شكننده اجتناب کرد. چنانچه پر کردگی‌های تاج وسیع باشد حتما بایستی از روکش دندان استفاده کنید تا احتمال شکستگی کاهش یابد.

درمان ریشه دندان عصب کشی شده

درمان ریشه دندان عصب کشی شده معمولاً کمتر نیاز می‌شود؛ اما همیشه این احتمال وجود دارد که دندان عصب کشی شده مجدداً دچار عفونت شود. برای وقوع این اتفاق دلایل مختلفی وجود دارد:

  • ممکن است کانال دندان به خوبی تمیز نشده باشد.
  • گاهی ممکن است یک ترک یا شکاف در ریشه دندان وجود داشته باشد که دندانپزشک حین ترمیم ریشه دندان متوجه آن نشده باشد؛ بنابراین عفونت می‌تواند از طریق این شکاف مجدداً دندان را درگیر کند.
  • گاهی ممکن است دندانپزشک به دلیل نداشتن تخصص کافی و یا بی‌دقتی، درمان ریشه دندان را به شکل صحیح انجام نداده باشد؛ بنابراین باکتری‌ها و عفونت می‌توانند مجدداً به داخل کانال ریشه نفوذ کنند.
  • ممکن است از ماده باکیفیتی برای پر کردن کانال استفاده نشده باشد و با گذشت زمان از بین برود. این هم می‌تواند اجازه نفوذ باکتری‌ها و ایجاد عفونت مجدد را بدهد.

در صورتی که یک دندان عصب کشی شده مجدداً دچار عفونت شود، نیاز به درمان ریشه دندان عصب کشی شده به صورت مجدد می‌باشد. معمولاً در این مرحله عفونت دندان به طور کامل برطرف خواهد شد، اما اگر در مواردی مؤثر واقع نشود، جراحی آپیککتومی انجام خواهد شد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” عفونت دندان عصب کشی شده ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سوالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

درمان ریشه دندان در دوران بارداري

ممکن است برخی از زنان نیاز به درمان ریشه دندان در دوران بارداری داشته باشند. به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری، تورم و خونریزی لثه و همچنین عفونت پالپ دندان شایع است؛ بنابراین ممکن است نیاز باشد برای پیشگیری از عفونت‌های دهانی و بیماری‌های لثه به دندانپزشکی مراجعه کنید. خصوصاً که ممکن است این عفونت‌ها تأثیراتی نیز بر جنین داشته باشد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله ” عفونت دندان در بارداری ” را نیز در وب سایت پزشکی و سلامت دکتر سوشا بخوانید. برای دریافت مشاوره پزشکی رایگان سوالات خود را در بخش مشاوره پزشکی دکتر سوشا ثبت کنید.

درمان ریشه دندان در دوران بارداري

هزینه درمان ریشه دندان

هزینه درمان ریشه دندان سؤال بسیاری از افرادی است که قصد انجام آن را دارند. در این مورد نیز همانند بسیاری از خدمات دیگر پزشکی و دندانپزشکی متأسفانه نمی‌توان رقم ثابتی را گزارش کرد. هزینه درمان ریشه دندان به عوامل متعددی بستگی دارد، مثل:

  • نوع مواد مصرفی
  • میزان آسیب‌دیدگی دندان شما
  • تعرفه خدمات مرکزی که به آن مراجعه می‌کنید.

مقالات پیشنهادی دکتر سوشا : 


منبع مقاله :

تهیه و ترجمه : سایت سلامت دکتر سوشا

شما هم می توانید در مورد این مقاله پرسش خود را با ما به اشتراک بگذارید

برای ثبت پرسش خود لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شده یا روی دکمه " افزودن پرسش جدید " کلیک کنید. همچنین پرسش شما بعد از ثبت، توسط مدیریت سایت بررسی و بعد از تاییدیه مدیریت سایت، پرسش شما نمایش داده می شود.
هیچ پرسشی در رابطه با این مقاله مطرح نشده است. چنانچه پرسشی دارید، آن را با کاربران و پزشکان سایت مطرح نمایید.
مقالات پیشنهادی
ویدئوها
ویدئوهای بیشتر